Kesihatan

Kenali Gejala Diabetes pada Lelaki sehingga Dapat Diobati Lebih Cepat

Gejala diabetes pada lelaki agak mudah dikenali. Walaupun begitu, masih ada orang yang tidak menyedarinya, yang menjadikan proses penyembuhannya lebih lama.

Sudah tentu ini sangat malang kerana boleh meningkatkan risiko komplikasi. Oleh itu, adam harus lebih berhati-hati untuk mengenali apakah gejala diabetes pada lelaki berikut.

Baca juga: Bantu Mengekalkan Tahap Gula, Inilah Panduan Diet Ketofastosis untuk Diabetes

Adakah lelaki lebih berisiko menghidap diabetes?

Lelaki dan wanita, kedua-duanya boleh menghidap diabetes. Namun, kajian yang dilakukan pada tahun 2016, menyatakan bahawa lelaki lebih berisiko menghidap gangguan kesihatan ini.

Hasil analisis kajian juga menyatakan bahawa lebih mudah bagi lelaki untuk menambah berat badan. Ini tentunya meningkatkan risiko adam menghidap diabetes itu sendiri.

Gejala awal diabetes pada amnya

Pada peringkat awal, biasanya gejala diabetes pada lelaki dan wanita tidak akan jauh berbeza, iaitu:

 1. Rasa dahaga dan lapar sepanjang masa
 2. Buang air kecil lebih kerap daripada biasa
 3. Pee lebih banyak pada waktu malam
 4. Mudah berasa letih
 5. Penglihatan kabur
 6. Diabetes jenis 2 biasanya berlaku pada luka yang sukar sembuh
 7. Pada diabetes tibe 1, penurunan berat badan boleh berlaku walaupun anda tidak menjalani diet.

Gejala diabetes pada lelaki khususnya

Adapun jika sudah lama terjadi, lelaki akan mengalami gejala diabetes yang lebih spesifik, seperti yang disenaraikan dalam tinjauan berikut.

Mengalami disfungsi ereksi

Gejala pertama diabetes pada lelaki adalah disfungsi ereksi. Disfungsi ereksi adalah ketidakupayaan lelaki untuk mengalami atau mengekalkan ereksi semasa hubungan seks.

Sebenarnya ini boleh menjadi tanda beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi, gangguan buah pinggang, atau gangguan sistem saraf. Tetapi lelaki yang menghidap diabetes dianggap mempunyai peluang lebih besar untuk mengalami gangguan ini.

Sebabnya adalah kerana semasa diabetes, tubuh akan gagal menghasilkan insulin yang menyebabkan rangsangan seksual lelaki menurun.

Fakta ini disokong oleh penyelidikan yang dilaporkan dari healthline.com. Itu disebutkan di sana dari 145 kes lelaki dengan diabetes, 50 peratus di antaranya mengalami disfungsi ereksi.

Gejala diabetes pada lelaki adalah kerosakan pada sistem saraf autonomi

Diabetes boleh menyebabkan aliran sel darah ke zakar berkurang. Sumber gambar: Freepik.com

Sistem ini berfungsi mengatur pelebaran atau penyempitan saluran darah di dalam badan.

Apabila seorang lelaki menghidap diabetes, ada kemungkinan gangguan sistem saraf autonomi pada saluran darah dan saraf di zakar.

Ini akan membuatnya mengalami masalah seksualiti seperti penurunan aliran darah ke zakar. Pada akhirnya ini juga boleh menyebabkan disfungsi ereksi.

Ejakulasi retrograde

Satu lagi gejala diabetes pada lelaki adalah keadaan ejakulasi mundur. Ini adalah keadaan di mana sebilangan air mani yang dikeluarkan oleh zakar memasuki saluran kencing.

Salah satu ciri utama gejala ini, adalah pengeluaran air mani yang kurang daripada biasa.

Pengurangan pengeluaran testosteron

Testosteron adalah hormon yang diperlukan dalam proses pertumbuhan seorang lelaki. Ini sangat berperan dalam membangun otot, jisim tulang, penghasilan sperma, dan menghasilkan rangsangan seksual.

Bukan hanya itu, hormon ini juga berperanan penting dalam menjalankan fungsi pembiakan lelaki. Apabila seorang lelaki menghidap diabetes, tubuhnya tidak dapat menghasilkan jumlah testosteron yang sepatutnya.

Melaporkan dari medicinenet.com, ini bukan sahaja akan mengurangkan beberapa fungsi yang disebutkan di atas. Tetapi ia juga menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Bermula dari sukar tidur, perubahan mood yang drastik, hingga berat badan berlebihan.

Thrush pada zakar adalah gejala diabetes pada lelaki

Dilaporkan dari medicalnewstoday.com, lelaki yang menghidap diabetes cenderung mengalami luka sariawan pada zakar berulang kali.

Penyebabnya adalah jangkitan yis yis yang disebabkan oleh gula darah berlebihan dalam air kencing. Apabila kulat berkembang di zakar, lama kelamaan ia akan menyebabkan gangguan ini.

Beberapa ciri sariawan pada zakar adalah seperti berikut:

 1. Kemerahan muncul di sekitar kepala zakar
 2. Kepala zakar membengkak dan gatal
 3. Terdapat bau yang tidak menyenangkan dari zakar
 4. Kelenjar putih muncul pada kulit zakar, dan
 5. Semasa hubungan seks, zakar terasa sakit dan tidak selesa.

Jisim otot menurun

Gejala ini lebih biasa berlaku pada kes diabetes jenis 1. Oleh itu, apabila kadar gula dalam darah terus meningkat, lama kelamaan ia akan merosakkan otot dan lemak badan, yang diperlukan sebagai sumber tenaga.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!