Kesihatan

Selalunya diremehkan, ternyata inilah penyebab janin tidak berkembang

Mempunyai bayi sudah tentu menjadi impian semua pasangan. Namun, ada beberapa kes yang berlaku ketika dinyatakan hamil tetapi janin tidak berkembang. Sebenarnya apa yang menyebabkan janin tidak berkembang yang berlaku pada sebilangan wanita hamil?

Janin tidak berkembang

Sekiranya janin tidak berkembang pada kehamilan tidak bermaksud kelewatan pertumbuhan fizikal dan perkembangan janin. Kecuali anda mempunyai kehamilan kosong atau ovum berdarah.

Dilaporkan dari webmd.com, ovum berdarah berlaku apabila telur yang disenyawakan berada di dalam rahim tetapi tidak berkembang menjadi embrio. Istilah lain adalah kehamilan anembryonik (tanpa embrio) dan merupakan penyebab utama kegagalan kehamilan awal atau keguguran.

Kes seperti ini menyebabkan keguguran pada trimester pertama kehamilan. Keguguran adalah keadaan apabila kehamilan berakhir dengan sendiri dalam 20 minggu pertama.

Semasa seorang wanita hamil, telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim. Hampir lima hingga enam minggu kehamilan, embrio sudah terbentuk dan sudah ada. Pada masa inilah kantung kehamilan di mana janin berkembang sekitar 18 milimeter.

Namun, keadaannya ovum berdarah Kantung kehamilan terbentuk dan berkembang, tetapi embrio tidak berkembang. Itulah sebabnya ovum busuk juga disebut kehamilan anembryonik.

Baca juga: Memantau Perkembangan Janin di rahim oleh Trimester

Punca janin tidak berkembang

Keguguran kerana ovum berdarah sering disebabkan oleh masalah dengan kromosom, struktur yang membawa gen.

Dilaporkan dari webmd.com, ia mungkin berasal dari sperma atau telur berkualiti rendah atau mungkin terjadi kerana pembelahan sel yang tidak normal. Lagipun, badan anda menghentikan kehamilan kerana menyedari gangguan ini.

Berikut adalah beberapa sebab lain yang boleh menyebabkan kejadian ini berlaku ovum berdarah:

1. Jangkitan

Sekiranya anda mengalami penyakit dan jangkitan semasa mengandung, anda tidak boleh mengabaikannya, ini tentunya sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin.

2. Keabnormalan kromosom

Anda perlu tahu bahawa kromosom ini sangat dipengaruhi oleh gen. Sekiranya janin tidak berkembang atau kehamilan kosong, faktor utamanya adalah kelainan atau masalah dengan kromosom.

Ini berlaku kerana sperma atau telur mempunyai kualiti yang buruk. Ini memberi kesan kepada tubuh untuk menghentikan proses kehamilan dan menyebabkan janin tidak berkembang.

Kualiti sperma dan telur itu sendiri juga dipengaruhi oleh keadaan kesihatan dan pengambilan nutrisi suami isteri, yang seterusnya menyebabkan janin tidak berkembang.

Apabila badan mengalami tekanan atau kekurangan pengambilan nutrien, kualiti sperma dan telur cenderung menurun. Selain itu, kualiti sperma dan telur juga dipengaruhi oleh pengambilan ubat tertentu, pengambilan alkohol, berat badan, diet tidak sihat dan pengambilan rokok.

3. Plasenta tidak berfungsi

Plasenta mempunyai fungsi yang sangat penting ketika seorang wanita dinyatakan hamil. Bahagian ini berfungsi untuk menghantar bekalan nutrien dan oksigen ke janin.

Sekiranya anda mengalami kelainan atau masalah dengan fungsi plasenta, janin juga akan mendapat lebih sedikit oksigen dan nutrien. Ini juga salah satu sebab mengapa doktor mengatakan bahawa anda mempunyai janin yang belum berkembang.

Biasanya pada kehamilan yang normal, telur yang disenyawakan akan membelah dan membentuk embrio pada hari ke-10. Selepas proses ini, plasenta mula berkembang dan terdapat peningkatan hormon kehamilan.

Namun, anda perlu tahu bahawa sekiranya janin tidak berkembang, telur yang disenyawakan (zigot) gagal dibahagikan kepada embrio. Kehamilan kosong juga boleh berlaku apabila pembahagian sel zigot berhenti setelah melekat pada dinding rahim.

4. Gaya Hidup

Bukan hanya kerana beberapa faktor di atas, janin tidak berkembang. Perkara lain seperti menjalani gaya hidup yang buruk juga boleh menjadi penyebabnya.

Contohnya, pengambilan ubat tertentu, pengambilan alkohol, berat badan, diet tidak sihat, dan pengambilan rokok boleh mempengaruhi kualiti sperma dan telur pada pasangan suami isteri.

Bukan hanya itu, anda juga harus memperhatikan diet yang betul, menghindari tekanan yang berlebihan, dan memastikan anda mendapat nutrisi yang baik. Wanita hamil juga harus memperhatikan perkara-perkara seperti itu.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kehamilan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!