Kesihatan

Amaran! 3 Punca Usus Melekit Yang Tidak Boleh Dipertimbangkan

Usus adalah salah satu organ pencernaan yang memainkan peranan penting dalam metabolisme tubuh manusia.

Usus, yang terdiri daripada usus kecil dan besar, berfungsi memproses makanan dari hujung perut hingga ke dubur.

Lalu bagaimana jika bahagian badan yang satu ini menjadi melekit? Apa yang boleh menyebabkan keadaan ini dan bagaimana merawatnya?

Baca juga: Kenali Gastroenteritis: Masalah Usus dengan Gejala Cirit-birit

Apakah lampiran usus?

Dalam keadaan normal, permukaan organ dan dinding perut di dalam badan tidak akan melekat walaupun anda bergerak.

Tetapi, apabila terdapat tisu parut di usus yang terbentuk di antara dua atau lebih organ, atau di antara usus dan dinding perut, ini menyebabkan usus menjadi melekit.

Keadaan ini dikenali sebagai lekatan usus, gangguan yang menyebabkan usus dan organ lain membengkok, memutar, atau menekan bahagian badan yang lain.

Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, keadaan usus yang melekit boleh menyebabkan komplikasi yang lebih teruk seperti penyumbatan usus.

Punca lekatan usus

Usus yang melekit akan menyebabkan penderita merasa sakit pada skala yang berbeza-beza, salah satunya bergantung kepada faktor-faktor yang mendasari berlakunya penyakit ini.

Secara umum, ada banyak perkara yang boleh membuat seseorang terkena lekatan usus, dan beberapa di antaranya adalah seperti berikut:

Pembedahan perut

Dilaporkan dari Arah Sains, hampir 90 peratus kes usus melekat akibat pembedahan perut sebelumnya. Peratusannya semakin besar untuk jenis pembedahan terbuka atau laparotomi.

Pembentukan tisu parut sebagai penyembuhan luka pembedahan juga boleh menjadi penyebab lekatan usus.

Perlu diketahui, lekatan usus yang disebabkan oleh pembedahan lebih cenderung menyebabkan gejala dan komplikasi daripada lekatan yang disebabkan oleh faktor lain. Ia boleh muncul pada bila-bila masa, bahkan bertahun-tahun selepas pembedahan.

Baca juga: Berhati-hati dengan diet yang salah boleh menyebabkan radang usus

Jangkitan atau keradangan

Jangkitan atau radang perut juga boleh membuat usus melekit. Dilaporkan dari Medicinenet, penyebab keradangan itu sendiri boleh berbeza-beza.

Bermula dari jangkitan pada permukaan organ perut atau lapisan rongga perut, lapisan peritoneal perut, hingga radang usus itu sendiri, misalnya, disebabkan oleh kolesistitis, dan radang usus buntu.

Beberapa gangguan kesihatan seperti penyakit Crohn, usus yang mudah tersinggung, dan peritonitis (jangkitan yang merebak ke lapisan organ perut) juga boleh membuat usus seseorang melekit.

Sementara itu, endometriosis dan penyakit radang pelvis adalah penyebab lekatan usus yang paling biasa pada wanita.

Rawatan usus melekit

Sekiranya lekatan usus tidak menyebabkan gejala atau komplikasi, biasanya mereka tidak memerlukan rawatan khas.

Namun, jika sebaliknya, doktor boleh merawat lekatan dengan laparoskopi atau pembedahan terbuka.

Perlu diingat bahawa prosedur ini membawa risiko membentuk lampiran baru. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk mengambil tindakan ini, ya!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!