Kesihatan

Jangan keliru! Ini adalah perbezaan gejala mual akibat kehamilan dan gastritis

Kedua-dua kehamilan dan bisul, kedua-duanya boleh menyebabkan gejala dalam bentuk mual. Ini mungkin yang anda alami dan membuat anda ragu-ragu.

Walaupun terdapat simptom yang biasa terjadi pada kedua-duanya, namun terdapat beberapa tanda yang menunjukkan penyebab mual adalah kehamilan.

Agar anda tidak salah mendiagnosis loya yang anda alami, mari kita lihat perbincangan berikut mengenai perbezaan antara loya akibat ulser dan disebabkan kehamilan!

Tanda-tanda loya akibat kehamilan

Sebelum mengandung, beberapa wanita mengalami sakit pagi loya dengan atau tanpa muntah. Mual yang dialami semasa mengandung biasanya berlaku pada waktu pagi setelah bangun tidur.

Keadaan ini paling biasa berlaku pada trimester pertama. Kadang-kadang ia bermula seawal dua minggu selepas pembuahan. Walau bagaimanapun, walaupun namanya pagi, tetapi gejalanya boleh muncul pada waktu petang atau petang.

Perbezaan utama antara loya disebabkan sakit pagi dan loya kerana keadaan lain termasuk bisul sakit pagi disertai dengan gejala kehamilan awal yang lain.

Sekiranya anda mual dan mengalami gejala berikut, maka loya anda adalah tanda awal kehamilan:

1. Jadual haid lewat

Haid lewat adalah gejala khas kehamilan awal. Sekiranya anda merasa mual dan haid anda ditangguhkan, anda mungkin hamil.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai tempoh yang tidak teratur, akan lebih sukar untuk menentukan sama ada haid anda lambat atau tidak sama sekali.

Sebilangan orang juga mungkin mengalami pendarahan setelah mereka hamil tetapi pendarahan ini sangat ringan dan jauh lebih pendek daripada biasa.

2. Perubahan pada payudara

Biasanya kehamilan menyebabkan payudara bengkak atau sensitif yang terasa lembut ketika disentuh. Ia juga boleh menyebabkan kegelapan kawasan sekitar puting (areola).

Perubahan pada payudara ini boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, perubahan kawalan kelahiran, dan kawalan kelahiran sindrom pra-haid (PMS).

3. Sakit belakang yang lebih rendah

Selain kehamilan, gejala ini juga boleh disebabkan oleh PMS, postur badan yang lemah semasa bersenam, kecederaan, tabiat tidur yang buruk, kasut yang buruk, kelebihan berat badan, dan tekanan.

4. Sakit kepala

Sakit kepala biasanya disebabkan oleh dehidrasi dan kafein. Mereka juga boleh disebabkan oleh PMS, penarikan dari ubat-ubatan atau alkohol, ketegangan mata, dan tekanan.

5. Perubahan emosi

Satu lagi gejala kehamilan awal adalah perubahan mood yang disebabkan oleh perubahan hormon.

Anda mungkin gembira satu masa dan tertekan pada waktu yang lain. Perubahan mood juga boleh disebabkan oleh pemakanan yang buruk, ketidakseimbangan hormon, atau masalah kesihatan mental yang mendasari.

6. Mengidam

Salah satu gejala kehamilan awal yang paling biasa adalah keinginan. Sekiranya selepas mual anda menginginkan makanan tertentu, ini mungkin kerana anda hamil dengan keinginan.

Anda mungkin merasa seperti makan makanan yang biasanya tidak anda gemari atau mengelakkan makanan yang anda suka.

Gejala-gejala ini juga boleh disebabkan oleh diet yang buruk, kekurangan nutrisi yang betul, kegelisahan dan tekanan, kemurungan, PMS, atau penyakit.

Tanda-tanda loya kerana gastrik

Lapisan perut atau perut mempunyai tugas penting. Ia menjadikan asid dan enzim yang membantu memecah makanan sehingga anda dapat mengekstrak nutrien yang anda perlukan.

Lapisan ini juga melindungi dirinya daripada kerosakan asid dengan mengeluarkan lendir. Tetapi kadang-kadang lapisan menjadi meradang dan kurang menghasilkan asid, enzim, dan lendir.

Jenis keradangan ini disebut gastritis atau ulser dan boleh menyebabkan masalah jangka panjang. Sekiranya loya akibat kehamilan disertai dengan pelbagai gejala kehamilan awal, serta mual kerana bisul dengan tanda-tanda:

  • Gag
  • Kembung
  • Senak
  • Perut terasa seperti terbakar antara waktu makan atau pada waktu malam
  • Cegukan
  • Hilang selera makan
  • Muntah darah atau sesuatu seperti kopi tanah
  • Najis hitam
  • Cegukan teruk

Dalam kes gastritis yang teruk, anda juga mungkin mengadu sakit dada, sesak nafas, lemah, atau ketidakupayaan untuk mengambil makanan atau cecair melalui mulut bersama dengan demam kelas tinggi.

Sekiranya loya anda tidak hilang dalam beberapa hari, ujian kehamilan dapat mengesahkan sama ada anda hamil atau hanya mengalami pedih ulu hati.

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!