Kesihatan

Warna dan tekstur lilin telinga anda menunjukkan keadaan kesihatan tertentu!

Earwax atau biasa disebut cerumen adalah bahan semula jadi yang membantu telinga untuk tetap sihat. Perlu diingat, lilin telinga juga dapat membantu mencegah lilin dan benda lain memasuki saluran telinga dan mencegah jangkitan.

Namun, jika cairan telinga mempunyai warna asing, ini dapat menunjukkan keadaan kesihatan tertentu. Baiklah, untuk mengetahui maksud warna dan tekstur telinga, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Terapi Akupunktur untuk Mengatasi Insomnia, Berkesan atau Tidak?

Apa yang anda perlu ketahui mengenai warna dan tekstur earwax

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, lilin telinga paling kerap berwarna kuning, oren, hingga coklat muda, basah, dan melekit. Bagi sesetengah orang, earwax boleh menjadi lebih kering dan warnanya lebih terang, lebih dekat dengan warna putih atau kuning.

Warna lilin telinga

Secara umum, warnanya tidak ada kaitan dengan usia lilin telinga di mana lilin yang lebih baru cenderung lebih ringan. Beberapa warna lilin telinga yang perlu diketahui termasuk yang berikut:

Mati putih atau kuning

Warna lilin telinga putih atau kuning yang pudar menunjukkan pelepasan segar. Lilin telinga warna ini kemungkinan besar terdapat di dalam saluran telinga. Oleh itu, tidak perlu risau jika cairan telinga yang anda miliki berwarna putih atau kuning pudar.

oren tua

Earwax yang berwarna oren gelap menunjukkan kekurangan kesegaran dan boleh didapati lebih dekat dengan telinga luar. Lilin telinga ini boleh melekit dan bersisik, dan tanda lilin lama.

Coklat

Sekiranya cairan telinga berwarna coklat, maka ia mungkin sangat tua dan kemungkinan besar mempunyai tekstur tebal dan melekit. Earwax paling kerap dijumpai di telinga luar.

Biasanya, pelepasan coklat adalah isyarat sekiranya terdapat masalah seperti jangkitan atau pelepasan berat di telinga.

Hijau

Lilin telinga hijau biasanya merupakan tanda jangkitan. Sementara itu, jika anda melihat nanah atau bau busuk bersama dengan telinga telinga dan berwarna hijau, segera berjumpa doktor.

Merah atau berjalur

Sekiranya cairan telinga berwarna merah atau berair, ini bermakna ada darah. Keadaan ini boleh berlaku akibat goresan, kecederaan, atau gigitan serangga di saluran telinga. Sekiranya basah dan berair, itu mungkin menunjukkan gendang telinga pecah.

Kelabu

Warna kelabu telinga boleh menunjukkan bahawa terdapat penumpukan habuk atau zarah lain. Zarah-zarah atau habuk ini kemudian berisiko terkena kotoran telinga dan menyebabkan perubahan warna kelabu.

Hitam

Earwax yang berwarna hitam menunjukkan adanya keadaan atau gangguan tertentu. Warna hitam pada amnya boleh menyakitkan dan juga dikaitkan dengan kehilangan pendengaran ringan atau tinitus.

Tekstur Lilin telinga

Tekstur earwax boleh berubah seiring bertambahnya usia. Selain itu, genetik seseorang juga berperanan. Kajian yang lebih tua pada tahun 2006 mengaitkan orang keturunan Asia Timur dengan lilin telinga yang biasanya kering dan bersisik.

Selain itu, cairan telinga kanak-kanak cenderung lebih lembut dan warnanya lebih ringan. Bagi orang dewasa, biasanya cenderung mempunyai lilin telinga yang lebih gelap dan lebih keras.

Bagaimana cara membersihkan kotoran telinga?

Tidak ada alasan untuk meletakkan sesuatu di telinga untuk mengeluarkan lilin. Ini kerana, lilin telinga hanya terbentuk di sepertiga bahagian luar saluran telinga.

Menggunakan objek, seperti aplikator berujung kapas, sebenarnya boleh mengakibatkan pengecutan telinga.

Secara umum, telinga tidak memerlukan pembersihan khas dan. Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu membersihkan telinga anda, cuci bahagian luar telinga dengan kain lap yang lembut dan tidak ada yang boleh dilakukan secara dalaman.

Sementara itu, doktor boleh mengeluarkan lilin telinga dengan menggunakan alat penyiram atau jarum suntik telinga. Kaedah ini melibatkan memasukkan air, garam, atau titisan pelarut lilin ke saluran telinga. Kira-kira setengah jam kemudian, telinga diairi dan pelepasan keluar.

Baca juga: Kedudukan Tidur Sebelah Kanan atau Kiri, Apa Kelebihan dan Kekurangannya?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!