Kesihatan

Punca Kehilangan Kening, Mungkin Kerana Proses Penuaan Terhadap Keadaan Genetik Tertentu!

Punca kehilangan alis perlu ditentukan dengan betul untuk membantu memudahkan rawatan yang terbaik. Kehilangan rambut alis, juga dikenali sebagai hipotrichosis, boleh mempengaruhi lelaki dan wanita.

Sebilangan orang mungkin mengalami keguguran rambut alis di satu atau kedua-dua belah pihak dan ini biasanya bukan keadaan yang serius. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab kehilangan alis, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Selalunya Pengambilan Gula ketika Tegas? Waspadalah terhadap Kesan dan Makanan Pengganti yang Betul!

Sebab-sebab kehilangan alis yang perlu anda ketahui

Dilaporkan oleh Medical News Today, gejala kehilangan alis yang mungkin dirasakan adalah gatal, kulit kering, atau rambut menipis di bahagian lain badan.

Banyak faktor boleh menyebabkan kening jatuh, termasuk ketidakseimbangan hormon, diet, dan beberapa keadaan kulit. Beberapa penyebab kehilangan alis yang lain adalah:

proses penuaan

Dengan usia, lelaki dan wanita mula mengalami rambut yang menipis pada usia 40 tahun. Ini kerana tahap estrogen pada wanita dan testosteron pada lelaki menurun.

Rambut gugur boleh mempengaruhi beberapa bahagian, seperti kepala, kening, bulu, dan tempat lain. Beberapa folikel rambut akan berhenti menghasilkan sehingga batang rambut menjadi lebih halus.

Bukan hanya itu, rambut juga mulai kehilangan warnanya dan bertukar menjadi putih atau kelabu. Kerontokan rambut jenis ini adalah bahagian normal untuk bertambah tua.

Ketidakseimbangan hormon

Hormon tiroid dalam badan yang tidak seimbang akan menyebabkan rambut alis gugur. Ia biasanya dikaitkan dengan hipertiroidisme dan hipotiroidisme. Hyperthyroidism adalah keadaan di mana tubuh menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak.

Sementara itu, hipotiroidisme adalah keadaan apabila badan tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi. Kedua-dua jenis ketidakseimbangan tiroid dikaitkan dengan keguguran rambut alis.

Biasanya, gangguan tiroid disertai dengan gejala termasuk kulit kering, pucat atau berkeringat, bengkak di leher, rambut kasar, dan kuku rapuh.

Keadaan autoimun

Penyebab lain kehilangan kening adalah keadaan autoimun yang menyebabkan sistem kekebalan tubuh tersalah menyerang sel-sel tubuh sendiri. Sistem kekebalan tubuh dapat menyerang sel yang sihat yang menyumbang kepada pertumbuhan rambut.

Ini boleh menyebabkan rambut menipis, rambut gugur, atau kehilangan alis. Beberapa keadaan autoimun yang boleh mencetuskan keguguran rambut termasuk:

  • Alopecia areata, yang merupakan keadaan yang menyebabkan tompok rambut gugur di kepala dan bahagian badan yang lain, termasuk kening.
  • Alopecia fibrosis frontal, adalah bentuk alopecia yang pada umumnya mempengaruhi orang selepas menopaus.
  • Discoid lupus erythematosus, adalah keadaan autoimun kronik yang menyebabkan luka pada kulit, tisu parut, dan keguguran rambut di wajah dan alis.

masalah kulit

Kulit yang sihat sangat penting kerana boleh mempengaruhi keadaan rambut pada badan. Ini kerana rambut tumbuh secara langsung dari folikel kulit. Oleh kerana itu, keadaan kulit tertentu boleh menyebabkan ruam kulit yang gatal dan mengelupas.

Orang boleh kehilangan rambut alis kerana keradangan kulit, kulit kering, dan gatal di sekitar alis. Beberapa keadaan kulit biasa yang boleh menyebabkan ruam gatal dan rambut gugur termasuk dermatitis atopik, psoriasis, dan dermatitis seborrheic.

Kekurangan zat makanan

Makanan yang dimakan seseorang memberi kesan besar kepada kesihatan kulit. Perlu diingat, tubuh memerlukan nutrien tertentu untuk menghasilkan rambut yang sihat. Beberapa contoh kekurangan pemakanan yang menyebabkan alis jatuh adalah:

  • Kekurangan asid lemak. Menurut kajian kajian tahun 2017, kekurangan asid lemak dalam badan boleh menyebabkan keguguran rambut alis.
  • Kekurangan biotin. Tidak mendapat cukup biotin boleh menyebabkan penipisan atau keguguran rambut.
  • Kekurangan zink. Penulis kajian kajian yang meninjau suplemen zink dapat membantu pertumbuhan semula rambut, oleh itu kekurangan zink secara amnya mencetuskan keguguran rambut.

Kesan sampingan ubat

Ubat-ubatan tertentu yang menyebabkan keguguran rambut juga boleh mempengaruhi kening. Beberapa jenis ubat yang boleh mencetuskan keguguran rambut, termasuk kening termasuk:

  • Acitretin, yang merupakan ubat retinoid yang digunakan orang untuk merawat keadaan kulit seperti psoriasis.
  • Kemoterapi, rawatan untuk barah.
  • asid valproik, adalah ubat antikonvulsan yang merawat kejang dan gangguan bipolar.

Penyebab kehilangan alis kerana keadaan genetik

Walaupun kurang biasa, penyebab kehilangan alis juga disebabkan oleh keadaan genetik. Keadaan yang dimaksudkan, seperti displasia ektodermal dan sindrom Netherton.

Displasia ektodermal adalah sekumpulan keadaan yang mempengaruhi kulit, rambut, kuku, dan gigi. Keadaan ini juga boleh menyebabkan rambut jarang atau hilang pada alis, bulu mata, dan bahagian badan yang lain.

Sementara itu, sindrom netherton adalah keadaan yang secara amnya mempengaruhi kulit, rambut, dan sistem imun. Keadaan genetik ini boleh menyebabkan rambut menjadi rapuh dan mudah patah.

Baca juga: Bolehkah Saya Mewarnakan Rambut Saya Semasa Kehamilan? Mari lihat fakta

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!