Kesihatan

Jahitan caesar mengeras, apakah cara yang tepat untuk mengatasinya?

Jahitan cesarean yang mengeras biasanya boleh terjadi kerana pembentukan tisu parut. Pada dasarnya, kebanyakan parut bahagian C sembuh dengan baik dan hanya meninggalkan garis tipis.

Namun, kadangkala jahitan juga boleh mengeras hingga gatal kerana beberapa faktor. Nah, untuk mengetahui punca jahitan caesar mengeras, mari lihat penjelasan yang lebih lengkap berikut.

Baca juga: Sekiranya Saya Memakai Korset Selepas Melahirkan? Mari Ketahui Fakta!

Punca jahitan caesar yang mengeras

Dilaporkan Apa yang Harapkan, jahitan caesar yang mengeras boleh menjadi tanda jangkitan. Parut bahagian C dapat dijangkiti jika bakteria masuk ke dalamnya dan menyebar sehingga mereka berisiko berkembang.

Gejala biasanya muncul dalam beberapa hari selepas pembedahan dilakukan. Beberapa tanda jangkitan yang mungkin timbul, termasuk demam lebih dari 38 darjah celcius, nanah keluar dari sayatan dan pembengkakan.

Risiko jangkitan bergantung pada sebab untuk pembedahan caesar. Sebagai contoh, pembedahan caesar yang dirancang biasanya mempunyai risiko jangkitan yang lebih rendah daripada pembedahan kecemasan.

Lebih-lebih lagi, terdapat beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko jahitan caesar akibat jangkitan. Contohnya kegemukan, diabetes yang tidak terkawal dengan baik, mempunyai bahagian caesar sebelumnya, pengambilan ubat imunosupresan, dan merokok.

Wanita yang mempunyai alergi penisilin juga mungkin berisiko tinggi mendapat jangkitan selepas pembedahan caesar. Oleh itu, jika anda tidak pasti anda mempunyai alahan, segera berbincang dengan pakar sebelum melakukan pembedahan caesar.

Adakah jahitan caesar yang mengeras berbahaya?

Parut yang mengeras biasanya tidak berbahaya jika dirawat dengan betul. Kadang-kadang proses penyembuhan badan berjalan terlalu cepat, menyebabkan masalah pada tisu parut. Terdapat beberapa jenis bekas luka caesar yang mungkin muncul, seperti:

Keloid

Keloid. (sumber gambar: shutterstock.com)

Salah satu jenis parut akibat pembedahan caesar yang biasanya muncul adalah keloid. Keloid berlaku apabila tisu parut melampaui batas luka asal. Kemungkinan keadaan ini akan menghasilkan gumpalan tisu parut di sekitar sayatan.

Parut hipertrofik

hipertrofik. (sumber gambar: shutterstock.com)

Berbanding dengan keloid, parut hipertrofik biasanya lebih tebal, lebih kencang, dan lebih menonjol. Perbezaan lain dari keloid adalah bahawa parut hipertrofik tetap berada di dalam batas garis sayatan asal.

Bagaimana merawat jahitan sesar?

Parut bahagian C yang mengeras akibat jangkitan dapat dielakkan dengan berjumpa pakar. Doktor anda mungkin meminta anda mandi dengan sabun antibakteria khas sebelum prosedur.

Sekiranya anda mempunyai sejarah diabetes, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah mengawal gula anda sebelum dan selepas pembedahan.

Setelah keluar atau keluar dari hospital, adalah penting untuk mengikuti arahan rawatan luka untuk mengelakkan insisi pembedahan tidak dijangkiti.

Pembedahan caesar mungkin merupakan prosedur yang selamat tetapi masih berisiko menyebabkan jangkitan. Sekiranya jangkitan berlaku, terdapat beberapa rawatan untuk pemotongan yang perlu dilakukan dengan baik, seperti berikut:

Bersihkan parut setiap hari

Selepas pembedahan caesar, mungkin akan menyakitkan untuk sementara waktu tetapi anda masih perlu memastikan kawasan jahitan tetap bersih.

Biarkan air dan sabun mengalir di atas parut ketika mandi atau bersihkan dengan kain tetapi jangan gosokkannya. Selepas itu, keringkan dengan tuala dengan lembut.

Pakai pakaian yang longgar

Pakaian yang ketat boleh menjengkelkan parut jadi pastikan untuk tidak memakainya. Cuba pakai pakaian yang longgar kerana ini akan memudarkan parut ke udara dan dapat membantu mempercepat proses penyembuhan.

Ambil ubat sakit seperti yang diarahkan oleh doktor

Ubat sakit boleh didapati dengan mudah di farmasi, tetapi masih memerlukan nasihat doktor sebelum menggunakannya. Ubat sakit dapat membantu menghilangkan rasa sakit selepas pembedahan.

Doktor anda mungkin mengesyorkan beberapa ubat, seperti ibuprofen atau advil serta acetaminophen atau tylenol.

Baca juga: Rongga Semasa Kehamilan Boleh Mencetuskan Keguguran? Inilah Fakta!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!