Kesihatan

Selalunya digunakan sebagai bahan pengisian salad, apa faedah kesihatan bengkoang?

Bengkoang adalah sayur yang sangat popular digunakan sebagai ramuan dalam membuat salad. Rasa khasnya menjadikan keladi menjadi kegemaran ramai orang. Tetapi tahukah anda, selain itu, ternyata khasiat keladi sangat banyak?

Jicama berasal dari Mexico yang juga dikenali sebagai lobak Mexico. Bengkoang sendiri adalah tanaman ubi yang mempunyai daging putih, akar bulat, dan kulit coklat keemasan tipis.

Baca Juga: Suka Makan Pedas Semasa Kehamilan? Ini adalah perkara penting yang perlu diketahui oleh ibu

Kandungan pemakanan Jicama

Jicama mempunyai kandungan nutrisi yang mengagumkan. Sebilangan besar kalori berasal dari karbohidrat. Selebihnya adalah sejumlah kecil lemak dan protein.

Jicama juga mengandungi banyak vitamin dan mineral penting, serta sejumlah besar serat.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, 1 cawan (130 gram) mempunyai nutrien berikut:

 • Kalori: 49
 • Karbohidrat: 12 gram
 • Protein: 1 gram
 • Lemak: 0.1 gram
 • Serat: 6.4 gram
 • Vitamin C: 44% daripada RDA
 • Folat: 4% daripada RDA
 • Besi: 4% daripada RDA
 • Magnesium: 4% daripada RDA
 • Potasium: 6% daripada RDA
 • Mangan: 4% daripada RDA

Bukan hanya itu, keladi juga mengandung nutrien lain, seperti sejumlah kecil vitamin E, vitamin C, thiamin (vitamin B1), riboflavin, vitamin B6, asam pantotenat, kalsium, fosfor, zink, dan tembaga.

Sayuran ini juga rendah kalori dan tinggi serat dan air. Ini menjadikannya makanan yang selamat untuk menurunkan berat badan.

Baca juga: Di sini, Pelbagai Manfaat Omega 3 untuk Kesihatan Tubuh Anda

Kaya dengan nutrien, ini adalah faedah keladi untuk kesihatan

Mempunyai banyak nutrien, tentu saja, menjadikan sayur ini mempunyai banyak faedah. Sama ada ia bermanfaat untuk kecantikan atau kesihatan.

Inilah khasiat keladi untuk kesihatan tubuh yang harus anda ketahui.

1. Kaya dengan antioksidan

Jicama mengandungi beberapa antioksidan, yang merupakan sebatian tumbuhan yang bermanfaat untuk membantu mencegah kerosakan sel.

Antioksidan membantu melindungi daripada kerosakan sel dengan menangkal radikal bebas, molekul berbahaya yang menyebabkan tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif itu sendiri sering dikaitkan dengan beberapa penyakit kronik, seperti barah, diabetes, penyakit jantung, dan penurunan fungsi kognitif.

2. Khasiat keladi untuk meningkatkan kesihatan jantung

Jicama mempunyai banyak nutrien yang menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk meningkatkan kesihatan jantung.

Mereka mengandung sejumlah besar serat yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dengan mencegah hempedu diserap kembali ke dalam usus. Ini dapat mengelakkan jantung membuat lebih banyak kolesterol.

3. Meningkatkan fungsi pencernaan

Serat yang terkandung dalam keladi mampu meningkatkan kadar najis. Ini membantunya bergerak dengan lebih lancar melalui saluran pencernaan anda.

Jicama juga mengandungi air, yang dapat melegakan sembelit. Makanan dengan kandungan air yang tinggi seperti keladi dapat membantu memenuhi keperluan cecair harian anda.

4. Baik untuk bakteria dalam usus

Jicama tinggi inulin, yang merupakan serat prebiotik. Prebiotik adalah bahan yang dapat digunakan oleh bakteria dalam tubuh, yang menghasilkan manfaat kesihatan tertentu.

Diet yang tinggi prebiotik dapat meningkatkan bakteria "baik" di usus serta mengurangkan jumlah bakteria yang tidak sihat.

5. Mengurangkan risiko barah

Jicama mengandungi antioksidan, vitamin C dan E, selenium, dan beta karoten. Antioksidan dapat meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan barah.

Serat yang terkandung di dalamnya juga terkenal dengan kesan pelindungnya terhadap barah usus besar.

6. Manfaat keladi untuk menurunkan berat badan

Jicama adalah makanan yang padat nutrien. Mereka mengandungi nutrien dalam jumlah yang tinggi tetapi mempunyai sedikit kalori.

Jicama juga kaya dengan kandungan air dan serat yang dapat menjadikan anda kenyang lebih cepat.

Bagi anda yang menjalankan program diet, anda boleh memilih untuk memakan ubi. Kerana kandungan inulin serat prebiotik telah terbukti mempengaruhi hormon yang mempengaruhi rasa kenyang dan kelaparan. Ini akhirnya membantu mengurangkan berat badan.

7. Sangat serba boleh

Manfaat keladi terakhir ialah sayur ini sangat serba boleh. Sayuran berkulit nipis ini boleh dimakan secara langsung dan boleh digunakan dalam pelbagai jenis hidangan.

Anda boleh menggabungkannya dengan buah-buahan lain, sayur-sayuran lain untuk membuat salad, atau anda boleh membuat makanan ringan keladi.

Kelebihan bengkoang memang sangat banyak. Oleh itu, anda boleh memilih untuk memakan sayur-sayuran ini untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda, anda tahu!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!