Kesihatan

Gangguan Depresi: Jenis, Gejala dan Rawatan

Gangguan depresi adalah penyakit biasa yang berlaku di seluruh dunia. Penyakit ini boleh menyerang pada bila-bila masa, tetapi rata-rata penampilannya adalah pada akhir remaja hingga pertengahan 20-an.

Kemurungan sering disalah anggap sebagai kesedihan biasa. Ada juga yang menganggapnya sama dengan tekanan. Sekiranya anda adalah orang yang mempunyai anggapan ini, itu adalah petanda bahawa anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan kemurungan.

Baca juga: Rasa Kesepian Adalah Biasa, Tetapi Kesunyian Kerana Kemurungan Yang Harus Anda Perhatikan

Apa itu kemurungan?

Depresi adalah gangguan mood yang menyebabkan perasaan sedih dan kehilangan minat. Depresi juga mempengaruhi cara seseorang berfikir dan berkelakuan.

Dalam keadaan tertentu, kemurungan boleh menyebabkan masalah emosi dan fizikal. Dalam keadaan teruk, kemurungan menyukarkan penghidap untuk melakukan aktiviti harian.

Penderita mungkin memerlukan rawatan jangka panjang. Berita baiknya adalah bahawa orang yang mengalami kemurungan dapat menjalani rawatan dan dapat merasa lebih baik setelah menjalani rawatan.

Walaupun sering dianggap sama, kerana gejalanya serupa, kemurungan berbeza dengan tekanan. Tekanan adalah reaksi badan ketika menghadapi tekanan yang melebihi had kemampuan seseorang untuk mengatasinya. Dengan gejala kegelisahan, ketakutan, keletihan dan beberapa gejala lain.

Jenis-jenis kemurungan

Depresi adalah keadaan masalah mental yang terbahagi kepada beberapa jenis, bergantung kepada keparahan keadaan pesakit. Tetapi secara amnya, terdapat dua jenis kemurungan utama:

1. Gangguan kemurungan utama

Gangguan kemurungan utama adalah gangguan depresi yang dicirikan oleh perasaan sedih, putus asa, yang tidak hilang.

Secara amnya, seseorang akan didiagnosis dengan jenis kemurungan ini jika dia mengalami sekurang-kurangnya lima jenis gejala depresi dan gejalanya berterusan sekurang-kurangnya dua minggu.

2. Gangguan kemurungan berterusan

Jenis kemurungan ini juga dikenali sebagai dysthymia. Jenis kemurungan ini biasanya lebih ringan tetapi kronik. Gejala berterusan sekurang-kurangnya dua tahun.

Umumnya, orang yang mengalami kemurungan jenis ini akan mengalami masalah dalam menjalankan aktiviti harian mereka. Sifat kronik jenis kemurungan depresi ini lebih sukar untuk dirawat, tetapi penderita mempunyai peluang rawatan yang sama dengan kemurungan utama.

Apakah simptom gangguan kemurungan?

Ada orang yang mengalami kemurungan hanya sekali dalam hidup mereka. Tetapi ada yang mengalami gangguan ini beberapa kali dan penghidapnya akan menunjukkan gejala seperti:

 • Rasa sedih, menangis, kosong atau putus asa
 • Kemarahan, mudah marah atau kecewa yang meletup
 • Kehilangan minat atau tidak lagi dapat menikmati sebahagian besar atau semua aktiviti normal, seperti seks, hobi atau sukan
 • Gangguan tidur, termasuk insomnia atau terlalu banyak tidur
 • Keletihan dan kekurangan tenaga, walaupun tugas kecil memerlukan usaha ekstra
 • Penurunan selera makan dan penurunan berat badan
 • Peningkatan selera makan dan kenaikan berat badan yang ketara
 • Mengalami kegelisahan, mudah diprovokasi dan juga mudah terkilan
 • Keupayaan untuk berfikir, bercakap dan menggerakkan badan dengan perlahan
 • Sukar menumpukan perhatian dan sukar membuat keputusan
 • Sukar dikenang
 • Mengalami gangguan fizikal yang tidak dapat dijelaskan, seperti sakit belakang atau sakit kepala secara tiba-tiba
 • Pemikiran yang kerap atau berulang mengenai kematian, pemikiran bunuh diri, cubaan membunuh diri atau membunuh diri

Gejala ini tidak semua dialami sekaligus. Pada usia tertentu, gejala yang muncul akan berbeza. Berikut adalah perbezaan gejala yang ditunjukkan oleh orang yang mengalami kemurungan berdasarkan perbezaan usia.

Gejala gangguan kemurungan pada orang dewasa

Ramai orang memandang rendah gejala kemurungan. Oleh itu, kemurungan sering tidak didiagnosis dan tidak dapat diubati dengan betul. Dalam banyak kes, orang yang mengalami kemurungan juga enggan meminta pertolongan. Berikut adalah gejala kemurungan biasa pada orang dewasa:

 • Perubahan keperibadian
 • Kesukaran mengingati
 • Keletihan, kehilangan selera makan, masalah tidur atau kehilangan minat dalam hubungan seks yang bukan disebabkan oleh keadaan perubatan atau ubat
 • Enggan bersosial dan tidak mahu mencuba perkara baru
 • Berfikir dan mahu membunuh diri, terutama pada lelaki yang lebih tua

Gejala gangguan kemurungan pada kanak-kanak dan remaja

Gejala yang kelihatan serupa dengan kemurungan pada orang dewasa. Walau bagaimanapun terdapat perbezaan seperti:

 • Pada kanak-kanak, gejala kemurungan yang biasa berlaku adalah mudah marah, cepat marah, penurunan berat badan dan biasanya enggan ke sekolah.
 • Pada remaja, apa yang membezakannya ialah melibatkan penurunan keputusan pencapaian sekolah, sensitif dan sering disalahpahami. Ada juga yang menggunakan dadah atau alkohol. Dalam beberapa kes, terdapat juga cubaan untuk mencederakan diri sendiri.

Seseorang yang didiagnosis mengalami kemurungan umumnya telah mengalami pelbagai gejala yang disebutkan di atas, sekurang-kurangnya dua minggu berturut-turut.

Apa yang menyebabkan gangguan kemurungan?

Punca kemurungan sebenar tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap mempengaruhi seseorang yang mengalami penyakit ini. Dilaporkan dari psikiatri.org, faktor-faktor ini merangkumi:

 • Biokimia. Yaitu, terdapat perbezaan kimia di otak yang dapat mempengaruhi kemurungan pada penderita.
 • Genetik. Depresi dapat diwarisi melalui genetik. Contohnya, jika salah satu kembar yang sama mengalami kemurungan, kembar yang lain mempunyai kemungkinan mengalami kemurungan di kemudian hari. Kemungkinannya adalah hingga 70 peratus.
 • Keperibadian. Orang yang mempunyai harga diri yang rendah, terdedah kepada tekanan dan pesimis cenderung mengalami kemurungan.
 • Faktor persekitaran. Keadaan tertentu yang berlaku di persekitaran boleh mencetuskan kemurungan. Keadaan ini seperti keganasan fizikal, pengabaian, gangguan.

Bagaimana untuk mendiagnosis gangguan kemurungan?

Doktor akan melakukan beberapa ujian sebelum membuat diagnosis. Tahap ujian merangkumi:

 • Pemeriksaan fizikal. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan meminta sejarah perubatan. Kerana dalam beberapa kes keadaan kesihatan tertentu boleh mencetuskan kemurungan.
 • Ujian makmal. Ujian ini boleh menjadi ujian darah lengkap atau melihat fungsi tiroid.
 • Penilaian psikologi. Pada peringkat ini, profesional kesihatan mental akan bertanya mengenai gejala yang dialami, fikiran dan perasaan serta corak tingkah laku pesakit. Secara amnya, pesakit akan diminta untuk mengisi sejumlah soal selidik untuk mendapatkan kesimpulan mengenai keadaan pesakit.
 • Gunakan Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5). DSM-5 adalah panduan kesihatan mental yang diterbitkan oleh Persatuan Psikiatri Amerika. Doktor akan melihat apakah kriteria kemurungan dipenuhi dalam DSM-5.

Bagaimana merawat gangguan kemurungan?

Depresi adalah salah satu gangguan mental yang paling boleh dirawat. Sebanyak 80 hingga 90 peratus penderita bertambah baik setelah menjalani rawatan. Orang yang mengalami kemurungan rata-rata dapat mengatasi gejala dengan baik.

Berikut adalah beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan oleh orang yang mengalami kemurungan:

Dadah

Ubat yang biasa digunakan adalah antidepresan. Ubat ini digunakan untuk mengubah keadaan otak seseorang. Ubat ini secara amnya tidak memberi kesan pada orang yang tidak mengalami kemurungan.

Sekiranya mengambilnya mengikut preskripsi doktor, pesakit akan menunjukkan kemajuan pada minggu pertama atau dua penggunaan. Pesakit akan merasakan manfaat sepenuhnya sekiranya mereka telah mengambil ubat tersebut selama dua hingga tiga bulan.

Sekiranya pesakit tidak merasakan perubahan atau tidak bertambah baik setelah beberapa minggu, doktor biasanya akan menaikkan dos atau beralih ke jenis kemurungan yang lain.

Perkara yang mungkin berlaku semasa menggunakan antidepresan

Sekiranya anda berasa lebih baik, jangan berhenti rawatan secara tiba-tiba. Pemberhentian ubat boleh membuat anda berisiko membuat kemurungan menjadi lebih teruk secara tiba-tiba.

Bercakap dengan doktor terlebih dahulu dan kemudian doktor akan memberi nasihat bagaimana pesakit menyelesaikan rawatan.

Psikoterapi

Psikoterapi adalah istilah yang digunakan untuk sesi bercakap dengan profesional kesihatan mental. Terdapat beberapa jenis psikoterapi yang boleh dilakukan, bergantung kepada cadangan doktor.

Jenis yang paling biasa adalah terapi kognitif atau terapi interpersonal. Melakukan terapi ini akan membantu pesakit mengatasi beberapa keadaan seperti:

 • Mampu menyesuaikan diri dengan keadaan atau kesukaran semasa
 • Kenal pasti tingkah laku negatif dan gantilah dengan tingkah laku yang lebih sihat dan positif
 • Mencari pengalaman dan berusaha mengembangkannya ke arah positif dengan berinteraksi dengan orang lain
 • Mencari kaedah untuk menyelesaikan masalah tersebut
 • Bantu mengawal diri dan melegakan simptom seperti kemarahan dan putus asa
 • Kembangkan kemampuan yang ada dan terima kesukaran dengan cara yang lebih sihat

Terapi elektrokonvulsif (ECT)

Terapi ini biasanya digunakan untuk pesakit yang tidak bertambah baik walaupun minum ubat. Dilakukan dalam bentuk rangsangan elektrik otak untuk melegakan kemurungan.

Terapi yang telah digunakan sejak tahun 1940-an biasanya dilakukan dua hingga tiga kali seminggu. Dengan sejumlah 12 rawatan.

Baca juga: 5 Manfaat Berfikir Positif untuk Kesihatan yang mesti Anda Ketahui!

Adakah kemurungan dapat dicegah?

Tiada pencegahan yang dapat dilakukan dengan pasti. Namun, setelah didiagnosis, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti untuk mencegah kemurungan daripada memburuk. Aktiviti ini juga dapat dilakukan untuk lebih menerima keadaan anda sekarang. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Hidup secara sederhana. Menetapkan matlamat yang lebih sederhana dan lebih munasabah akan membuat anda berasa lebih tenang. Sekiranya ternyata anda tidak dapat mencapai sasaran, beri diri anda ruang untuk bersedih.
 • Penulisan jurnal. Menulis perkataan dapat meningkatkan mood anda. Melalui penulisan anda dapat menyatakan perasaan kecewa, marah, takut dan bentuk emosi lain.
 • Ikuti kumpulan yang berguna. Pada masa ini, terdapat banyak kumpulan organisasi yang memberikan sokongan untuk kesihatan mental, termasuk kemurungan. Anda boleh mengikutinya untuk bertemu dengan orang yang juga berjuang untuk sembuh dalam kumpulan sokongan.
 • Mencari kaedah untuk menguruskan tekanan. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan seperti meditasi, relaksasi atau yoga.
 • Menguruskan masa. Buat jadual harian, agar kehidupan lebih teratur dan ini dapat membantu anda mengatasi rasa kehilangan minat untuk melakukan apa sahaja.
 • Elakkan membuat keputusan apabila keadaan tidak baik. Sekiranya anda merasa tidak sihat atau tertekan, berikan masa untuk berfikir dengan jelas sebelum membuat keputusan.
 • Jangan mengasingkan diri. Cuba berinteraksi dengan orang lain dalam ruang lingkup yang lebih luas, seperti mengambil bahagian dalam aktiviti sosial.

Kemurungan dan kegelisahan

Dipetik dari Garis Kesihatan, kemurungan dan kegelisahan boleh berlaku secara serentak. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa lebih daripada 70 peratus orang yang mengalami kemurungan juga mempunyai gejala kegelisahan.

Sebaliknya, kemurungan dan kegelisahan juga mempunyai simptom yang serupa, ini termasuk:

 • Mudah marah
 • Sukar diingat atau menumpukan perhatian
 • Gangguan tidur

Sebenarnya, kedua-dua keadaan tersebut juga mempunyai beberapa rawatan yang sama, seperti:

 • Terapi, seperti terapi tingkah laku kognitif
 • Ubat-ubatan tertentu
 • Terapi alternatif

kemurungan dan gangguan obsesif-kompulsif (OCD)

Gangguan obsesif-kompulsif (OCD) adalah sejenis gangguan kecemasan. Keadaan ini boleh menyebabkan pemikiran, dorongan, dan ketakutan yang tidak diingini berulang kali (obsesi).

Ketakutan ini menyebabkan seseorang melakukan tingkah laku atau ritual berulang (kompulsif) yang pada dasarnya diharapkan dapat menghilangkan tekanan dari obsesi.

Seseorang dengan keadaan ini sering mendapati diri mereka terjebak dalam kitaran obsesi dan paksaan. Ini boleh menyebabkan seseorang menarik diri dari situasi sosial, yang boleh meningkatkan risiko kemurungan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!