Kesihatan

3 Gaya Seks Tantrik Yang Boleh Menjadikan Suasana Lebih Menarik, Ingin Mencubanya?

Seks Tantrik atau seks tantrik adalah teknik meditasi kuno yang berasal dari kepercayaan Hindu dan Buddha di Tibet. Seperti yoga dan Zen, makna seks tantrik juga mengenai kesedaran fizikal dan rohani.

Seks tantrik membuat anda mengenali badan dan pasangan anda. Ini juga membolehkan anda dan pasangan anda mengetahui apa yang diperlukan.

Tidak seperti seks lain, orgasme bukanlah tujuan seks tantric, tetapi hubungan dan perasaan bersama mengenai hubungan yang mendalam dengan pasangan anda.

Perkara menarik semasa seks tantrik

Gaya atau kedudukan semasa seks tantrik tidak begitu berbeza dengan gaya semasa hubungan seksual seperti biasa.

Hanya saja, kerana seks tantrik tidak mengutamakan orgasme dengan cepat dan memburu, maka beberapa perkara menarik untuk membina hubungan yang juga perlu anda ketahui ketika anda ingin melakukan seks tantrik.

Berikut adalah beberapa daripadanya:

Ciuman tantrik

Ciuman tantrik tidak jauh berbeza dengan ciuman yang boleh dilakukan. Cuma, mencium semasa seks tantrik dilakukan dengan gerakan yang lebih perlahan.

Ciuman tantrik sangat digalakkan ketika anda melakukan seks tantrik dalam posisi Yab-Yum. Rasakan kehangatan dengan pasangan anda, kongsi nafas perlahan-lahan dan cium dengan merasakan sensasi sensual.

Kedudukan Yab-yum

Yab-yum dipercayai sebagai gaya seks tantrik terbaik. Yab-yum adalah posisi seksual dalam gaya tradisional yang dapat membantu menyelaraskan tenaga dengan pasangan anda.

Cara untuk melakukan kedudukan Yab-yum adalah dengan meminta pasangan lelaki itu duduk di lantai dengan kakinya disilangkan. Kemudian pasangan wanita itu duduk di paha pasangan dan meletakkan kakinya di seluruh badannya.

Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan bantal di bawah punggung anda agar lebih selesa.

Kedudukan Yab-yum boleh dilakukan dengan telanjang atau berpakaian. Semasa melakukannya, pasangan harus saling berpelukan sepenuhnya dan berusaha menarik nafas masing-masing.

Kedudukan ini bergantung pada kedekatan sehingga diyakini dapat meningkatkan keakraban antara pasangan.

Gerbang yang santai

Kedudukan lengkungan santai atau posisi melengkung yang santai adalah posisi seks tantrik yang juga disukai oleh pasangan. Posisi ini biasanya dilakukan setelah anda dan pasangan melakukan posisi Yab-yum.

Pada satu kepercayaan, siapa sahaja yang dapat mempertahankan kedudukan lengkungan santai dan dapat mengawal tenaga yang keluar, maka pasangan akan menikmati orgasme yang tidak dapat dibayangkan.

Inilah cara melakukan kedudukan lengkungan santai:

  • Minta pasangan lelaki duduk tegak di atas katil atau lantai dengan kakinya lurus
  • Kemudian anda duduk di pangkuan pasangan anda
  • Apabila badan berasa selesa, mulailah melengkungkan punggung dengan perlahan
  • Letakkan kepala di antara kaki pasangan lelaki, kemudian pegang pergelangan kaki pasangannya jika anda boleh mencapainya

Persediaan penting sebelum melakukan seks tantrik

Lancarkan Kesihatan wanita, kaunselor seksualiti dan ahli seksologi klinikal, Dawn Michael, PhD, mengatakan bahawa seks tantrik menekankan keharmonian untuk meningkatkan keintiman yang lebih mendalam menggunakan nafas, sentuhan dan tenaga.

Oleh itu, persiapan adalah perkara penting untuk anda dan pasangan anda perhatikan sebelum melakukan seks tantrik.

Berikut adalah persediaan yang harus anda perhatikan:

Siapkan hati dan fikiran anda

Tantra adalah teknik latihan rohani, yang bermaksud bahawa minda anda akan bermain dengan tubuh anda. Semasa anda melakukan seks tantric, anda juga secara sedar melatih minda, badan dan jiwa anda untuk harmoni.

Oleh itu, sebelum melakukan seks tantrik, anda dan pasangan dinasihatkan untuk bermeditasi sekurang-kurangnya 10 hingga 15 minit. Meditasi ini akan membantu menyiapkan badan dan minda anda sebelum melakukan seks tantrik.

Anda boleh melakukan meditasi dengan langkah-langkah berikut:

  • Fokus pada pernafasan
  • Luangkan 10 hingga 15 minit untuk bernafas dengan lembut di perut dan punggung bawah
  • Regangkan selama beberapa minit
  • Semasa melakukan regangan, anda juga dapat membersihkan fikiran anda dari perkara negatif yang membebani anda

Buat bilik yang selesa dan mesra

Menetapkan bilik yang selesa dan intim akan membina suasana hati atau mood lebih bahagia untuk anda dan pasangan. Anda boleh mengatur sendiri bilik mengikut minat anda atau mengaturnya bersama pasangan anda agar hubungan saling terjalin.

Gunakan lampu redup dan lilin aromaterapi untuk menyokong suasana. Pilih sprei yang memberikan kesan sensual seperti sutera atau merah kecoklatan.

Matikan peranti elektronik dan semua yang anda fikirkan boleh mengganggu. Setelah bilik siap, inilah masanya untuk anda membersihkan diri dengan mandi dan memakai sesuatu yang cantik. Semoga berjaya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!