Kesihatan

Mengatasi Jerawat hingga Kedutan, Inilah Banyak Manfaat Laser Muka

Memiliki wajah yang cantik dan licin pastinya menjadi idaman semua wanita. Untuk mendapatkannya, salah satu kaedah rawatan yang menjadi trend adalah laser wajah. Rawatan ini semakin banyak dipilih kerana manfaat langsung dari laser wajah.

Masalah kulit wajah yang sering kita hadapi seperti jerawat, kulit kusam, dan kedutan dapat diatasi dengan rawatan laser wajah. Baiklah, ingin mengetahui dengan lebih terperinci apa faedah laser wajah? Ayuh, lihat penjelasan di bawah!

Apa itu laser muka?

Laser wajah adalah rawatan kulit yang menggunakan kekuatan cahaya dan panas untuk memperbaiki warna kulit, tekstur.

Caranya adalah dengan menembak laser pada tisu muka yang menyebabkan kerosakan pada permukaan kulit. Jadi badan anda bertindak balas untuk menyembuhkan tisu dengan membuat kulit baru.

Terdapat pelbagai jenis laser wajah, bergantung pada keperluan anda dan nasihat doktor anda. Biasanya doktor akan mengesyorkan laser ablatif atau bukan ablatif. Laser ablatif merangkumi karbon dioksida (CO2) atau Erbium.

Laser CO2 digunakan untuk menghilangkan parut, ketuat, dan kedutan dalam. Erbium digunakan untuk garis-garis halus dan kedutan, bersama dengan masalah kulit dangkal yang lain. Kedua-dua jenis laser ablatif menghilangkan masalah pada lapisan luar kulit.

Laser non-ablatif boleh digunakan untuk rosacea, urat labah-labah, dan masalah kulit yang berkaitan dengan jerawat.

Kebaikan laser wajah

Laser wajah semakin menjadi pilihan untuk mengatasi masalah wajah. Ini kerana laser yang dipancarkan mampu mencapai bahagian terkecil kulit sehingga rawatan yang dilakukan terasa lebih efektif dan cepat.

Walaupun menurut data dari American Society of Plastic Surgeons, rawatan laser wajah tahun 2000 hingga 2018 meningkat sebanyak 248 peratus. Terdapat beberapa kebaikan laser wajah yang dapat mengatasi masalah kulit yang mungkin anda alami selama ini.

1. Mengurangkan kedutan

Ketika berusia 30-an, kerutan halus sudah mulai kelihatan. Dengan kelebihan laser wajah, anda dapat memudarkan tanda-tanda penuaan pada yang satu ini, terutama pada mata.

Selain memudarkan kedutan, kulit wajah juga kelihatan lebih sihat dan licin.

2. Mengurangkan perubahan warna kulit

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit seperti bintik-bintik coklat, hiperpigmentasi, kerosakan sinar matahari, atau perubahan warna kulit yang disebabkan oleh penggunaan produk penjagaan yang salah. Melakukan laser muka boleh menjadi penyelesaian.

Laser wajah dapat meratakan warna kulit, dan memperbaiki pigmentasi kulit dengan jumlah tenaga cahaya yang tepat yang dikeluarkan melalui permukaan kulit, diserap oleh tisu yang disasarkan yang rosak. Ini merangsang pengeluaran kolagen dan mengurangkan pigmentasi.

Selepas satu rawatan, kulit anda akan mempunyai warna yang sekata dan terasa lebih halus semasa disentuh.

3. Mengetatkan kulit

Dengan bertambahnya usia, kulit kehilangan keanjalannya. Nah, salah satu faedah lain dari laser wajah ialah menjadikan kulit kita terasa lebih kencang kerana laser kulit dapat mendorong penghasilan kolagen.

4. Menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah

Parut jerawat, parut, atau yang lain pasti akan membuat anda merasa kurang yakin ketika berada di tempat awam.

Dengan melakukan rawatan laser wajah, anda dapat memudarkan parut jerawat atau parut di wajah anda.

5. Menghilangkan jerawat dan mencegahnya muncul semula

Memiliki jerawat di wajah, terutama jerawat yang berwarna merah dan degil, suka kembali berulang-ulang kali, pasti sangat menjengkelkan.

Telah diketahui, laser wajah dapat membantu menghilangkan jerawat dan bahkan mencegahnya muncul semula.

Rawatan laser muka dapat membantu mengurangkan jerawat dan parut, meminimumkan kemerahan dan penglihatan noda yang tidak diingini.

6. Merangsang kolagen

Penghasilan kolagen inilah yang menjadikan kulit kita kelihatan muda dan sihat. Seiring bertambahnya usia, pengeluaran kolagen berkurang, menyebabkan beberapa kesan seperti kedutan, kulit kendur, dan perubahan warna kulit.

Rawatan laser merangsang pengeluaran kolagen di kawasan yang disasarkan, dan menyebarkannya.

Di samping itu, beberapa faedah lain dari laser wajah seperti mengetatkan pori-pori yang membesar, membuang sel-sel kulit mati dari lapisan epidermis dangkal, mengurangkan bintik hitam, dan memperbaiki tekstur kulit.

Adakah laser muka selamat?

Laser wajah termasuk dalam prosedur pembedahan, dan tidak ada prosedur pembedahan tanpa risiko.

Laser ablatif dan rawatan berasaskan cahaya boleh menyebabkan jangkitan, luka sejuk, milia (sista putih kecil pada kulit dangkal), kegelapan kulit terutama jika terkena cahaya matahari selepas pembedahan.

Teknik yang tidak boleh digunakan boleh menyebabkan hiperpigmentasi sementara (menggelapkan kulit), lepuh, dan kerosakan mata akibat pendedahan laser.

Untuk itu, sebelum anda menjalankan prosedur, bincangkan dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai jenis laser muka yang sesuai dengan masalah kulit anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!