Kesihatan

Mengalami Keradangan Telinga? Kenali Sebab dan Cara Mengatasinya

Keradangan telinga adalah gangguan telinga yang disebabkan oleh virus atau bakteria di telinga. Gangguan ini boleh mempengaruhi kanak-kanak dan juga orang dewasa. Oleh itu, apa yang perlu anda ketahui mengenai gangguan yang satu ini?

Keradangan telinga terbahagi kepada tiga jenis, mengikut bahagian utama telinga, iaitu radang pada bahagian luar, tengah, dan dalam. Mari lihat lebih banyak maklumat mengenai keradangan telinga.

Baca juga: Kenali Kencur, rempah yang menyimpan sejuta faedah

Keradangan telinga luar

Keradangan telinga luar sering berlaku selepas berenang. (Foto: //www.freepik.com/)

Gangguan ini juga dikenali sebagai telinga perenang atau otitis externa. Otitis externa adalah keradangan yang berlaku di antara saluran telinga luar ke saluran penyambung gendang telinga. Keradangan jenis ini biasanya disebabkan oleh kelembapan di kawasan tersebut.

Otitis externa boleh menyerang kanak-kanak, remaja dan orang dewasa. Risiko ini lebih besar pada orang yang menghabiskan banyak masa untuk berenang.

Penyebab gangguan keradangan jenis ini

Aktiviti berenang ternyata merupakan penyebab keradangan telinga luar yang paling biasa. Ini disebabkan oleh adanya air yang tersisa di saluran telinga, yang mencetuskan perkembangan bakteria. Selain berenang, mandi terlalu kerap juga boleh menyebabkan keadaan serupa, anda tahu.

Selain itu, keradangan jenis ini juga boleh berlaku sekiranya lapisan kulit nipis yang melapisi saluran telinga cedera. Lapisan kulit yang nipis di saluran telinga sangat mudah mengalami kerosakan akibat geseran objek atau debu.

Biasanya dipicu oleh penggunaan fon telinga, bulu kapas, atau kuku ketika menggaru. Apabila kulit menjadi meradang, bakteria dapat membiak.

Baca juga: Ini adalah penyebab biasa timbulnya benjolan di belakang telinga

Gejala keradangan telinga luar

Gejala otitis externa diketahui merangkumi beberapa perkara, seperti:

 1. Bengkak
 2. Kemerahan
 3. Panas
 4. Kesakitan atau ketidakselesaan di telinga
 5. pembuangan nanah
 6. Gatal
 7. Pendengaran menurun.

Sekiranya anda juga mengalami kesakitan yang tidak dapat ditanggung di wajah, kepala, atau leher anda, itu adalah tanda bahawa radang sudah berada dalam keadaan yang membimbangkan.

Sekiranya gejala di atas disertai oleh demam atau kelenjar getah bening yang membengkak, ini juga dapat menunjukkan keradangan yang lebih teruk.

Rawatan keradangan deria pendengaran luaran

Secara amnya, keradangan telinga jenis ini dapat sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan. Tetapi jika anda merasakan radang tidak hilang, segera berjumpa doktor. Untuk merawat keadaan ini, biasanya doktor akan memberi anda rawatan berikut:

 • Titisan telinga yang mengandungi antibiotik
 • Titisan telinga yang mengandungi antijamur
 • Ubat penahan sakit.

Keradangan telinga tengah

Keradangan telinga tengah juga dikenali sebagai otitis media. Keadaan ini berlaku apabila bakteria atau virus menyerang bahagian belakang gendang telinga, menyebabkannya meradang. Keradangan jenis ini paling kerap dijumpai pada kanak-kanak.

Penyebab gangguan keradangan jenis ini

Sebab yang paling biasa yang menyebabkan otitis media adalah gangguan saluran pernafasan pada kanak-kanak. Seperti selesema atau alahan yang boleh meningkatkan lendir dalam badan.

Apabila terdapat gangguan saluran pernafasan, lendir di dalam badan dapat berkumpul di bahagian belakang gendang telinga. Inilah yang memicu pertumbuhan bakteria sehingga akhirnya terjadi keradangan.

Gejala keradangan telinga tengah adalah seperti berikut:

 • Sakit telinga
 • Susah tidur
 • Demam
 • Pening dan muntah
 • Cirit-birit
 • Selera makan berkurang
 • Masalah pendengaran
 • Pelepasan kuning, jelas, atau berdarah dari telinga.

Rawatan keradangan deria pendengaran luaran

Terdapat beberapa cara untuk merawat jangkitan telinga tengah. Walau bagaimanapun, doktor akan mempertimbangkan pilihan rawatan berdasarkan usia, kesihatan, dan sejarah perubatan pesakit. Rawatan biasa adalah seperti berikut:

 • Ubat penahan sakit seperti ibuprofen
 • Antibiotik.

Baca juga: Berikut adalah 9 penyebab deringan di telinga yang mesti anda ketahui

Keradangan telinga dalam

Jangkitan telinga dalam adalah keradangan atau kerengsaan pada bahagian telinga yang bertanggungjawab untuk keseimbangan dan pendengaran. Walaupun jarang berlaku, gangguan telinga dalam boleh menjadi tanda penyakit serius seperti meningitis.

Penyebab gangguan keradangan jenis ini

Penyebab jangkitan telinga dalam yang paling biasa adalah virus. Bakteria jarang dijumpai sebagai penyebab keradangan jenis ini.

Gejala keradangan telinga dalam

 • Pening
 • Vertigo
 • Mual
 • Gag
 • Gangguan keseimbangan ketika berjalan
 • Sukar didengar
 • Sakit telinga
 • Telinga berdering (Tinnitus).

Rawatan keradangan telinga dalam

Segera berjumpa doktor sekiranya anda menemui simptom radang telinga dalam. Doktor anda mungkin memberi anda ubat anti-radang serta ubat-ubatan yang dapat menghilangkan gejala lain.

Sekiranya diubati dengan segera, gangguan ini dapat sembuh dalam sekitar dua minggu tanpa kerosakan kekal. Tetapi dalam beberapa kes, gangguan ini boleh menyebabkan kerosakan sebahagian dari keseluruhan sistem keseimbangan di telinga.

Faktor risiko jangkitan telinga

Jangkitan telinga paling kerap berlaku pada anak kecil kerana mereka mempunyai tiub eustachian yang pendek dan sempit. Sekiranya anda juga mempunyai tiub eustachian kecil atau saluran yang tidak terlalu condong, anda berisiko lebih tinggi terkena jangkitan telinga.

Bayi yang diberi susu botol juga mempunyai kejadian jangkitan telinga yang lebih tinggi daripada bayi yang disusui. Faktor lain yang meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan telinga adalah:

1. Penjagaan kanak-kanak secara berkumpulan

Kanak-kanak yang dirawat dalam keadaan berkumpulan lebih cenderung mengalami selesema dan jangkitan telinga daripada kanak-kanak yang tinggal di rumah. Kanak-kanak dalam keadaan kohort terdedah kepada lebih banyak jangkitan, seperti selesema.

2. Makan bayi

Bayi yang diberi susu botol, terutama ketika berbaring, lebih cenderung mengalami jangkitan telinga daripada bayi yang disusui.

3. Alahan bermusim

Jangkitan telinga paling kerap berlaku pada musim gugur dan musim sejuk. Orang yang mengalami alahan bermusim mungkin mempunyai risiko jangkitan telinga yang lebih besar apabila jumlah debunga tinggi.

4. Kualiti udara yang buruk

Pendedahan kepada asap tembakau atau tahap pencemaran udara yang tinggi dapat meningkatkan risiko jangkitan telinga. Ya, anda mungkin lebih cenderung mendapat jangkitan telinga jika anda merokok atau banyak merokok.

5. Lelangit sumbing

Perbezaan struktur tulang dan otot pada kanak-kanak dengan celah langit-langit boleh menjadikan saluran eustachian lebih sukar untuk dikeringkan.

Sekiranya anda atau anak kecil anda menghidap penyakit ini, ada baiknya berjumpa doktor mengenai pencegahan deringan telinga awal.

Baca juga: 5 punca pembuangan telinga dan cara menanganinya

Bagaimana jangkitan telinga didiagnosis?

Penyedia perkhidmatan kesihatan akan memeriksa telinga dengan alat yang disebut otoskop yang mempunyai lensa pembesar yang ringan. Pemeriksaan dapat menunjukkan kehadiran atau ketiadaan:

 1. Kemerahan, gelembung udara, atau cecair seperti nanah di telinga tengah
 2. Pengaliran cecair dari telinga tengah
 3. Berlubang di gendang telinga
 4. Gegendang telinga yang menonjol atau runtuh

Sekiranya jangkitan telinga meningkat, doktor boleh mengambil sampel cecair di telinga dan mengujinya untuk menentukan apakah terdapat jenis bakteria tahan antibiotik tertentu.

Mereka juga dapat memerintahkan scan tomografi (CT) kepala untuk menentukan apakah jangkitan telah menyebar di luar telinga tengah. Terakhir, anda mungkin memerlukan ujian pendengaran, terutamanya jika anda mengalami jangkitan telinga kronik.

Komplikasi yang boleh berlaku dalam jangka masa panjang

Keradangan telinga biasanya hilang tanpa campur tangan, tetapi boleh berulang. Komplikasi yang jarang berlaku tetapi serius ini boleh berlaku selepas jangkitan telinga:

Kecacatan pendengaran

Kehilangan pendengaran ringan yang datang dan pergi adalah perkara biasa dengan jangkitan telinga, tetapi biasanya bertambah baik setelah jangkitan hilang. Jangkitan telinga berulang, atau cecair di telinga tengah, boleh menyebabkan kehilangan pendengaran yang lebih ketara.

Sekiranya terdapat kerosakan kekal pada gendang telinga atau struktur telinga tengah yang lain, hilangnya pendengaran kekal.

Kelewatan ucapan

Sekiranya pendengaran mengalami gangguan sementara atau kekal pada bayi dan kanak-kanak, mereka mungkin mengalami kelewatan pertuturan, kemahiran sosial dan perkembangan.

Penyebaran jangkitan

Jangkitan atau jangkitan yang tidak dirawat yang tidak memberi tindak balas yang baik terhadap rawatan boleh merebak ke tisu berdekatan.

Jangkitan mastoid, penonjolan tulang di belakang telinga, disebut mastoiditis. Jangkitan ini boleh mengakibatkan pemusnahan tulang dan pembentukan kista yang berisi nanah. Jarang, jangkitan telinga tengah yang serius merebak ke tisu lain di tengkorak, termasuk otak atau selaput yang mengelilingi otak (meningitis).

Gegendang telinga koyak

Kebanyakan air mata gegendang telinga sembuh dalam masa 72 jam. Dalam beberapa kes, pembaikan pembedahan diperlukan.

Petua pencegahan

Untuk mencegah pelbagai jangkitan telinga, anda boleh melakukan perkara berikut:

Sentiasa menjaga kebersihan telinga anda

Mengeringkan telinga selepas mandi atau berenang akan membantu si kecil mengelakkan radang telinga.

Cegah si kecil anda daripada jatuh sakit

Penyakit yang dihidapi oleh kanak-kanak pada umumnya merupakan jalan masuknya berlakunya radang telinga di dalamnya. Oleh itu, selain memenuhi pengambilan nutrien mereka dengan betul, anda juga perlu mengajar anak-anak untuk sering mencuci tangan dan tidak berkongsi peralatan makan dan minum dengan rakan-rakan.

Sekiranya boleh, hadkan masa yang dihabiskan oleh kanak-kanak dalam penjagaan anak secara berkumpulan. Penjagaan kanak-kanak dengan lebih sedikit kanak-kanak, dapat membantu mencegah anak anda daripada terkena radang telinga.

Elakkan asap rokok

Pastikan tiada orang yang merokok di rumah. Ketika berada di luar rumah, cubalah berpindah di persekitaran bebas asap rokok.

Menyusukan bayi secara langsung

Sekiranya boleh, menyusukan bayi anda sekurang-kurangnya enam bulan pertama kehidupan akan mengelakkan anak anda daripada terkena jangkitan telinga. Ini kerana susu ibu atau susu ibu mengandungi antibodi yang dapat memberikan perlindungan dari jangkitan telinga.

Namun, jika anda sedang minum botol, pegang bayi dalam keadaan tegak semasa memberi makan. Elakkan meletakkan botol di mulut bayi ketika dia sedang berbaring, dan jangan masukkan botol ke dalam buaian dengan si kecil.

Bercakap dengan doktor mengenai vaksinasi

Tanyakan kepada doktor anda apakah vaksinasi yang sesuai untuk melindungi anak anda dari pelbagai penyakit. Tembakan selesema bermusim, pneumokokus, dan vaksin bakteria lain dapat membantu mencegah jangkitan telinga.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!