Kesihatan

Kegemukan Lain-lain pada Kanak-kanak dan Bahaya kepada Kesihatan

Kanak-kanak yang berlebihan berat badan atau gemuk cenderung lebih berisiko menghidap penyakit ini. Jadi, apakah kesan kegemukan pada kanak-kanak?

Tenanglah Moms, risiko penyakit akibat kegemukan pada anak dapat dicegah, sungguh. Yang paling penting, perhatikan diet dan aktiviti anda agar tidak terus bertambah buruk, ok?

Berikut adalah maklumat mengenai kegemukan pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui:

Menyedari kegemukan pada kanak-kanak

Obesiti kanak-kanak adalah keadaan perubatan yang serius yang mempengaruhi kanak-kanak dan remaja. Kanak-kanak dikatakan gemuk ketika keadaan mereka berada di atas berat badan normal untuk usia dan ketinggian mereka.

Keadaan ini dapat meningkatkan risiko anak mengalami masalah kesihatan, termasuk diabetes, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi.

Salah satu strategi terbaik untuk mengurangkan obesiti kanak-kanak adalah dengan meningkatkan tabiat makan dan bersenam seisi keluarga.

Mengubati dan mencegah kegemukan pada kanak-kanak pastinya akan membantu melindungi kesihatan anak-anak sekarang, dan di masa hadapan.

Kes kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan di Indonesia

Di Indonesia, kes-kes kanak-kanak dengan berat badan berlebihan tidak banyak dijumpai. Data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2018 menunjukkan bahawa 18.8 persen kanak-kanak berusia 5-12 tahun mempunyai berat badan berlebihan. Sementara 10 peratus mengalami kegemukan.

Sementara itu, pada tahun 2013, Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) telah mengungkapkan fakta bahawa peratusan obesiti anak di Indonesia adalah yang tertinggi di ASEAN. Dianggarkan bahawa dari 17 juta kanak-kanak gemuk di ASEAN, 7 juta berasal dari Indonesia.

Angka ini hanya merangkumi kanak-kanak berumur di bawah lima tahun. Sekiranya ia ditambahkan pada lingkungan kanak-kanak berumur 5-10 tahun, jumlahnya pasti akan bertambah buruk.

Gejala kegemukan pada kanak-kanak

Tidak semua kanak-kanak yang berlebihan berat badan gemuk. Sebilangan kanak-kanak mempunyai kerangka badan yang lebih besar daripada rata-rata.

Kanak-kanak biasanya juga membawa jumlah lemak tubuh yang berlainan pada peringkat perkembangan yang berbeza.

Indeks jisim badan (BMI), ukuran berat sehubungan dengan tinggi badan, adalah ukuran berat badan berlebihan dan kegemukan.

Doktor akan menggunakan carta pertumbuhan, indeks jisim badan, dan jika perlu akan melakukan ujian lain untuk membantu menentukan sama ada anak itu benar-benar gemuk atau tidak.

Faktor penyebab kegemukan pada kanak-kanak

Masalah gaya hidup, terlalu sedikit aktiviti, kurang bersenam, dan terlalu banyak kalori dari makanan dan minuman, boleh menjadi penyebab utama kegemukan. Walau bagaimanapun, faktor genetik dan hormon juga berperanan.

Faktor keluarga juga dikaitkan dengan peningkatan kes kegemukan. Jenis makanan yang terdapat di rumah boleh mempengaruhi diet anak.

Di samping itu, waktu makan keluarga dapat mempengaruhi jenis makanan yang dimakan dan bagaimana jumlah yang dimakan juga dapat mempengaruhi berat badan anak.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mempunyai ibu yang berlebihan berat badan mungkin dikaitkan dengan kegemukan pada anak-anak. Beberapa faktor yang menyebabkan kegemukan pada kanak-kanak termasuk:

1. Pilihan makanan dan minuman

Selalunya makan makanan berkalori tinggi, terutama secara berkala, seperti makanan segera, makanan panggang, dan makanan ringan dengan banyak perasa, boleh menyebabkan anak-anak menambah berat badan.

Gula-gula dan pencuci mulut juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Dan tentu saja minuman bergula dengan banyak pemanis dan pewarna, juga menjadi penyebab kegemukan pada sesetengah kanak-kanak.

2. Jarang bersenam dan aktiviti fizikal

Kanak-kanak yang tidak banyak bersenam cenderung gemuk, kerana mereka tidak membakar banyak kalori. Terlalu banyak masa yang dihabiskan dalam aktiviti tidak aktif atau duduk, seperti menonton televisyen atau bermain permainan permainan video, juga menyumbang kepada masalah tersebut.

3. Faktor genetik

Bagi kanak-kanak yang berasal dari keluarga ibu bapa yang mempunyai berat badan berlebihan, dia cenderung mengalami perkara yang sama.

Ini biasanya berlaku di persekitaran di mana makanan berkalori tinggi selalu tersedia dan aktiviti fizikal tidak banyak dikongsi.

Kemungkinan anak yang berlebihan berat badan dari faktor genetik boleh mencapai 40-50 peratus jika salah seorang ibu bapa mengalami kegemukan. Sementara itu, jika kedua ibu bapa gemuk, kemungkinan anak berlebihan berat badan boleh mencapai 70-80 peratus.

4. Faktor psikologi

Tekanan yang berlaku pada anak-anak, orang tua, dan keluarga juga dapat meningkatkan risiko kegemukan pada anak-anak. Sebilangan kanak-kanak mungkin makan berlebihan sebagai cara menangani masalah atau menangani emosi, seperti tekanan, atau melawan kebosanan.

5. Faktor sosio-ekonomi

Kanak-kanak di beberapa kawasan mempunyai sumber daya yang terhad dan akses terhad kepada makanan sihat. Akibatnya, mereka mungkin lebih kerap mengunyah makanan dengan bahan pengawet atau karbohidrat tinggi.

Risiko penyakit berkaitan obesiti pada kanak-kanak

Kanak-kanak gemuk mempunyai risiko komplikasi untuk kesihatan fizikal mereka di masa depan. Beberapa risiko penyakit yang cenderung dialami ketika kanak-kanak gemuk, termasuk:

1. Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi

Diet yang buruk boleh menyebabkan kanak-kanak gemuk mengalami salah satu atau kedua-dua keadaan ini, kolesterol atau tekanan darah tinggi.

Faktor-faktor ini boleh menyumbang kepada penumpukan plak di arteri, yang boleh menyebabkan arteri menjadi sempit dan mengeras, dan kemudian boleh menyebabkan serangan jantung atau strok strok di kemudian hari.

2. Risiko asma

Kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk juga cenderung menghidap asma.

3. Menyebabkan gangguan tidur

Obesiti pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan gangguan yang berpotensi serius di mana pernafasan kanak-kanak berulang kali berhenti dan terganggu semasa tidur. Ini menjadikan kanak-kanak gemuk kurang tidur nyenyak.

4. Risiko penyakit lain pada kanak-kanak gemuk

Kanak-kanak gemuk juga menghadapi risiko beberapa penyakit lain di kemudian hari, seperti:

 • Sakit belakang yang rendah (sakit belakang rendah)
 • Pembentukan batu empedu
 • Osteoartritis lutut dan pinggul
 • Diabetes
 • Lemak hati
 • Sirosis
 • Pankreatitis
 • Payudara, buah pinggang, pankreas, prostat, barah usus besar
 • Gangguan haid
 • Kemandulan

Tidak jarang, kanak-kanak yang berlebihan berat badan juga mengalami keadaan seperti:

 • Masalah psikologi seperti kegelisahan dan kemurungan
 • Harga diri yang rendah dan kualiti hidup yang menurun
 • Masalah sosial, seperti menerima buli dan stigma dari masyarakat

Cara mengatasi masalah kegemukan pada kanak-kanak

Berikut adalah beberapa kaedah semula jadi yang boleh anda cuba sebagai kaedah mudah untuk mengatasi masalah kegemukan atau kenaikan berat badan, termasuk:

1. Elakkan makanan yang diproses

Makanan yang diproses sering ditambah gula, ditambah lemak dan kalori. Lebih-lebih lagi, makanan yang diproses direkayasa untuk membuat anak-anak makan sebanyak mungkin.

Makanan ini juga cenderung menyebabkan ketagihan, jadi hindari makanan yang diproses sebanyak mungkin.

2. Perbanyakkan penyediaan makanan sihat

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan yang disimpan di rumah sangat mempengaruhi tingkah laku berat badan dan makan. Dengan selalu menyediakan makanan sihat, anda dapat mengurangkan peluang anak-anak dan ahli keluarga lain untuk makan makanan yang tidak sihat.

Terdapat juga banyak makanan ringan sihat dan semula jadi yang mudah disiapkan dan dibawa dalam perjalanan. Ini termasuk yogurt, buah, kacang, wortel, dan telur rebus.

3. Hadkan pengambilan gula

Mengonsumsi banyak gula biasanya dikaitkan dengan beberapa penyakit, seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Perhatikan komposisi makanan atau minuman yang dibeli oleh anak itu, agar Moms lebih berhati-hati dalam membatasi pengambilan gula mereka, ya.

4. Minum banyak air

Jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair anak anda, terutamanya dari air. Selain membantu proses metabolisme tubuh, air juga mencegah rasa lapar yang berlebihan.

Air sangat baik untuk menurunkan berat badan, terutamanya menggantikan minuman lain yang tinggi kalori dan gula.

5. Melawan ketagihan makan dan snek

Ketagihan pada makanan biasanya melibatkan keinginan dan perubahan kimia otak yang terlalu kuat yang menjadikannya lebih sukar untuk menolak makanan tertentu.

Ini adalah penyebab utama makan berlebihan bagi banyak orang, dan mempengaruhi peratusan penduduk yang ketara.

Sebilangan makanan cenderung menyebabkan gejala ketagihan daripada yang lain. Ini termasuk makanan ringan diproses dengan kandungan gula, lemak atau kedua-duanya yang tinggi.

Cara terbaik untuk mengatasi ketagihan terhadap makanan ini adalah dengan mengelakkannya, atau menjadikan alternatif makanan sihat yang lain.

6. Lakukan kardio

Cardio adalah aktiviti fizikal yang bertujuan untuk menguatkan kerja jantung dan paru-paru, yang berguna untuk meningkatkan prestasi jantung, tekanan darah, dan pernafasan.

Melakukan kardio, katakan sesuatu seperti berjoging, berlari, berbasikal, berjalan atau mengembara, adalah kaedah terbaik untuk membakar kalori dan meningkatkan kesihatan mental dan fizikal.

Cardio juga dapat membantu mengurangkan berat badan, serta mengurangkan lemak berbahaya yang terkumpul di dalam badan.

7. Kereta bersungguh-sungguh makan

Makan bijaksana adalah kaedah yang digunakan untuk meningkatkan kesedaran semasa makan. Supaya anak-anak tidak boleh makan semasa melakukan aktiviti lain, misalnya menonton TV atau bermain alat.

Ini membantu membuat pilihan makanan secara sedar mengenai rasa lapar dan isyarat untuk dimakan. Ini akan membantu makan secara sihat sebagai tindak balas kepada petunjuk kelaparan tersebut.

Kereta bersungguh-sungguh makan telah terbukti mempunyai kesan yang besar terhadap penurunan berat badan, termasuk pada kanak-kanak.

8. Rujuk pakar pemakanan

Sekiranya benar-benar diperlukan, berunding dengan pakar pemakanan dapat membantu menyediakan program penurunan berat badan yang lebih terancang.

Selain merancang konsultasi dengan pakar pemakanan, berunding dengan jurulatih peribadi atau pengajar kecergasan, ia juga dapat membantu mencari aktiviti fizikal yang paling sesuai untuk badan.

9. Cukup rehat

Kurang tidur juga boleh menyebabkan hormon tubuh terganggu, mengakibatkan rasa lapar yang tidak terkawal. Pastikan anak anda mendapat tidur yang berkualiti untuk jangka masa yang mencukupi.

Bila hendak berjumpa doktor?

Sekiranya anda bimbang anak anda berlebihan berat badan, berjumpa doktor dengan segera. Doktor akan mempertimbangkan sejarah pertumbuhan dan perkembangan anak.

Pemantauan langsung dari doktor dapat membantu menentukan sama ada berat badan anak berada dalam lingkungan yang sihat atau tidak sihat. Sekiranya anak sudah berada dalam kategori kegemukan, doktor mungkin mencadangkan beberapa rawatan yang boleh dilakukan.

Pada akhirnya, masalah obesiti kanak-kanak yang semakin meningkat dapat diperlahankan, jika anda fokus pada penyebabnya. Terdapat banyak komponen yang berperanan dalam kegemukan, dan mereka lebih penting daripada yang lain.

Kanak-kanak gemuk tidak lagi dapat dianggap menggemaskan, kerana di sebalik berat badan berlebihan terdapat banyak bahaya yang mengintai.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.