Kesihatan

Omeprazole

Apabila keadaan perut mengandungi cukup asid tentu ini sangat tidak selesa bagi anda. Untuk mengatasi ini, anda mungkin telah mengambil ubat omeprazole.

Walaupun ubat yang satu ini senang dicari, jika diminum terlalu kerap atau berpanjangan boleh membahayakan kesihatan.

Baca juga: Rakam! Berikut adalah 5 Cara Semula jadi untuk Merawat Endometriosis

Untuk apa omeprazole?

Omeprazole adalah ubat yang bertujuan untuk mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut Nhs,

Oleh itu, ubat ini banyak digunakan untuk rawatan gangguan pencernaan, yang kedua-duanya dicirikan oleh pedih ulu hati, refluks asid, dan sejenisnya. Ia juga diambil untuk mencegah dan merawat ulser perut.

Kadang-kadang omeprazole juga digunakan untuk penyakit jarang yang disebabkan oleh tumor di pankreas atau usus. Gangguan kesihatan ini biasanya dikenali sebagai sindrom Zollinger-Ellison.

Apakah fungsi dan faedah omeprazole?

Omeprazole tergolong dalam ubat penghambat pam proton atau kelas PPI. Oleh itu, doktor juga akan menetapkan ubat ini untuk merawat pelbagai keadaan pencernaan.

Secara amnya, orang boleh menggunakan omeprazole ubat bebas untuk melegakan pedih ulu hati atau refluks asid.

Kadang-kadang, ubat omeprazole juga digunakan dalam kombinasi dengan antibiotik, seperti amoksisilin dan klaritromisin.

Sebagai tambahan, omeprazole digunakan untuk mencegah pendarahan gastrointestinal atas pada pesakit yang sakit serius.

Jenama dan harga Omeprazole

Dilaporkan dari Pionas, ubat gastrik ini beredar di pasaran dengan pelbagai nama, baik generik dan bukan generik.

Omeprazole 20 mg

Untuk generik, ubat ini dipasarkan dengan nama omeprazole 20 mg dengan zat aktif Omeprazole yang digunakan untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh pengeluaran asid perut yang berlebihan.

Harga jual omeprazole 20 mg adalah sekitar Rp 500,00 per tablet atau Rp. 15.000,00 per jalur untuk 30 tablet.

Jenama omeprazole bukan generik

Selain itu, omeprazole juga dapat ditemukan di merek dagang lain yang dijual dalam kisaran harga antara Rp 65.000,00 hingga Rp 98.000,00. Beberapa jenama omeprazole bukan generik di pasaran termasuk:

 1. Bloomer
 2. Onik
 3. Carosec
 4. opm
 5. Conprazole
 6. Ozid
 7. Kontral
 8. Prilos
 9. Dudencer
 10. Melarang
 11. Etagastrin
 12. Promezol
 13. Gastrazole
 14. Prototaip
 15. Gastrofere
 16. Lancer, dan
 17. Rindopump.

Bagaimana anda mengambil omeprazole?

Ubat perut ini boleh diberikan secara langsung atau melalui suntikan ke dalam urat. Adapun cara menggunakannya dengan lebih terperinci adalah seperti berikut:

Minum terus

Kaedah ini boleh digunakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Sebaiknya ambil sebelum makan, anda boleh menelan keseluruhan kapsul, atau melarutkan tablet ke dalam air, jus buah atau yogurt sebelum diminum.

Suntikan Omeprazole

Kaedah ini hanya dapat dilakukan oleh pegawai perubatan yang berkenaan, lebih kurang prosedurnya dilakukan dengan cara menyuntik perlahan, sehingga pemberian oral (minum) mungkin dilakukan.

Berapakah dos omeprazole?

Omeprazole digunakan dalam dos yang berbeza untuk setiap pesakit. Ikuti arahan doktor atau arahan pada label pembungkusan supaya anda tidak mengambil dos ubat yang salah.

Jumlah ubat yang diambil juga bergantung pada kekuatan ubat dan keadaan kesihatan pesakit. Oleh itu, jangka masa rawatan dan pengambilan ubat bergantung kepada masalah perubatan.

Ubat gastrik ini biasanya terdapat dalam bentuk kapsul, penggantungan pelepasan tertunda, atau jadual. Nah, untuk mengetahui perbezaan dos ubat, inilah penjelasannya.

1. Dos ubat omeprazole untuk merawat ulser duodenum

Pada orang dewasa dos ubat yang diperlukan adalah 20 miligram atau mg dan diminum sekali sehari sebelum makan. Doktor juga akan menyesuaikan dos mengikut keperluan. Walaupun penggunaan pada kanak-kanak mesti ditentukan oleh doktor.

2. Dos ubat omeprazole untuk merawat ulser duodenum dengan H. pylori

Dos dewasa adalah 20 atau 40 miligram atau mg dan diambil 1, 2, atau 3 kali sehari sebelum makan. Dos biasanya diambil dengan clarithromycin atau plus amoxicillin.

Doktor boleh menyesuaikan dos mengikut keperluan. Pada kanak-kanak, penggunaan ubat ditentukan oleh doktor.

3. Dos ubat omeprazole untuk merawat esofagitis erosif

Orang dewasa memerlukan 20 miligram atau mg untuk diambil sehari sebelum makan. Doktor akan menyesuaikan penggunaan dos ubat omeprazole mengikut keperluan kanak-kanak.

4. Dos ubat omeprazole untuk merawat esofagitis erosif yang disebabkan oleh GERD

Orang dewasa dan kanak-kanak berumur 17 tahun ke atas memerlukan dos ubat sebanyak 20 miligram atau mg diambil sekali sehari sebelum makan.

Bagi kanak-kanak berumur 1 hingga 16 tahun, dosnya berdasarkan berat badan dan biasanya diberikan 5 hingga 20 mg sehari sekali sebelum makan.

Kanak-kanak berumur 1 bulan hingga lebih muda dari 1 tahun memerlukan dos ubat yang berdasarkan berat badan. Biasanya, doktor anda akan memberi anda dos 2.5 hingga 10 mg sehari sekali sebelum makan.

Sekiranya kanak-kanak berusia di bawah 1 bulan, maka penggunaan dos mesti ditentukan oleh pakar.

5. Dos omeprazole untuk merawat penyakit gastroesophageal reflux atau GERD

Ia mengambil 20 miligram atau mg sekali sehari sebelum makan dan boleh diambil lebih dari 8 minggu untuk keadaan tertentu. Semasa kanak-kanak, dos penggunaan ubat akan berdasarkan berat badan dan ditentukan oleh doktor.

Doktor biasanya diberi 5 hingga 20 mg untuk diminum sekali sehari sebelum makan.

6. Dos omeprazole untuk merawat ulser peptik

Biasanya, orang dewasa memerlukan 40 miligram atau mg yang harus diambil sekali sehari sebelum makan. Pada kanak-kanak, penggunaan dos ubat yang perlu dimakan akan ditentukan oleh doktor.

Doktor secara amnya akan mengesyorkan mengambil omeprazole 30 hingga 60 minit sebelum makan. Sekiranya doktor mengesyorkan mengambil ubat dua kali sehari, maka omeprazole harus diambil sebelum sarapan dan sebelum makan malam.

adalah Adakah omeprazole selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada maklumat yang jelas mengenai kesan omeprazole pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil ubat ini semasa mengandung, anda perlu berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Ubat ini hanya boleh digunakan jika mempunyai potensi manfaat yang tidak berpotensi menyebabkan risiko serius pada janin.

Bagi wanita yang sedang menyusu, omeprazole boleh mencampurkan susu ibu dan menyebabkan kesan sampingan pada kanak-kanak yang disusui. Oleh itu, anda harus memilih sama ada berhenti menyusu atau berhenti mengambil ubat.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengambil ubat ini semasa menyusu.

Selain wanita hamil dan menyusui, omeprazole yang dimakan pada orang tua juga boleh mempengaruhi kesihatan. Buah pinggang orang dewasa yang lebih tua mungkin tidak berfungsi seperti biasa.

Ini boleh menyebabkan tubuh memproses ubat lebih lama, jadi ubat ini akan mengambil masa lebih lama.

Pada kanak-kanak, keselamatan ubat ini apabila diambil dengan ulser duodenum, ulser gastrik, atau keadaan hipersecretori belum dipelajari lebih lanjut. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa omeprazole tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah 16 tahun.

Ubat ini juga tidak terbukti selamat dan berkesan pada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun dengan GERD.

Apakah kesan sampingan omeprazole yang mungkin?

Kapsul oral Omeprazole digunakan untuk rawatan jangka pendek ulser duodenum, penyakit gastrik, dan penyakit refluks gastroesophageal atau GERD. Bukan hanya itu, ubat ini omeprazole juga digunakan jangka panjang untuk esofagitis erosif dan keadaan hipersecretori patologi.

Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan jika anda menggunakannya tanpa menyesuaikan dengan resep yang diberikan.

Selain itu, jika anda berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba atau tidak mengambilnya sama sekali maka gejala, seperti refluks asid, pedih ulu hati, dan pedih ulu hati, akan bertambah buruk.

Omeprazole yang tidak diambil seperti yang dijadualkan atau terlepas dos doktor boleh menyebabkan ubat tidak berfungsi dengan baik atau berhenti berfungsi sepenuhnya.

Namun, jika ubat itu dikonsumsi terlalu banyak juga boleh membawa maut kepada kesihatan tubuh. Beberapa gejala mungkin dirasakan oleh pesakit, seperti:

 • Kekeliruan sehingga jantung berdegup dengan cukup pantas.
 • Rasa mengantuk dan penglihatan kabur.
 • Rasa mual dan menyebabkan muntah.
 • Berpeluh, sakit kepala, hingga kering mulut.

Orang yang mengambil omeprazole untuk jangka masa yang panjang mungkin kekurangan vitamin dan mineral, termasuk vitamin B12 dan magnesium.

Semasa anda ingin mengambil omeprazole, pastikan anda berjumpa dengan doktor anda mengenai ubat apa yang sering dimakan. Ini kerana doktor harus memantau orang yang mengambil ubat antiretroviral dan omeprazole pada masa yang sama.

Penggunaan antiretroviral yang mengandungi rilpivirin harus mengelakkan pengambilan ubat omeprazole.

Di samping itu, orang yang mengambil warfarin untuk mengelakkan pembekuan darah harus menggunakan omeprazole dengan berhati-hati. Sekiranya anda tidak berhati-hati, kombinasi ubat ini dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Segera hubungi doktor, jika anda mula merasakan beberapa gejala seperti yang disebutkan di atas. Penyembuhan penyakit ini bergantung pada kepatuhan anda ketika mengambil ubat.

Pertimbangkan semuanya sebelum mengambil ubat itu perlu agar masalah kesihatan yang lebih serius dapat dielakkan.

Amaran dan amaran ubat Omeprazole

Omeprazole harus disimpan pada suhu bilik dan jauh dari cahaya. Simpan kapsul pada suhu persekitaran 15 darjah Celsius hingga 30 darjah Celsius. Elakkan menyimpan ubat di tempat yang lembap, seperti bilik mandi.

Sekiranya perlu membawa ubat semasa perjalanan jauh, kemudian masukkan ke dalam beg pembawa. Pastikan juga membawa label farmasi jika anda ditanya mengenai pemilikan ubat pada bila-bila masa.

Elakkan juga meninggalkan ubat di dalam kereta kerana cuaca boleh menjadi sangat sejuk dan panas. Doktor akan terus memantau perkembangan kesihatan anda jadi ikuti semua cadangan yang diberikan.

Sepanjang tempoh rawatan, doktor biasanya juga memeriksa seberapa baik keadaan hati. Sekiranya keadaan bertambah baik, dos ubat dapat dikurangkan. Di samping itu, ujian darah akan dilakukan untuk memeriksa berapa tinggi kadar magnesium.

Sekiranya hasilnya tinggi, doktor anda mungkin menurunkan dos anda atau meminta anda berhenti mengambil ubat ini.

Sebilangan doktor secara amnya akan mengesan disfungsi buah pinggang pada orang yang mengambil omeprazole. Bahagian ginjal yang disebut interstitium dapat meradang, menyebabkan nefritis interstisial akut berkembang.

Dalam keadaan ini, pesakit disarankan untuk berhenti mengambil omeprazole.

Satu kajian melaporkan bahawa omeprazole atau PPI ini dapat meningkatkan risiko patah tulang. Oleh itu, ubat tersebut harus diresepkan sebanyak mungkin dengan dos efektif paling rendah dan had penggunaannya pada waktu sesingkat mungkin.

Baca juga: Ayo, lihat Petua Berpuasa Selamat untuk Wanita Hamil

Perkara penting yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan ubat omeprazole

Sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat omeprazole, beberapa risiko harus dipertimbangkan dengan baik. Keputusan ini datang dari diri anda sendiri sehingga ketika berunding dengan doktor, anda mesti jujur ​​dengan keadaan badan anda.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai reaksi alahan atau alahan terhadap ubat-ubatan tertentu. Untuk produk tanpa resep, pastikan anda membaca label atau ramuan ubat pada bungkusan dengan teliti.

Omeprazole tidak digalakkan diambil pada masa yang sama dengan beberapa ubat lain. Semasa mengambil omeprazole, juga perhatikan pengambilan makanan dan minuman yang perlu dielakkan.

Seseorang yang mempunyai kebiasaan minum alkohol dan merokok tidak disarankan untuk menggunakan ubat omeprazole. Memaksa diri anda untuk mengambil ubat tanpa mengira perintah doktor hanya akan meningkatkan risiko kesan sampingan.

Sekiranya anda mempunyai masalah perubatan lain, seperti cirit-birit, rendah magnesium dalam darah, riwayat masalah tulang, dan sawan, maka anda harus berhati-hati dalam pengambilan ubat tersebut. Pastikan anda memberitahu doktor anda agar rawatan dapat dijalankan dengan tepat dan selamat.

Bagaimana omeprazole berfungsi?

Omeprazole atau PPI dapat mengurangkan asid di dalam perut dan membantu menyembuhkan lapisan perut yang mempunyai masalah tertentu.

Atas sebab ini, Pentadbiran Makanan dan Dadah atau FDA telah meluluskan jika penggunaan ubat omeprazole diperlukan dengan beberapa keadaan perubatan, seperti ulser usus dan ulser perut pada orang dewasa, jangkitan Helicobacter pylori dan penyakit refluks gastroesofagus atau GERD.

Cara kerja omeprazole adalah dengan mengurangkan tahap asid yang dihasilkan oleh perut atau perut. Biasanya, omeprazole tidak melegakan simptom serta merta sehingga memerlukan sekurang-kurangnya 1 hingga 4 hari untuk bekerja di dalam badan.

Omeprazole mengambil masa kira-kira 1 jam untuk menyekat pengeluaran asid perut dan kesan maksimumnya berlaku dalam kira-kira 2 jam.

Ambil ubat ini mengikut arahan yang diberikan oleh doktor anda atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Omeprazole adalah ubat yang diambil melalui mulut atau oral, jadi dosnya mestilah sesuai.

Doktor sangat mengesyorkan mengambil omeprazole secara keseluruhan dengan segelas air. Jangan menghancurkan atau mengunyah ubat kerana boleh mengurangkan keberkesanannya.

Sekiranya anda membeli ubat ini di kaunter farmasi, pastikan anda menggunakan label pada bungkusan dengan teliti. Omeprazole yang dijual di pasaran dengan jenama yang berbeza mungkin mempunyai ramuan yang berbeza.

Oleh itu, selalu ingat untuk memperhatikan arahan dan ramuan sebelum mengambil ubat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!