Kesihatan

Trend Penggunaan Alat Vakum Blackhead, Benarkah Berkesan dan Selamat?

Wajah dengan komedo adalah keadaan yang menjengkelkan bagi sesetengah orang. Terutama jika penampilan bintik hitam mengganggu kehalusan kulit wajah anda. Itulah sebabnya mengapa orang cuba menyingkirkannya, salah satunya adalah dengan menggunakan vakum komedo.

Blackheads adalah sejenis jerawat yang umumnya muncul di sekitar kulit wajah. Terdapat dua jenis komedon yang biasa, iaitu komedo dan whitehead.

Blackheads berlaku apabila pigmen melanin yang terkumpul terkena udara sehingga mengoksidasi dan berubah menjadi gelap. Serta whiteheads yang mungkin terjadi kerana penyumbatan folikel rambut.

Baca Juga: Harus Tahu, Ternyata Inilah Perbezaan Antara Komedi Hitam dan Putih

Tanggalkan bintik hitam dengan vakum komedo

Kerana dianggap menjengkelkan, sebilangan orang cuba menghilangkan komedo. Salah satu cara yang sedang dicuba oleh banyak orang ialah menggunakan blackhead vacuum atau blackhead vacuum cleaner.

Peranti penghisap blackhead adalah objek yang dibuat untuk memudahkan menghilangkan komedo dari kulit. Tanpa banyak usaha, anda hanya perlu meletakkan alat penghisap blackhead pada kulit, dan ia akan menghilangkan bintik hitam, minyak dan kulit mati dari liang.

Alat ini dikatakan dapat membersihkan kulit wajah dari pelbagai komedo. Sama ada komedo atau whitehead. Untuk mendapatkannya agak mudah, kerana sekarang banyak yang dijual secara bebas.

Di Amerika, terdapat beberapa alat pengekstraksi komedo yang hanya digunakan oleh juruteknik berpengalaman dan diluluskan oleh badan pengawas makanan dan ubat tempatan.

Adakah pengekstrak blackhead benar-benar selamat dan berkesan?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, pengekstrak blackhead selamat dan dapat membantu membersihkan komedo yang telah dilembutkan sebelumnya. Anda melakukan ini dengan mengelupas dan menembusi liang menggunakan wap, asid glikolik atau asid salisilik.

Sekiranya komedo lebih lembut, alat pengekstrakan komedo dapat memberikan hasil yang lebih memuaskan. Walau bagaimanapun, keadaan kulit setiap orang berbeza. Mungkin pada orang lain, walaupun komedo telah dibuat lebih lembut, mereka masih sukar untuk dihilangkan.

Hal ini juga disampaikan oleh Dana Rice, jurusolek di University of Utah, seperti yang dilaporkan oleh Penjagaan Kesihatan Utah. Menurutnya, alat penghisap blackhead hanya akan berfungsi pada komedon terbuka (komedo).

Semasa memerlukan ubat terlebih dahulu jika anda ingin menghilangkan whiteheads atau komedo yang terperangkap di lapisan kulit yang lebih dalam.

"Menggunakan wap terlebih dahulu atau menggunakan produk seperti asid salisilik dan asid glikolik dapat membantu menembusi jauh ke dalam liang dan membantu proses penyingkiran komedo," kata Dana Rice.

Hasil yang berbeza jika anda membersihkan komedo secara profesional

Satu perkara lagi yang ditekankan oleh Dana Rice, dengan menggunakan alat penghisap blackhead di rumah, hasilnya pasti akan berbeza jika dibandingkan dengan rawatan profesional. Oleh itu, Dana Rice mengesyorkan melakukan pembersihan blackhead terus kepada pakar.

Dia bahkan mengesyorkan mencari tempat dengan peralatan yang telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. atau FDA dan mempunyai juruteknik yang berpengalaman menggunakan peralatan tersebut. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko yang mungkin berlaku.

Apakah risiko menggunakan pembersih vakum komedo?

Sekiranya digunakan dengan betul, tidak ada risiko untuk dipertimbangkan. Tetapi jika anda menggunakan alat ini terlalu banyak, anda perlu memikirkan risiko lebam pada kulit.

Selain itu, penggunaan alat penghisap blackhead secara berlebihan juga dapat menyebabkan telangiectasia, atau apa yang dikenal sebagai urat labah-labah. Ini adalah keadaan apabila saluran darah kecil (venula) menyebabkan garis merah atau corak seperti benang pada kulit.

Corak ini sering dikelompokkan pada satu titik, seperti jaring labah-labah, oleh itu ia dikenali sebagai urat labah-labah. Telangiectasias yang muncul secara umum membuat orang berfikir bahawa penampilan mereka menjadikannya tidak menarik. Jadi mahu mengeluarkannya dari kulit.

Baca Juga: Perlu Dicuba! Berikut adalah 9 cara untuk menghilangkan bintik hitam yang degil di hidung

Untuk mengelakkan risiko, adakah cara lain untuk membersihkan komedo?

Sekiranya semua yang anda fikirkan adalah membersihkan komedo dengan memerasnya, yang terbaik adalah menyingkirkan pemikiran itu. Kerana tidak digalakkan. Memicit komedo dengan tangan anda boleh menyebabkan kerosakan kulit dan kemungkinan parut.

Untuk itu, jika anda ingin menghilangkan komedo, tetapi tidak mahu menggunakan pembersih vakum komedo, berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda lakukan.

  • Gunakan pembersih topikal over-the-counter (OTC) yang mengandungi asid salisilik. Bahan-bahan ini dapat memecah sel kulit mati dan minyak yang menyumbat liang.
  • Mengelupas dengan asid beta hidroksi (BHA), seperti asid glikolik.
  • Sapukan produk pembersih muka tanpa resep yang mengandungi retinoid.
  • Menggunakan topeng yang terbuat dari kaolin atau bentonit, atau sering juga disebut topeng tanah liat atau topeng tanah liat.
  • Cuba gunakan produk muka bukan komedogenik
  • Cuci muka dengan kerap setelah melakukan aktiviti yang membuat anda berpeluh.
  • Tanggalkan alat solek sebelum tidur
  • Lakukan prosedur dengan pakar dermatologi, salah satunya adalah pengelupasan kimia
  • Berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan atau mengekstraksi komedo profesional dan terjamin.

Demikianlah tinjauan alat penghisap blackhead yang kini sedang tren. Adakah anda ingin mencubanya atau anda masih tidak pasti? Anda boleh berjumpa dengan doktor yang dipercayai terlebih dahulu di Good Doctor.

Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!