Kesihatan

Bahaya Asap Kenderaan Bermotor untuk Kesihatan, Berhati-hatilah

Bukan hanya asap rokok yang membahayakan kesihatan, tetapi asap kenderaan bermotor juga boleh membahayakan tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Berikut ini adalah penjelasan mengenai bahaya asap kenderaan bermotor, periksa!

Baca juga: Pencemaran dan asap boleh menjadikan paru-paru kotor, mari lihat cara membersihkan paru-paru di bawah

Bahaya asap kenderaan bermotor untuk badan

Pelbagai jenis bahan kimia yang terkandung dalam gas yang dikeluarkan dari ekzos kenderaan bermotor dapat mencemarkan udara. Berikut adalah bahaya asap kenderaan bermotor, termasuk:

Gangguan pernafasan

Bahaya asap kenderaan bermotor yang paling biasa boleh menyebabkan gangguan perkembangan, masalah pernafasan, jantung dan penyakit kardiovaskular.

Bahkan orang dengan penyakit degeneratif dan orang tua akan lebih mudah terdedah dan boleh menyebabkan kematian.

Ini kerana zarah debu kenderaan biasanya debu hitam yang dilepaskan dari saluran ekzos. Debu juga boleh menetap di bahagian lain kenderaan bermotor.

Menyebabkan barah

Asap kenderaan bermotor mengandungi sejumlah bahan berbahaya yang diklasifikasikan sebagai karsinogen atau bahan penyebab barah.

Sebilangan bahan tersebut adalah benzena, hidrokarbon aromatik polinuklear, benzena "alpha" pyrene, formaldehid, dan benzofuran yang disyaki karsinogen pada manusia.

Pencemaran ini kebanyakannya dihasilkan dari asap pengangkutan, pengeluaran industri dan pertanian, penjanaan kuasa, asap pembakaran, dan asap yang dihasilkan dari proses memasak.

Bukan itu sahaja, asap kenderaan juga mengandungi karbon monoksida dan nitrik oksida yang juga boleh berbahaya jika disedut oleh manusia.

Kerosakan pada sistem peredaran darah

Bahaya asap kenderaan bermotor seterusnya adalah sistem peredaran darah yang rosak. Ini disebabkan oleh pendedahan kepada karbon monoksida yang dapat meningkatkan kelikatan darah dan meningkatkan tahap protein keradangan. Keadaan ini adalah tanda perkembangan aterosklerosis.

Hal ini juga diperburuk oleh paparan sulfat dari debu kenderaan kerana dapat mempercepat pemecahan saluran darah.

Di samping itu, kandungannya hidrokarbon aromatik poliklik (PAH) boleh mencetuskan aritmia dan serangan jantung, meningkatkan risiko kematian bagi orang yang menderita penyakit jantung.

Baca juga: Pencemaran dan asap boleh menjadikan paru-paru kotor, mari lihat cara membersihkan paru-paru di bawah

Pelbagai usaha untuk mengurangkan bahaya asap kenderaan bermotor di kediaman

Pencemaran udara bukan sahaja dihasilkan dari asap kenderaan bermotor, tetapi ada beberapa pencemaran yang dihasilkan oleh gas dari loji tenaga wap yang sumber tenaganya dibekalkan dari arang batu dan bahan bakar fosil lain.

Berikut adalah beberapa kaedah mudah untuk menangani pencemaran udara, termasuk:

Meminimumkan penggunaan kenderaan bermotor

Ekzos kenderaan bermotor adalah salah satu penyumbang terbesar kepada pencemaran udara. Oleh itu, anda mesti mengurangkan penggunaan kenderaan untuk mengurangkan pencemaran yang berlaku.

Anda boleh berjalan kaki jika jaraknya tidak terlalu jauh dan menggunakan pengangkutan awam jika boleh.

Mempunyai banyak kehijauan

Anda harus mempunyai lebih banyak tanaman hijau untuk mengurangkan pencemaran udara. Anda hanya perlu menyimpan tanaman hiasan seperti lidah ibu mertua di dalam pasu, ia sangat membantu menyaring udara di dalam bilik.

Kurangkan merokok

Ternyata asap rokok adalah salah satu penyebab pencemaran udara dalaman yang paling biasa. Anda harus berhenti merokok untuk mengatasi pencemaran udara yang kuat.

Bahaya merokok bukan sahaja boleh merosakkan kesihatan perokok aktif dan perokok pasif, tetapi juga perokok ketiga.

Perokok ketiga atau asap tangan ketiga Anda tidak perlu berada di bilik yang sama dengan perokok untuk merasakan kesannya. Zarah-zarah asap rokok yang berbahaya boleh melekat pada pelbagai kemudahan awam yang terdedah kepada pencemaran ini.

Jangan bakar sampah

Ini masih sering dijumpai di kawasan perumahan dan merupakan kebiasaan buruk bagi orang. Sebenarnya, asap dari pembakaran itu sangat berbahaya dan boleh menyumbang kepada pencemaran udara di sekitar kita.

Menjaga kebersihan rumah

Sekiranya rumah tidak dijaga kebersihannya boleh menjadikan rumah itu berdebu dan kotor. Anda boleh menggunakan penyedut habuk dengan ciri penapis udara.

Di samping itu, yang penting untuk menjaga rumah dari habuk adalah membersihkan lantai dengan kerap dengan kain pel. Anda juga harus membersihkannya secara berkala, seperti menyiram halaman dengan air, agar tidak lembab dan debu dari kering dan diangkat ke udara.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!