Kesihatan

Pelbagai Manfaat dan Bahaya Penggunaan Kopi, Berhati-hatilah Jangan Terlalu Banyak!

Kopi adalah salah satu minuman paling popular di dunia. Namun, apa yang anda juga perlu ketahui ialah terdapat banyak manfaat kesihatan dari kopi hitam, kerana kopi mengandungi antioksidan tinggi dan nutrien bermanfaat.

Apabila anda mendengar kata 'kopi', mungkin yang segera terlintas di fikiran adalah kemampuan kopi yang diketahui dapat memberi tenaga, atau melawan rasa mengantuk. Tetapi menurut beberapa kajian, kopi juga menawarkan beberapa manfaat kesihatan yang penting.

Sebut saja, risiko penyakit hati yang lebih rendah, diabetes jenis 2, kegagalan jantung, dan beberapa penyakit serius yang lain. Dalam artikel ini, kita akan meneroka lebih lanjut mengenai pemakanan kopi, faedah kopi untuk kesihatan, dan cara terbaik untuk memakannya. Mari lihat!

Baca juga: Berikut adalah beberapa makanan sihat untuk penghidap gout

Kandungan pemakanan kopi

Pemakanan kopi. Sumber: www.healthline.com

Seperti diketahui, kopi mengandungi kafein, perangsang yang diketahui menyebabkan masalah pada sesetengah orang. Seperti kegelisahan atau gangguan tidur, walaupun ini sangat bergantung pada setiap individu.

Namun, kopi juga tinggi antioksidan, yang dikaitkan dengan pengurangan risiko banyak penyakit.

Antioksidan dapat membantu membersihkan tubuh dari radikal bebas, yang merupakan produk buangan dari proses semula jadi dalam badan, yang juga dapat merosakkan sel-sel tubuh. Radikal bebas itu sendiri adalah racun dan boleh menyebabkan keradangan.

Para saintis telah menemui kaitan antara keradangan ini, dan pelbagai aspek sindrom metabolik, termasuk diabetes jenis 2 dan obesiti. Oleh itu, kandungan antioksidan baik dan diperlukan oleh badan.

Selain antioksidan, kopi juga mengandung sejumlah nutrien bermanfaat, termasuk riboflavin (vitamin B-2), niasin (vitamin B-3), magnesium, kalium, dan pelbagai sebatian fenolik. Kopi (tanpa susu atau krim) juga cenderung rendah kalori.

Penyelidikan kopi

Dalam laporan pada bulan Jun 2016, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) secara rasmi mengeluarkan kopi dari senarai makanan yang berpotensi karsinogenik. WHO juga kemudian menunjukkan kopi berpotensi melindungi terhadap rahim dan kanser hati.

WHO bukan satu-satunya organisasi yang memasukkan kopi dalam senarai makanan yang mungkin tidak berbahaya dan cenderung lebih sihat.

Laporan tahun 2012 dari Jawatankuasa Penasihat Garis Panduan Diet (dilakukan oleh Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS dan Departemen Pertanian AS), menyatakan bahawa, “Pengambilan kopi yang sederhana (tiga hingga lima cawan sehari) dapat dimasukkan dalam diet yang sehat … ”.

Di samping itu, World Cancer Research Fund International juga menyimpulkan bahawa pengambilan kopi boleh dikaitkan dengan risiko beberapa jenis barah yang lebih rendah.

Manfaat kesihatan kopi hitam

Terima kasih kepada pelbagai ramuan dalam kopi hitam, berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat:

1. Pembakaran lemak

Kafein juga biasa terdapat dalam pelbagai makanan tambahan pembakar lemak, dan ini bukan tanpa alasan. Kerana kafein adalah salah satu daripada beberapa bahan semula jadi yang terbukti dapat membantu membakar lemak.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kafein dapat meningkatkan kadar metabolisme sebanyak 3-11 persen.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa kafein secara khusus meningkatkan pembakaran lemak sebanyak 10 peratus pada orang gemuk, dan 29 persen pada orang kurus.

Walau bagaimanapun, kesan kopi hitam yang bermanfaat ini juga boleh berkurang pada peminum kopi jangka panjang.

2. Meningkatkan tenaga dan fungsi otak

Kopi hitam juga mempunyai faedah untuk membantu orang menambah tenaga, dan mengatasi keletihan. Lagi-lagi kerana kopi sebagai perangsang.

Selepas anda minum kopi, kafein biasanya diserap ke dalam aliran darah. Dari sana, ia bergerak ke otak.

Banyak kajian menunjukkan bahawa kopi meningkatkan pelbagai aspek fungsi otak, termasuk ingatan, mood, kewaspadaan, tahap tenaga, masa reaksi dan fungsi mental umum.

3. Menurunkan risiko barah jenis tertentu

Kanser adalah salah satu penyebab utama kematian di dunia. Ia dicirikan oleh pertumbuhan sel yang tidak terkawal di dalam badan. Kopi kelihatan melindungi dari barah.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mereka yang minum empat hingga lima cawan kopi setiap hari mempunyai risiko 15 peratus lebih rendah terkena barah kolorektal.

4. Mencegah strok

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kopi juga dapat mengurangkan risiko strok, atau membatasi akibat buruk dari menderita strok.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa peminum kopi mempunyai risiko strok 20 peratus lebih rendah, terutama pada wanita.

5. Mencegah diabetes

Orang yang minum lebih banyak kopi juga nampaknya mempunyai risiko lebih rendah terkena diabetes jenis 2. Semakin besar pengambilan kopi, semakin rendah risikonya.

Satu kajian mendapati bahawa mereka yang meningkatkan pengambilan kopi mereka sekurang-kurangnya satu cawan sehari selama 4 tahun mempunyai risiko 11 persen lebih rendah terkena diabetes jenis 2, daripada mereka yang tidak meningkatkan pengambilan kopi mereka.

Satu kajian menyimpulkan bahawa orang yang minum empat hingga enam cawan kopi berkafein atau tanpa kafein setiap hari juga nampaknya mempunyai risiko sindrom metabolik yang lebih rendah, termasuk diabetes jenis 2.

6. Mencegah penyakit Parkinson

Kajian juga menunjukkan bahawa kafein, yang terdapat dalam kopi dan banyak minuman lain, dapat membantu melindungi daripada penyakit Parkinson.

Hasil kajian menunjukkan hubungan antara pengambilan kopi dan risiko penyakit Parkinson yang lebih rendah, termasuk di kalangan orang yang merokok.

7. Mencegah Alzheimer

Minum tiga hingga lima cawan kopi setiap hari pada usia pertengahan juga dikaitkan dengan penurunan risiko demensia atau AD (Penyakit Alzheimer) sekitar 65 peratus pada usia tua. Kesimpulannya, minum kopi boleh dikaitkan dengan penurunan risiko demensia atau AD.

8. Melindungi dari penyakit hati

Kopi biasa dan kopi tanpa kafein juga mempunyai kesan perlindungan pada hati. Penyelidikan menunjukkan bahawa peminum kopi cenderung mempunyai kadar enzim hati dalam kisaran yang sihat, daripada orang yang tidak minum kopi.

Juga disimpulkan bahawa pengambilan kopi apa pun dapat mengurangkan risiko barah hati terhadap sirosis. Orang yang minum kopi juga mempunyai risiko lebih rendah terkena batu empedu.

9. Menurunkan risiko kemurungan dan bunuh diri

Depresi adalah gangguan mental yang paling biasa di dunia, dan menyebabkan penurunan kualiti hidup yang ketara. Dalam satu kajian Harvard pada tahun 2011, orang yang minum kopi mempunyai risiko kemurungan 20 persen lebih rendah.

Satu kajian juga mendapati bahawa orang yang meminum empat atau lebih cawan kopi sehari 53 peratus cenderung untuk membunuh diri

10. Khasiat kopi untuk jantung

Manfaat kopi hitam seterusnya adalah menjaga kesihatan jantung. Satu kajian menyimpulkan bahawa minum kopi secara sederhana, atau memakan sekitar dua porsi sehari, dapat melindungi dari kegagalan jantung.

Orang yang minum kopi dalam jumlah sederhana setiap hari mempunyai risiko kegagalan jantung 11 peratus lebih rendah daripada mereka yang tidak minum kopi.

Juga disebutkan bahawa pengambilan minuman berkafein seperti kopi hitam sekurang-kurangnya memberi manfaat untuk kesihatan jantung, termasuk tekanan darah.

Khasiat kopi hitam untuk wanita

Sekiranya diminum dalam jumlah yang betul dan tidak berlebihan, kopi hitam boleh membawa banyak faedah kepada wanita.

Kopi penuh dengan zat yang dapat membantu melindungi tubuh dari keadaan yang lebih biasa pada wanita, seperti penyakit Alzheimer dan penyakit jantung.

Berikut adalah beberapa kelebihan kopi hitam untuk wanita:

 • Panjang umur. Lancarkan John Hopkins Med, sebuah kajian baru-baru ini mendapati bahawa peminum kopi mempunyai risiko kematian yang lebih rendah dari beberapa penyebab utama kematian pada wanita seperti: penyakit jantung koronari, strok, diabetes, dan penyakit ginjal.
 • Tubuh dapat memproses glukosa (atau gula) dengan lebih baik.
 • Tidak mengalami kegagalan jantung.
 • Kurang berkemungkinan menghidap penyakit Parkinson
 • Mempunyai mood yang lebih baik
 • DNA akan lebih kuat
 • Risiko barah usus besar akan berkurang
 • Mengurangkan risiko menghidap penyakit Alzheimer
 • Mengurangkan risiko strok

Selain itu, kopi juga mempunyai manfaat untuk kesihatan dan kecantikan kulit, anda tahu. Terutama apabila kopi diproses menjadi topeng. Anda boleh melihat perbincangan mengenai faedah dan cara membuat topeng kopi di bawah!

Kelebihan topeng kopi hitam untuk kulit

Selain diminum sebagai minuman, kopi juga dapat diproses menjadi topeng, Anda tahu. Topeng kopi mempunyai banyak faedah untuk kesihatan kulit.

Manfaat kopi untuk kulit termasuk:

 • Kurangkan mata panda
 • Rawatan masalah jerawat
 • Sebagai rawatan selepas berjemur
 • Mengurangkan radang jerawat
 • Menghalang penuaan pramatang
 • Memberi kesan yang menenangkan
 • Mengurangkan selulit

Cara membuat topeng kopi

Terdapat banyak cara untuk membuat topeng kopi di rumah. Sebaiknya campurkan kopi dengan bahan-bahan bukan komedogenik atau tidak menyumbat liang.

Berikut adalah satu resipi topeng kopi yang boleh anda cuba:

 • Campurkan minyak zaitun dan kopi dalam bahagian yang sama.
 • Sapukan pada wajah dengan gerakan bulat.
 • Biarkan topeng selama 15 hingga 60 minit.
 • Bilas dengan air suam. Ulangi hingga tiga kali seminggu.

Berapa banyak kopi yang selamat diminum oleh wanita setiap hari?

Menurut Garis Panduan Diet untuk orang Amerika, adalah selamat bagi kebanyakan wanita untuk minum tiga hingga lima cawan kopi sehari dengan pengambilan maksimum 400 miligram kafein.

Kandungan kafein mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis kopi, tetapi rata-rata cawan 8-ons mempunyai 95 miligram kafein.

Tetapi jika anda hamil atau menyusu, peraturannya berbeza. Periksa dengan pakar kandungan anda sebelum menambahkan kafein ke dalam diet anda.

Kebaikan kopi hijau

Kopi hijau adalah biji kopi biasa yang masih mentah, tidak dipanggang, dan tidak dikisar. Ekstrak kopi hijau banyak dijual sebagai makanan tambahan.

Tetapi kopi hijau juga boleh dibeli sebagai biji utuh dan digunakan untuk membuat minuman panas, seperti kopi panggang.

Rasanya sendiri akan berbeza dengan kopi hitam biasa yang biasa dimakan. Kopi hijau mempunyai rasa yang lebih ringan, dan cenderung lebih seperti teh herba daripada kopi.

Kopi hijau mengandungi kumpulan antioksidan yang tinggi yang dikenali sebagai asid klorogenik, yang dianggap memberi banyak faedah. Berikut adalah beberapa kelebihan kopi hijau:

1. Faedah kopi hijau sebagai makanan tambahan penurunan berat badan

Pada tahun 2012, ekstrak kopi hijau dipromosikan sebagai suplemen penurunan berat badan yang menakjubkan oleh doktor selebriti Amerika dan tuan rumah rancangan bual bicara Dr. Oz.

Banyak pakar kesihatan mempertikaikan anggapan bahawa ia mempunyai kesan yang besar terhadap berat badan. Beberapa kajian kecil telah dilakukan pada tikus dengan ekstrak kopi hijau.

Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak mengurangkan jumlah berat badan dan pengumpulan lemak dengan ketara. Walau bagaimanapun, kajian manusia diperlukan untuk mengukuhkan penemuan ini.

2. Mengurangkan risiko beberapa penyakit kronik

Kandungan asid klorogenik dalam kopi hijau mempunyai manfaat untuk membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Dalam kajian selama 8 minggu, 50 orang dengan sindrom metabolik seperti tekanan darah tinggi dan gula darah (yang meningkatkan risiko diabetes dan penyakit jantung) diminta untuk mengambil 400 mg ekstrak biji kopi hijau tanpa kafein dua kali sehari.

Hasilnya, mereka mengalami peningkatan yang signifikan dalam gula darah puasa, tekanan darah, dan lingkar pinggang. Walau bagaimanapun, kerana kajian ini masih dalam skala kecil, kajian skala yang lebih besar diperlukan untuk memperkuat penemuan ini.

Sekiranya anda minum kopi?

Mengetahui pelbagai kebaikan penggunaan kopi di atas, anda mungkin segera memikirkan untuk meningkatkan pengambilan kopi anda, atau mula minum kopi jika anda belum melakukannya.

Namun, bagi sesetengah orang yang kerana keadaan kesihatan mereka harus menghindari kopi, seperti:

 • Wanita hamil, sebenarnya harus mengelakkan atau membataskan pengambilan kopi dengan teruk.
 • Orang yang mempunyai masalah dengan kegelisahan, tekanan darah tinggi, dan insomnia. Sebaiknya cuba mengurangkan pengambilan kopi sebentar, untuk melihat apakah ia dapat membantu mengurangkan atau mengatasi masalah yang ada.
 • Beberapa bukti menunjukkan bahawa orang yang dapat memetabolisme kafein secara perlahan juga mempunyai risiko serangan jantung yang lebih tinggi kerana minum kopi.

Bahaya kopi

Pengambilan kopi berkafein yang berlebihan adalah berbahaya dan boleh membuat anda gelisah dan menyebabkan:

 • Denyutan jantung meningkat
 • Tekanan darah meningkat
 • Keresahan
 • Masalah tidur

Minum terlalu banyak kopi juga boleh memberi kesan sampingan jangka panjang yang berbahaya bagi tubuh anda. Berikut adalah beberapa kesan sampingan penggunaan kopi yang berlebihan:

1. Patah tulang

Melancarkan Berita Perubatan Hari Ini, beberapa kajian mendapati bahawa wanita yang minum banyak kopi mempunyai risiko patah tulang yang lebih tinggi.

Sebaliknya, lelaki dengan pengambilan kopi yang lebih tinggi nampaknya mempunyai risiko yang sedikit lebih rendah.

2. Bahaya kopi untuk wanita hamil

Wanita hamil yang mengambil kopi dalam jumlah yang banyak boleh memberi kesan berbahaya kepada janin. Bermula dari risiko keguguran, berat lahir rendah, dan kelahiran pramatang.

3. Endometriosis

Orang yang minum kopi berlebihan juga mempunyai risiko terkena endometriosis. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang mencukupi dari penyelidikan untuk mengesahkan hubungan ini.

4. Penyakit refluks gastroesophageal

Orang yang minum banyak kopi mungkin mempunyai risiko sedikit lebih tinggi terkena penyakit gastroesophageal reflux.

5. Kebimbangan atau kegelisahan

Mengonsumsi berlebihan kafein dapat meningkatkan risiko kegelisahan, terutama di kalangan orang yang mengalami gangguan panik atau gangguan kecemasan sosial.

Dalam kes yang jarang berlaku, minum kopi berlebihan boleh mencetuskan mania dan psikosis pada mereka yang mudah terdedah.

6. Kesihatan mental

Bahaya berlebihan kopi seterusnya adalah kesannya terhadap kesihatan mental. Satu kajian dari tahun 2016 menyimpulkan bahawa pengambilan kafein yang tinggi semasa remaja boleh menyebabkan perubahan kekal pada otak.

Penyelidik dalam kajian ini menyatakan kebimbangan bahawa ini dapat meningkatkan risiko keadaan yang berkaitan dengan kegelisahan pada masa dewasa.

7. Bahan beracun yang berpotensi

Kesan sampingan kopi yang terakhir adalah risiko bahan toksik dalam kopi. Pada tahun 2015, para penyelidik mendapati tahap mikotoksin yang tinggi dalam kopi segera.

Mycotoxins adalah bahan toksik yang dapat mencemarkan kopi sebagai produk semula jadi. Sebilangan orang bimbang bahawa akrilamida, bahan kimia lain yang terdapat dalam kopi, mungkin juga berbahaya.

Tidak ada bukti bahawa kopi meningkatkan risiko barah

Sebilangan orang bimbang bahawa minum kopi boleh meningkatkan risiko barah dari masa ke masa.

Walaupun benar bahawa biji kopi panggang mengandung akrilamida, yang merupakan kategori sebatian karsinogenik, yang dianggap sebagai karsinogen atau agen penyebab barah.

Namun, setakat ini tidak ada bukti yang menyeluruh bahawa sejumlah kecil akrilamida yang terdapat dalam kopi, boleh menyebabkan bahaya kepada tubuh.

Sebilangan besar kajian menunjukkan pengambilan kopi tidak memberi kesan kepada risiko barah, atau bahkan dapat mengurangkannya. Dengan kata lain, kopi sebenarnya boleh memberi kesan yang baik kepada kesihatan bagi kebanyakan orang.

Sekiranya anda tidak terbiasa minum kopi, itu juga tidak mengapa. Kerana seperti banyak perkara di dunia, selalu ada kelebihan dan kekurangan, kopi juga mempunyai kesan sampingan.

Kopi yang mengandungi kafein juga boleh menyebabkan insomnia, kegelisahan dan kegelisahan, sakit perut, mual dan muntah, peningkatan kadar jantung dan pernafasan, dan pelbagai kesan sampingan yang lain.

Tetapi jika anda telah minum kopi dan menikmatinya, anda juga tidak perlu khawatir, selagi ia tidak dikonsumsi secara berlebihan, manfaat kopi nampaknya melebihi kesan negatif.

Baca juga: Gatal dan tidak selesa, ini adalah cara untuk menghilangkan panas berdarah

Kaedah penggunaan kopi yang optimum

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memaksimumkan kesan kesihatan kopi yang bermanfaat. Perkara yang paling penting adalah tidak menambahkan banyak gula ke dalamnya.

Gula, terutamanya kerana jumlah fruktosa yang tinggi, dikaitkan dengan sejumlah penyakit serius seperti obesiti dan diabetes. Sekiranya anda tidak dapat membayangkan minum kopi tanpa gula, mungkin anda boleh mencuba menggunakan pemanis semula jadi seperti stevia.

Teknik lain ialah membancuh kopi dengan kertas turas. Kopi yang tidak ditapis, seperti Akhbar Turki atau Akhbar Perancis, mengandung cafestol, yang merupakan zat yang dapat meningkatkan kadar kolesterol.

Perlu diingat bahawa beberapa minuman kopi di kafe atau francais sebenarnya mengandungi beratus-ratus kalori dan banyak gula. Minuman ini tidak sihat jika diminum secara berterusan. Pastikan anda tidak minum kopi terlalu banyak.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!