Kesihatan

5 Khasiat Kacang Areka Muda untuk Kesihatan, Juga Mengetahui Kesan Sampingannya

Kacang pinang adalah buah yang dihasilkan dari pokok palma yang bernama Latin Areca catechu. Buah ini, yang mudah dijumpai di Asia Tenggara, mempunyai banyak faedah, terutama ketika masih muda. Sebilangan orang menjadikannya sebagai sirih untuk mendapatkan faedah dari sirih muda.

Jadi, apa faedah buah ini? Adakah kemungkinan kesan sampingan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Pelbagai khasiat sirih muda

Kacang sirih, terutama yang muda, mempunyai banyak manfaat kesihatan. Dari membantu mulut kering hingga melegakan gejala penyakit serius, seperti skizofrenia dan glaukoma.

1. Mengatasi mulut kering

Manfaat pertama sirih muda ialah mengatasi masalah mulut kering. Dipetik dari hidup bersemangat, Orang yang mengunyah sirih cenderung menghasilkan sejumlah besar air liur.

Ini dapat mengatasi gejala mulut kering yang biasa dialami oleh penghidap diabetes dan sindrom Sjogren (penyakit autoimun).

2. Racun anti ular

Salah satu kelebihan kacang sirih muda yang jarang diketahui oleh banyak orang adalah anti racunnya terhadap racun ular.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Tumbuhan Perubatan, Kandungan tanin dan polifenol dalam kacang pinus dapat berinteraksi dengan sistem enzim ular, termasuk spesies Naja kaouthia(sejenis kobra).

Kedua-dua bahan aktif ini dapat menghalang penyebaran toksin dengan menyekat reseptor asetilkolin nikotinik terhadap pemendapan protein dari racun yang masuk ke dalam badan.

3. Kelebihan sirih muda untuk sperma

Manfaat seterusnya dari sirih muda adalah dapat menjaga kesihatan sperma. Ia tidak dapat dipisahkan dari kandungan alkaloid yang dimiliki, seperti arekoline, guvasin, dan arekaidin.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, dengan kaedah in vitro, zat-zat dalam sirih terbukti dapat mempengaruhi kesan pergerakan pada sperma.

Motilitas, atau kelajuan pergerakan, sangat penting bagi sperma untuk mencapai tiub fallopi dan memenuhi telur. Dengan cara itu, ia dapat meningkatkan peluang kehamilan dan kehamilan.

Baca juga: Mempunyai Sperma Sihat Penting untuk Kesuburan Lelaki, apakah ciri-cirinya?

4. Melegakan simptom skizofrenia

Kacang pinus adalah buah yang baik untuk penghidap skizofrenia. Menurut kajian yang diterbitkan oleh Universiti Cambridge, Alkaloid dalam biji pinang bersifat kolinomimetik, dapat menguatkan atau meningkatkan aktiviti saraf.

Skizofrenia adalah gangguan mental yang disebabkan oleh gangguan sistem saraf pusat di otak. Di dalam sirih, terdapat sekurang-kurangnya sembilan alkaloid aktif berlimpah yang boleh mempengaruhi kesan parasimpatik (berkaitan dengan tindak balas badan).

Kajian yang sama juga menjelaskan bahawa berjuta-juta orang dengan skizofrenia yang tinggal di kawasan dengan bekalan buah pinang yang banyak biasanya menggunakan buah ini sebagai rawatan semula jadi, selain rawatan perubatan.

5. Kelebihan sirih muda untuk mata

Manfaat terakhir dari sirih adalah bahawa ia dapat membantu menjaga kesihatan mata. Sebenarnya, pada penghidap glaukoma, buah ini cukup berkesan untuk mengurangkan simptom.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Oftalmologi British paparan, Arecholine yang merupakan salah satu alkaloid penting dalam kacang pinang mempunyai kesan yang serupa dengan aceclidine.

Ia adalah agen miotik parasympatomimetik yang biasa digunakan dalam rawatan glaukoma sudut sempit, yang menurunkan tekanan intraokular.

Baca juga: Boleh Membuat Buta, Ini Menyebabkan Glaukoma Mata

Kesan sampingan kacang pinang

Selain mempunyai banyak faedah, anda juga perlu mengetahui apakah kesan sampingan dan kesan buruk yang boleh disebabkan oleh buah sirih. Terdapat banyak kajian yang mengaitkan sejumlah masalah kesihatan dengan pengambilan buah pinang yang berlebihan.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Pergigian Amerika dijelaskan, pengambilan sirih yang berlebihan dapat meningkatkan risiko seseorang terkena fibrosis submucosal oral, atau pertumbuhan tisu baru di mulut. Mulut mungkin kaku dan pergerakan rahang mungkin terhad.

Bukan hanya itu, mengunyah sirih terlalu kerap boleh menyebabkan kerengsaan gusi dan kerosakan gigi. Petikan garis kesihatan, kesan jangka panjang boleh berupa gigi berubah menjadi merah tua atau bahkan hitam secara kekal.

Selain masalah oral, pengambilan biji pinang yang berlebihan boleh mencetuskan masalah kesihatan yang lebih serius. Penyelidikan yang diterbitkan Persatuan Amerika untuk Pemakanan Klinikal mendapati hubungan antara kacang pinang dengan risiko penyakit kardiovaskular, obesiti, dan sindrom metabolik.

Nah, itu adalah ulasan tentang kebaikan sirih muda yang perlu anda ketahui. Agar tetap selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan atau kesan buruk, anda tidak boleh mengambilnya secara berlebihan, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!