Kesihatan

Adakah Ibuprofen Selamat Dimakan Semasa Menyusu? Inilah penjelasannya!

Mengambil ubat, termasuk ibuprofen semasa menyusu tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan masalah kepada bayi, anda tahu! Ya, harap maklum bahawa ibuprofen adalah salah satu ubat yang digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan kesakitan.

Atas sebab ini, lebih baik membincangkan penggunaan ubat-ubatan semasa menyusu dengan doktor anda. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah beberapa penjelasan mengenai penggunaan ibuprofen pada wanita yang menyusui.

Baca juga: Kesakitan Tidak Selesa dan Kerap? Ayuh, Tengok Beberapa Cara Mengatasi Sakit Pinggang!

Bagaimana cara mengambil ibuprofen semasa menyusu?

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID yang biasanya digunakan untuk melegakan demam dan sakit ringan hingga teruk. Bagi sesetengah orang, ubat ini adalah pilihan untuk mengatasi sakit kepala, kekejangan haid, artritis, dan kadang-kadang sakit semasa mengandung.

Dilaporkan dari Healthline, ubat yang satu ini dapat dipindahkan kepada bayi melalui proses penyusuan walaupun risikonya sangat kecil. Walau bagaimanapun, wanita yang menyusu harus menyesuaikan dos ibuprofen dengan berbincang dengan doktor bayi terlebih dahulu.

Walaupun ibuprofen selamat diambil semasa menyusu, anda mesti memperhatikan penggunaan dos agar tidak melebihi had maksimum.

Dadah yang masuk ke dalam badan boleh menyebabkan kesan sampingan kepada ibu dan anak. Nah, beberapa masalah yang mungkin berlaku kerana mengambil ibuprofen ketika menyusu, iaitu:

sindrom reye

Sekiranya anda menyusu, penggunaan acetaminophen atau ibuprofen dibenarkan sehingga dos harian maksimum. Selain itu, wanita yang menyusui juga boleh mengambil naproxen dengan dos maksimum dan hanya boleh digunakan dalam waktu yang singkat.

Untuk kesihatan dan keselamatan bayi, wanita yang menyusui tidak boleh menggunakan aspirin untuk mengurangkan rasa sakit dan sakit. Pendedahan aspirin diketahui dapat meningkatkan risiko bayi menghidap sindrom Reye.

Sindrom Reye adalah keadaan yang jarang berlaku tetapi serius yang menyebabkan pembengkakan dan keradangan otak dan hati. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sekiranya kesakitan tidak dapat diatasi sendiri.

Masalah kesihatan lain

Kadang kala, doktor anda akan mencadangkan penggunaan codeine untuk menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, semasa menyusu, penggunaan codeine atau ubat penghilang rasa sakit opioid ini harus dielakkan kecuali diresepkan oleh doktor.

Sekiranya anda mengambil codeine semasa menyusu, anda boleh membahayakan bayi anda dengan masalah kesihatan yang lain. Apabila bayi menunjukkan tanda-tanda kesan sampingan, segera beritahu doktor untuk rawatan selanjutnya.

Beberapa tanda-tanda kesan sampingan yang dimaksudkan, seperti peningkatan rasa mengantuk, masalah pernafasan, sukar makan, hingga badan lemah. Sentiasa perhatikan bayi ketika menunjukkan perubahan tingkah laku dan berjumpa doktor sekiranya gejalanya bertambah buruk.

Baca juga: Pelbagai Penyakit Prostat Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Apakah ubat penahan sakit semasa menyusu?

Ibuprofen adalah salah satu pilihan paling selamat untuk merawat sakit dan kesakitan pada wanita yang menyusu. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ubat yang satu ini tidak berfungsi dengan baik untuk sesetengah orang kerana sebab lain, seperti alahan.

Menurut tinjauan tahun 2014, acetaminophen atau tylenol juga selamat diambil semasa menyusu. Namun, tidak dapat dipastikan 100 persen bahawa ubat itu selamat sehingga penggunaannya harus dibatasi atau dimakan dalam dosis rendah.

Ibuprofen dan beberapa ubat penahan sakit lain selamat diambil semasa menyusu. Walau bagaimanapun, jika anda bimbang, berbincanglah dengan penyedia perkhidmatan kesihatan anda mengenai cara yang sesuai dan selamat untuk mengurangkan kesakitan.

Untuk kesakitan ringan, cubalah untuk tidak mengambil ubat dengan segera tetapi gunakan kaedah lain. Kaedah lain yang lebih selamat untuk menghilangkan rasa sakit semasa menyusu adalah dengan menggunakan pad pemanasan atau kompres suam.

Kompres hangat ini dapat membantu melegakan sakit belakang, sakit kepala, kekejangan kaki, dan sakit pelvis. Bukan itu sahaja, anda juga boleh melakukan terapi panas dan sejuk secara bergantian untuk mengurangkan kesakitan.

Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mengatasi sakit kepala atau kesakitan lain ketika menyusui, seperti berikut:

  • Pastikan badan anda terhidrat. Sakit kepala mungkin disebabkan oleh dehidrasi dan kelaparan. Oleh itu, selalu sediakan sebotol air dan makanan sihat yang mencukupi ketika merawat bayi.
  • Cukup tidur. Bosan menjaga bayi, termasuk menyusu boleh menyebabkan kesakitan. Untuk itu, pastikan anda mendapat waktu rehat yang cukup agar kesakitan dan keletihan dapat dikurangkan.

Sakit hingga sederhana, perlu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui rawatan mana yang lebih selamat. Sekiranya kesakitan tidak dapat diatasi dengan baik, pastikan untuk segera membincangkan masalahnya dengan pakar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!