Kesihatan

Selepas Diagnosis, Adakah Stroke Hemorrhagic dapat Diubati?

Apabila anda mendengar perkataan 'stroke', yang pasti anda bayangkan adalah keadaan di mana badan perlahan-lahan akan mengalami lumpuh. Kata penyembuhan nampaknya mustahil. Sebenarnya, bolehkah penghidap stroke hemoragik pulih?

Selalu ada peluang untuk sembuh dari stroke hemoragik, tetapi mesti diatasi dengan rawatan segera dan rawatan yang sesuai.

Apakah strok hemoragik?

Ilustrasi strok hemoragik. Foto www.medscape.com

Strok hemoragik adalah pendarahan (pendarahan) yang tiba-tiba mengganggu fungsi otak. Pendarahan ini boleh berlaku sama ada di dalam otak atau di antara otak dan tengkorak. Strok ini adalah jenis strok yang paling biasa.

Stroke hemoragik juga dibahagikan kepada beberapa kategori bergantung pada laman web dan penyebab pendarahan.

1. Pendarahan intraserebral

Pendarahan berlaku dari saluran darah yang rosak di otak. Beberapa perkara yang meningkatkan risiko pendarahan seperti ini adalah tekanan darah tinggi (darah tinggi), penggunaan alkohol berat, usia lanjut dan penggunaan kokain atau amfetamin.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pendarahan intraserebral boleh berlaku kerana malformasi arteriovenous bocor (AVM), yang merupakan saluran darah yang tidak normal dan berdinding lemah yang menghubungkan arteri dan vena.

AVM adalah kongenital yang muncul sejak seseorang dilahirkan. Walau bagaimanapun, AVM tidak genetik sehingga tidak dapat diturunkan ke keturunan pesakit.

2. Pendarahan subarachnoid

Pendarahan dari saluran darah yang rosak menyebabkan darah terkumpul di permukaan otak. Darah memenuhi sebahagian ruang antara otak dan tengkorak dan bercampur dengan cecair serebrospinal yang menyokong otak dan saraf tunjang.

Apabila darah mengalir ke cairan tulang belakang otak, ia akan meningkatkan tekanan pada otak, yang menyebabkan sakit kepala tiba-tiba. Selepas pendarahan, kerengsaan kimia dari darah yang membeku di sekitar otak boleh menyebabkan arteri otak yang berdekatan dengan kawasan ini mengalami kekejangan.

Kekejangan arteri boleh merosakkan tisu otak. Selalunya, pendarahan subarachnoid berlaku kerana aneurisma sakular yang bocor (penonjolan seperti kantung di dinding arteri), tetapi ia juga boleh berlaku kerana kebocoran dari malformasi arteriovenous.

Gejala strok hemoragik

Gejala strok hemoragik berbeza-beza, bergantung pada lokasi dan seberapa parah pendarahannya. Secara umum, pesakit akan mengalami simptom seperti loya, sakit kepala, penurunan kesedaran, sawan hingga lumpuh.

Adakah strok hemoragik dapat disembuhkan?

Sekiranya dirawat dengan cepat dan diberi rawatan yang tepat, peluang untuk sembuh dari stroke hemoragik masih ada. Untuk itu, jangan lupa berkonsultasi secara berkala dan selalu mengikuti nasihat doktor.

Tempoh penyembuhan bergantung kepada keparahan strok dan jumlah kerosakan tisu yang telah berlaku. Pelbagai jenis terapi boleh menjadi penyelesaian penyembuhan, tetapi bergantung pada keadaan dan keperluan pesakit.

Matlamat utama terapi adalah memulihkan fungsi tisu dan saraf sebanyak mungkin. Beberapa terapi yang boleh dilakukan adalah terapi fizikal, terapi okupasi, atau terapi pertuturan. Sebagai tambahan kepada terapi, berikut adalah dua cara penyembuhan strok hemoragik.

1. Kaedah penyembuhan kecemasan

Penjagaan kecemasan segera adalah penting untuk strok hemoragik. Ia memberi tumpuan untuk mengawal pendarahan di otak. Bukan hanya itu, rawatan ini juga dapat mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh pendarahan.

Ubat boleh digunakan untuk mengurangkan tekanan darah atau pendarahan yang perlahan. Walau bagaimanapun, pesakit yang mengalami stroke hemoragik semasa mengambil pengencer darah berisiko tinggi mengalami pendarahan yang berlebihan.

Sekiranya anda mengalami strok hemoragik, penting untuk segera mendapatkan rawatan perubatan. Ini dapat meningkatkan potensi penyembuhan anda dan tentu saja dapat menyelamatkan nyawa anda.

2. Rawatan pembedahan

Rawatan pembedahan adalah salah satu cara yang dapat menjelaskan adakah strok hemoragik dapat disembuhkan. Setelah strok dirawat dengan rawatan kecemasan, langkah rawatan selanjutnya mesti diambil.

Pembedahan atau pembedahan dapat dilakukan untuk menghilangkan tekanan yang disebabkan oleh pendarahan dan pembengkakan otak. Terutama, untuk pukulan yang disebabkan oleh AVM.

Tahap kejayaan bergantung pada keadaan pesakit dan kemampuan tubuh untuk pulih.

Untuk keadaan strok yang lebih teruk, pembedahan diperlukan untuk memperbaiki saluran darah yang pecah dan menghentikan pendarahan. Sekiranya pendarahan minimum, rawatan sokongan seperti rehat dan terapi juga boleh diandalkan.

Proses pemulihan strok hemoragik

Selepas rawatan, pesakit akan fokus untuk memulihkan fungsi saraf sebanyak mungkin dan kembali ke kehidupan yang bebas. Walau bagaimanapun, kesan strok bergantung pada kawasan otak yang terlibat dan jumlah tisu yang rosak.

Pemulihan bermula sebelum pesakit meninggalkan hospital. Selepas keluar, pesakit dapat meneruskan program pemulihan mereka sebagai pesakit luar.

Tempoh pemulihan hingga pemulihan boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Ini dipengaruhi oleh keadaan dan seberapa parah strok yang dialami oleh pesakit.

Pemulihan sepenuhnya penderita stroke hemoragik juga mesti disokong oleh ubat-ubatan dan sokongan keluarga semasa proses pemulihan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!