Kesihatan

6 Cara Mengatasi Gigi Patah dan Prosedur Perubatan Terperinci

Gigi yang patah tidak selesa, terutamanya jika gigi yang patah terletak di bahagian depan, ini boleh mengganggu penampilan anda. Kemalangan, jatuh, atau menggigit makanan yang terlalu keras adalah beberapa penyebab gigi patah. Lalu, bagaimana mengatasi gigi yang patah?

Pada dasarnya, enamel atau lapisan luar gigi adalah tisu gigi yang paling sukar, tetapi kekuatannya mempunyai had. Sekiranya anda mengalami patah gigi, jangan risau, kerana ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasinya.

Baca juga: Jangan takut, ini adalah prosedur untuk mengisi rongga

Faktor risiko patah gigi

Gigi yang lemah lebih cenderung patah atau retak daripada gigi yang kuat. Sebenarnya, mana-mana gigi yang lemah berisiko mengalami patah gigi.

Walau bagaimanapun, satu kajian menunjukkan bahawa geraham kedua yang lebih rendah berisiko patah atau retak. Ini boleh disebabkan oleh banyak tekanan semasa mengunyah.

Bukan hanya itu, gigi dengan tampalan juga mudah terdedah. Walau bagaimanapun, gigi yang utuh juga boleh patah. Kekuatan gigi dapat dikurangkan kerana beberapa faktor, seperti:

  • Kerosakan gigi dan rongga. Tambalan yang besar juga boleh melemahkan gigi
  • mengetap gigi
  • Memakan banyak makanan penghasil asid, seperti kopi dan makanan pedas, boleh merosakkan email dan mendedahkan permukaan gigi
  • Refluks asid atau pedih ulu hatiKedua-dua keadaan ini boleh membawa asid perut masuk ke dalam mulut, yang boleh merosakkan enamel gigi
  • Risiko lebih tinggi adalah pada usia 50 tahun atau lebih tua

Cara mengatasi gigi yang patah

Sekiranya anda mengalami patah gigi, segera berjumpa doktor gigi, jika tidak, gigi tersebut akan menjadi semakin rosak atau bahkan dijangkiti, yang boleh menyebabkan anda kehilangan gigi.

Perlu diingat bahawa menangani gigi yang patah sangat bergantung pada lokasi, seberapa parah kerosakan gigi, dan gejalanya. Sekiranya hanya beberapa gigi yang patah, membaikinya biasanya hanya memerlukan satu lawatan.

Namun, jika gigi patah anda teruk, bagaimana merawatnya memerlukan prosedur yang lebih lama dan tentunya kos yang lebih mahal.

Selain itu, jika gigi patah, anda tidak boleh membuang sekeping gigi yang patah itu dengan segera, kerana ada prosedur yang dapat dilakukan dengan memasang kembali potongan gigi ke gigi yang asli.

Nah, berikut adalah pelbagai cara untuk mengatasi gigi patah yang boleh dilakukan oleh doktor gigi.

1. Penyambungan semula gigi

Ubat pertama untuk gigi yang patah adalah memasang kembali gigi yang patah, tetapi ini hanya boleh dilakukan jika anda mempunyai sepotong gigi yang patah.

Sekiranya anda masih mempunyai kepingan gigi yang patah, anda harus segera berjumpa doktor gigi. Doktor anda boleh membantu anda memasang kembali gigi yang patah menggunakan gam khas.

2. Cara mengatasi gigi yang patah: Veener gigi

Venir Gigi dapat membantu mengatasi gigi yang patah dengan menjadikan gigi kelihatan sihat dan kembali sihat. Bahan yang digunakan boleh dibuat dari porselin atau resin komposit yang warna gigi.

Sebelum memasang venir, doktor akan menghaluskan sebahagian dari enamel gigi untuk memberi ruang venir. Biasanya, doktor akan membuang sekitar 0.3 hingga 1.2 milimeter enamel dari permukaan.

Doktor akan membuat kesan gigi dan menghantar kesan tersebut ke makmal untuk dibuat venir. Bila venir siap secara kekal, doktor gigi akan memasangnya.

Baca juga: Bukan hanya senyum yang menawan, apa faedah lain dari venir gigi?

3. Ikatan

Dalam prosedur ini, porselin atau resin komposit diikat pada permukaan gigi, dan kemudian dibentuk agar sesuai dengan gigi semula jadi.

Untuk mengeras dan mengeringkan bahan, biasanya gunakan sinar ultraviolet.

4. Mengisi

Sekiranya gigi patah hanya sedikit, doktor boleh merawat gigi yang patah untuk memperbaiki kerosakan dengan tampalan.

5. Cara mengatasi gigi yang patah dengan mahkota gigi (mahkota gigi)

Sekiranya gigi patah teruk atau mengalami banyak kerosakan, merawat gigi yang patah boleh dilakukan oleh doktor dengan memasukkan bahagian gigi yang tersisa dan menutupnya dengan mahkota gigi.

Prosedur ini dilakukan untuk melindungi gigi daripada kerosakan lebih lanjut dan memperbaiki penampilannya.

6. Terapi saluran akar

Sekiranya gigi patah yang cukup besar untuk mengekspos pulpa, yang merupakan pusat gigi yang mengandungi saraf dan saluran darah, bakteria dari mulut dapat masuk dan menjangkiti pulpa. Untuk mengelakkan terapi saluran akar ini boleh dilakukan.

Terapi saluran akar melibatkan penyingkiran pulpa yang dijangkiti, membersihkan saluran akar, dan kemudian menutupnya.

Itulah beberapa maklumat mengenai cara mengatasi gigi yang patah. Sekiranya anda mengalami patah gigi, segera berjumpa doktor, dan berunding mengenai rawatan yang tepat.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!