Kesihatan

Bukan Sekadar Manipulatif, Inilah Ciri-ciri Psikopatik Lain Yang Perlu Anda Perhatikan!

Apa yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar perkataan 'psikopat'? Seseorang yang ganas, sering berbohong, atau memanipulasi orang lain? Sebenarnya, ciri psikopat sangat berbeza dan ini perlu diperhatikan.

Agar anda dapat mengenali dan mengetahui keadaan ini dengan lebih baik, mari kita mengenalinya dengan lebih mendalam. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Penyakit mental tidak boleh diabaikan, inilah sebab dan akibat yang boleh disebabkan

Apa itu psikopat?

Istilah psikopat digunakan untuk menggambarkan individu yang licik, manipulatif, dan tidak peduli. Walaupun biasanya digunakan untuk menggambarkan seseorang yang mengalami gangguan jiwa, psikopati itu sendiri bukanlah diagnosis rasmi.

Pakar Psikiatri Dr. Prakash Masand menjelaskan bahawa definisi sebenar psikopat dalam psikiatri adalah gangguan personaliti antisosial (ASPD). ASPD sendiri menggambarkan individu yang menunjukkan corak manipulasi dan penderaan kepada orang lain.

Masand sendiri mengatakan bahawa satu perkara yang membingungkan ASPD adalah perkataan 'antisosial'. Kebanyakan orang mungkin menganggap bahawa antisosial adalah gambaran seseorang yang pendiam atau pendiam. Walau bagaimanapun, berbeza di ASPD.

"Ketika kita mengatakan antisosial dalam ASPD, kita bermaksud seseorang yang menentang masyarakat, peraturan, dan tingkah laku lain yang lebih umum," jelas Masand.

Sifat psikopat yang perlu diperhatikan

Psikopat mempunyai beberapa ciri yang perlu anda ketahui. Nah, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai ciri psikopat.

1. Selalunya berbohong

Demi ingin mendapatkan lebih banyak kuasa, sama ada dalam hubungan, organisasi, atau bahkan kehidupan sosial pada umumnya, psikopat akan mengatakan apa sahaja atau berbohong untuk mencapai tujuan mereka.

Daripada mengatakan yang sebenarnya, psikopat akan terus berbohong untuk memutarbelitkan fakta.

2. Kurang moral dan suka melanggar peraturan

Kebanyakan orang dapat mengetahui perbezaan antara yang betul dan yang salah. Kami bersetuju bahawa baik itu betul dan jahat itu salah. Walau bagaimanapun, psikopat tidak dapat membezakan antara yang betul dan yang salah.

Bukan hanya itu, psikopat juga mempunyai sedikit atau tidak mempunyai rasa moral. Mereka cenderung melanggar hak asasi manusia atau perkara yang berkaitan dengan peraturan. Dengan kata lain, mereka mempunyai sedikit atau tidak ada hati nurani.

3. Tidak peduli dan berhati dingin

Ciri-ciri psikopat lain adalah kekurangan empati dan hati yang sejuk. Pada dasarnya, sukar untuk mengetahui psikopat. Mereka mungkin cerdas, menawan, atau bahkan pandai menunjukkan emosi.

Mereka mungkin berpura-pura berminat pada seseorang, tetapi sebenarnya tidak peduli.

Psikopat tidak mempunyai rasa empati dan refleksi diri, jadi mereka juga cenderung berperasaan dan bersikap dingin terhadap penderitaan dan penderitaan yang ditanggung oleh orang lain.

Lancarkan Psikologi Hari Ini, sifat psikopat ini boleh menimbulkan beberapa bahaya, seperti:

  • Mengetahui penderitaan yang dialami oleh mangsa dapat mendorong psikopat untuk melakukan perkara yang lebih berbahaya, kerana mereka merasakan mereka adalah pemenang
  • Tidak menyesal dengan tindakan keganasan yang dilakukan
  • Sedikit atau sedikit pelajaran dapat diambil dari akibat negatif dari tindakan mereka
  • Psikopat sering menyalahkan mangsa mereka

Dalam filem, psikopat biasanya digambarkan sebagai individu yang menyeksa orang yang tidak bersalah. Tetapi perlu diingat, dalam kehidupan sebenar, kebanyakan orang dengan ASPD tidak ganas. Namun, mereka lebih cenderung melakukan manipulasi.

4. Keyakinan berlebihan

Dalam pemikiran psikopat, menjadi lebih baik daripada yang lain memberi mereka alasan untuk memanipulasi seseorang. Sifat psikopat ini mendorong mereka untuk menganggap bahawa seseorang yang rendah diri layak mendapat apa yang mereka layak.

5. Bercakap dengan baik

Daya tarikan dangkal adalah ciri psikopat lain. Mereka pandai bercakap dan berkongsi cerita yang menjadikannya kelihatan menarik di mata orang lain. Bukan hanya itu, mereka mungkin kelihatan berkarisma.

6. Ciri psikopat lain: Manipulatif

Menurut L. Michael Tompkins, EdD, ahli psikologi di Pusat Rawatan Kesihatan Mental Sacramento County, Psikopat adalah pelakon mahir yang misi utamanya adalah memanipulasi orang untuk keuntungan peribadi. Seperti yang dilaporkan oleh Web MD.

Psikopat merancang pergerakan mereka dengan berhati-hati dan menggunakan pencerobohan secara terancang untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan.

Psikopat juga cenderung dilakukan lampu gas, yaitu bentuk manipulasi berterusan atau pencucian otak yang menyebabkan mangsa meragukan dirinya sendiri, hingga akhirnya dia kehilangan persepsi, identiti, dan harga diri.

Lampu gas adalah keganasan psikologi. Ini boleh berlaku dalam hubungan peribadi, di tempat kerja, atau dalam kehidupan sosial.

7. Tidak bertanggungjawab

Ciri psikopat seterusnya adalah sikap tidak bertanggungjawab. Mereka menyalahkan orang lain atas tindakan yang sebenarnya adalah kesalahan mereka. Apabila terpojok, mereka mungkin mengakui bahawa mereka salah.

Namun, pengakuan itu tidak disertai dengan rasa malu, penyesalan, atau bahkan kekurangan keinginan untuk mengubah tingkah laku di masa depan.

8. Bertindak secara impulsif

Psikopat melakukan perkara berdasarkan perasaan mereka. Mereka tidak memikirkan risiko atau akibat tindakan mereka. Sebaliknya, mereka mahukan kepuasan.

Baca juga: Adakah anda sering bersikap impulsif atau tidak? Ketahui Tanda-Tanda Ini

Itulah beberapa maklumat mengenai ciri psikopat. Psikopat sukar dikenal pasti. Untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, diperlukan penilaian mental yang lengkap.

Ada soalan mengenai kesihatan mental? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!