Kesihatan

Harus dilakukan dengan betul, ini adalah pertolongan cemas apabila disengat lebah

Sengatan lebah boleh menyakitkan. Pertolongan cemas apabila disengat lebah juga perlu dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, reaksi yang lebih serius terhadap sengatan lebah memerlukan rawatan perubatan segera.

Baca juga: Pertolongan Cemas Ketika Digigit oleh Ular: Perkara Yang Harus Dilakukan dan Elakkan

Gejala sengatan lebah

Melancarkan dari halaman Klinik Mayo, sengatan lebah dapat menghasilkan reaksi yang berbeza, mulai dari kesakitan sementara hingga reaksi alergi yang teruk.

Berikut adalah gejala sengatan lebah berdasarkan keparahannya.

Reaksi ringan

Selalunya, simptomnya ringan. Gejala ringan sengatan lebah termasuk:

 • Sensasi terbakar yang tajam di kawasan yang terkena sengatan
 • Kemunculan bintik-bintik merah di kawasan sengatan
 • Bengkak di sekitar kawasan sengatan.

Reaksi sederhana

Dalam beberapa kes, gejala sengatan lebah juga boleh mempunyai reaksi yang lebih kuat, seperti:

 • Kemerahan kulit yang melampau
 • Bengkak di kawasan sengatan yang secara beransur-ansur dapat membesar dalam jangka masa 1-2 hari.

Reaksi sederhana yang disebabkan oleh sengatan lebah cenderung hilang dalam 5-10 hari. Sekiranya reaksi lebih teruk, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Reaksi alahan yang teruk

Reaksi alergi yang teruk (anafilaksis) yang disebabkan oleh sengatan lebah memerlukan rawatan kecemasan segera. Ini kerana ia berpotensi mengancam nyawa.

Inilah simptom yang perlu diperhatikan.

 • Permulaan reaksi pada kulit, seperti kulit gatal, kemerahan atau pucat
 • Kesukaran bernafas
 • Bengkak tekak dan lidah
 • Nadi tidak stabil
 • Mual, muntah, dan cirit-birit
 • Pening hingga pengsan
 • Kehilangan kesedaran.

Seseorang yang mempunyai reaksi alergi yang teruk terhadap sengatan lebah mempunyai kemungkinan 25% hingga 65 peratus kemungkinan mengalami anafilaksis lagi apabila terkena sengatan lebah.

Untuk mengelakkan reaksi serupa apabila disengat lebah, lebih baik berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui langkah berjaga-jaga yang betul.

Pertolongan cemas apabila disengat lebah

Pertolongan cemas apabila disengat lebah mesti dilakukan dengan berhati-hati. Ini dilakukan untuk menghilangkan sengatan lebah dengan betul.

Ini kerana semakin lama sengatan di kulit, semakin banyak racun yang dilepaskan, yang juga dapat meningkatkan rasa sakit dan bengkak.

Sebaliknya, reaksi alergi terhadap sengatan lebah memerlukan rawatan perubatan segera. Dalam beberapa kes, komplikasi reaksi alergi dapat memberi tindak balas yang baik terhadap rawatan jika rawatan diberikan tepat pada waktunya.

Berikut adalah pertolongan cemas apabila disengat oleh lebah atau tawon yang memerlukan perhatian.

1. Bertenang

Sebaiknya segera pergi dari kawasan sengatan lebah. Tetap tenang membolehkan anda mengelakkan diri daripada disengat lagi.

2. Pertolongan cemas apabila disengat lebah adalah dengan segera menghilangkan sengatan

Pertolongan cemas yang penting untuk dilakukan adalah segera menghilangkan sengatan. Keluarkan sengatan dengan kuku anda. Sebilangan pakar juga mengesyorkan membuang tanda sengatan lebah dengan kain kasa.

Jangan sekali-kali menggunakan tong untuk menghilangkan sengatan lebah. Kerana, meremas sengatan lebah dapat membuat racun merebak pada kulit.

3. Basuh luka dengan sabun dan air

Ketiga, basuh kawasan sengatan dengan sabun dan air mengalir. Untuk melegakan kemerahan, gatal-gatal, dan bengkak, penggunaan krim hidrokortison ke kawasan sengatan dapat membantu.

4. Pertolongan cemas apabila disengat lebah termasuk kompres sejuk

Untuk mengurangkan bengkak, anda boleh menggunakan kompres sejuk. Kompres sejuk selama 20 minit sekali setiap jam.

Sebelum menggunakan kompres sejuk, bungkus ais dengan tuala atau anda juga boleh meletakkan kain di antara ais dan kulit.

Sekiranya pembengkakan terjadi di bahagian lain badan, seperti muka atau leher, segera dapatkan rawatan perubatan. Kerana ini boleh menjadi tanda reaksi alergi. Tanda-tanda reaksi alergi lain yang perlu diperhatikan adalah kesukaran bernafas, loya, gatal-gatal, dan pening.

Baca juga: Hati-hati! 3 Punca Usus Melekit Yang Tidak Boleh Dipertimbangkan

5. Ubat yang dapat membantu melegakan kesakitan

Sengatan lebah atau tawon boleh menyakitkan. Penghilang rasa sakit seperti acetaminophen atau ibuprofen dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Sementara itu, antihistamin seperti diphenhydramine atau loratadine dapat membantu melegakan gatal dan bengkak. Ingat, sebelum mengambil ubat ini, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Itulah beberapa maklumat mengenai pertolongan cemas apabila disengat lebah. Sengatan lebah tidak boleh diabaikan dan mesti dirawat dengan segera. Sekiranya simptomnya teruk, segera dapatkan rawatan perubatan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!