Kesihatan

Fentanyl

Fentanyl (fentanyl) adalah ubat opioid sintetik yang berasal dari phenylpiperidine yang sering digunakan sebagai analgesik. Ubat ini tergolong dalam kumpulan yang sama dengan morfin.

Fentanyl pertama kali diluluskan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat pada tahun 1968. Kini, ubat ini telah dimasukkan ke dalam Senarai Ubat Penting Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) dan digunakan secara meluas di pelbagai negara, termasuk Indonesia.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai fentanyl, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa fentanyl?

Fentanyl adalah ubat nyeri narkotik yang digunakan untuk melegakan kesakitan atau kesakitan yang teruk, seperti selepas pembedahan atau barah ganas. Ubat ini juga boleh diresepkan untuk menghilangkan rasa sakit yang teruk apabila ubat-ubatan lain tidak lagi berfungsi.

Biasanya, fentanyl diberikan secara transdermally, iaitu melalui permukaan kulit dalam bentuk plaster. Kemudian, ubat tersebut dapat diserap dengan perlahan dan memasuki sistem peredaran darah terus ke jantung. Ubat ini hanya boleh digunakan dengan pengawasan doktor.

Kadang-kadang, ubat ini juga diberikan secara parenteral (suntikan) untuk mengawal keadaan sakit akut.

Apakah fungsi dan faedah fentanyl?

Fentanyl bertindak sebagai penghilang rasa sakit dengan mengikat reseptor opioid badan dan meningkatkan tahap dopamin di otak.

Peningkatan tahap dopamin dapat membuat seseorang mengalami kelonggaran, mengurangkan rasa sakit, dan euforia (peningkatan kebahagiaan).

Fentanyl menekan pusat pernafasan dan refleks batuk dan menyempitkan pupil mata. Ubat ini boleh berfungsi dalam beberapa minit untuk menghilangkan rasa sakit dan mempunyai jangka masa kesan yang pendek, iaitu hanya 30-90 minit.

Dalam bidang perubatan, fentanyl sering digunakan untuk keadaan berikut:

Kesakitan akut

Fentanyl diberikan sebagai penghilang rasa sakit semasa pembedahan dan selepas pembedahan melalui suntikan (secara parenteral). Biasanya, ubat ini diberikan untuk mengubati kesakitan dalam jangka masa pendek, seperti dalam prosedur diagnostik.

Fentanyl sangat larut dalam lipid dan oleh itu lebih mudah melintasi penghalang cecair serebrospinal darah. Oleh itu, ia dapat menghasilkan kesan analgesik lebih cepat daripada morfin.

Kerana tempoh tindakannya yang lebih pendek, ubat ini sesuai untuk tujuan analgesik dan pemulihan yang cepat dari ubat penenang. Untuk mengoptimumkan penggunaan, ubat ini biasanya diberikan bersama dengan ubat lain yang sesuai.

Ubat itu boleh diberikan melalui suntikan ke otot (intramuskular), tetapi suntikan ke dalam vena (intravena) disyorkan. Ini kerana suntikan intramuskular boleh menyebabkan kesakitan dan trauma jika digunakan berulang kali.

Kesakitan barah ganas

Rawatan untuk menghilangkan rasa sakit akibat barah ganas biasanya memerlukan rawatan jangka panjang. Oleh itu, fentanyl dalam bentuk tampalan atau tampalan sering diresepkan untuk melegakan kesakitan barah ganas.

Walau bagaimanapun, ubat ini hanya diberikan sebagai alternatif jika pesakit tidak dapat menerima rasa sakit yang mencukupi. Sebabnya adalah kerana fentanyl mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan ketergantungan, risiko overdosis, dan kematian, bahkan dalam dos yang sesuai.

Pemberian ubat ini kepada pesakit harus dipertimbangkan, terutamanya untuk jangka masa panjang. Ubat tersebut tidak boleh diberikan sekiranya pesakit diketahui tidak bertoleransi terhadap ubat opioid.

Kesakitan kronik yang lain

Fentanyl yang diberikan secara transderma juga boleh diberikan untuk rawatan kesakitan kronik lain yang tidak berkaitan dengan barah. Umumnya, ubat diberikan untuk kesakitan kronik, iaitu sakit yang berlangsung lebih dari 3 bulan.

Pertimbangan untuk memberi ubat ini dibuat jika pesakit tidak bertindak balas terhadap ubat sakit kronik lain yang lebih selamat dan mencukupi.

Pentadbiran ubat jangka panjang mesti disertai dengan terapi tingkah laku yang mencukupi untuk menjangkakan kemungkinan ketergantungan. Oleh itu, pengawasan yang ketat dari doktor diperlukan semasa menggunakannya.

Anestesia

Fentanyl boleh digunakan sebagai ubat bius (anestesia) dalam prosedur pembedahan. Ubat ini diberikan untuk anestesia umum dan tempatan.

Fentanyl juga boleh diberikan untuk induksi anestesia sebelum pembedahan pada pembedahan kecil dalam jangka pendek. Contohnya, prosedur diagnostik atau rawatan yang memerlukan pesakit terjaga atau dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Di samping itu, ubat ini juga dapat mencegah atau melegakan tachypnea dan permulaan delirium pasca operasi.

Jenama dan harga ubat Fentanyl

Ubat ini hanya boleh digunakan di bawah pengawasan ketat doktor. Beberapa jenama ubat fentanil yang telah beredar di Indonesia adalah Durogesic.

Anda boleh mendapatkan ubat ini di beberapa institusi kesihatan, seperti hospital. Anda boleh mendapatkan ubat yang diresepkan oleh doktor, sama ada di pusat kesihatan hospital atau farmasi tertentu yang mempunyai izin pengedaran ubat narkotik.

Fentanyl mungkin sukar dicari di beberapa farmasi lain kerana memperdagangkan ubat ini di luar izin khas, termasuk tindakan yang menyalahi undang-undang.

Bagaimana anda mengambil fentanyl?

Gunakan ubat mengikut arahan penggunaan dan dos yang telah ditetapkan oleh doktor. Jangan gunakan lebih banyak ubat daripada yang disyorkan.

Beritahu doktor anda jika anda mengalami perubahan dalam tingkah laku anda semasa mengambil ubat ini, seperti terlalu teruja dan merasa seperti anda perlu mengambil lebih banyak ubat tersebut.

Persiapan ubat dalam bentuk suntikan akan diberikan oleh doktor, baik ke urat (intravena) atau ke otot (intramuskular).

Untuk penyediaan tampalan transdermal, jangan sapukan pada kulit yang cedera. Sapukan tampalan pada kawasan kulit yang rata, seperti dada, lengan atas, atau punggung sehingga tampalan itu melekat dengan baik.

Untuk menggunakan ubat transdermal, anda boleh mengikuti arahan berikut:

 1. Tanggalkan pita / calar dari pembungkus. Jangan gunakan gunting kerana boleh memotong bilah. Jangan memotong tampalan kecuali doktor memerintahkannya.
 2. Kupas plastik dari bahagian belakang tampalan. Jangan menyentuh bahagian tampalan yang melekit.
 3. Sapukan bahagian lekat pada bahagian kulit yang sekata dan kering tanpa luka. Cuba elakkan kulit yang terlalu berbulu, atau jika perlu, jepit rambut pada kulit untuk memudahkan tampalan melekat.
 4. Jangan menutup tampalan dengan apa-apa, termasuk pembalut atau pita. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda menemui tompok yang tidak melekat dengan baik.
 5. Basuh tangan anda setelah anda menyentuh tambalan. Sebaiknya basuh tangan anda dengan air yang mengalir.

Elakkan terkena panas atau cahaya matahari yang kuat ketika menggunakan tambalan. Ini dapat meningkatkan jumlah fentanil yang diserap ke dalam kulit dan boleh meningkatkan risiko kesan sampingan atau overdosis.

Jangan berhenti menggunakan ubat secara tiba-tiba kerana boleh memburukkan lagi gejala anda. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda ingin menghentikan rawatan. Doktor boleh mengurangkan dos dengan perlahan dan beralih ke ubat lain yang mencukupi.

Sekiranya anda akan menjalani pembedahan, termasuk pembedahan kecil dan kerja pergigian, beritahu doktor bahawa anda mengambil fentanyl.

Anda boleh menyimpan ubat pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan. Pastikan ubat disimpan di tempat yang selamat dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Berapakah dos fentanyl?

Dos dewasa

Kesakitan kronik yang tidak dapat disembuhkan

Dos diberikan secara transdermally (tambalan) antara 12-100mcg per jam. Dos disesuaikan mengikut keadaan pesakit dan riwayat penggunaan opioid sebelumnya.

Predikasi sebelum anestesia

Dos yang diberikan secara intramuskular: 50-100mcg harus diberikan 30 hingga 60 minit sebelum timbulnya anestesia.

Bersesuaian dengan anestesia umum

Bagi pesakit yang tidak menggunakan alat pernafasan, dos 50 hingga 200 mcg mungkin diberikan diikuti dengan 50 mcg dengan dos maksimum 200 mcg.

Bagi pesakit yang menggunakan alat pernafasan, dos 300 hingga 3,500mcg (50mcg / kg) dapat diberikan diikuti dengan 100-200mcg bergantung pada tindak balas pesakit.

Dos anak

Bersesuaian dengan anestesia umum

Dos biasa untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 12 tahun boleh diberikan 2-3mcg / kg dengan suntikan intravena diikuti dengan dos 1mcg / kg.

Dos warga tua

Dos untuk orang tua harus dipertimbangkan untuk dos paling efektif paling rendah. Pengurangan dos mungkin diperlukan.

Adakah fentanyl selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) merangkumi fentanyl dalam kategori kategori kehamilan dadah C.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko buruk kepada janin. Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Penggunaan ubat dapat dilakukan jika potensi keuntungan yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Ubat ini diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk digunakan oleh ibu yang menyusu.

Apakah kesan sampingan fentanyl yang mungkin?

Pesakit warga tua lebih cenderung mengalami kesan sampingan, terutamanya kesan pernafasan fentanyl. Penggunaan ubat untuk orang tua harus sangat berhati-hati.

Kesan sampingan berikut mungkin berlaku dari penggunaan fentanyl, termasuk:

 • Mengantuk
 • Kekeliruan
 • Sembelit
 • badan lemas
 • Mulut kering
 • Murid mata disempitkan
 • Tidak sedar
 • Nafas perlahan
 • Denyutan jantung menurun
 • Mual
 • Berpeluh
 • Otot kaku
 • Rasa sesak di tekak
 • Kesukaran menumpukan perhatian

Kesan sampingan yang berkaitan dengan penggunaan ubat ini meliputi kemerahan, ruam, gatal-gatal, dan pembengkakan kulit di mana ubat itu digunakan.

Sekiranya anda tiba-tiba berhenti mengambil ubat, gejala penarikan mungkin berlaku, biasanya bermula dalam 12 jam dari dos terakhir. Gejala ini boleh berlangsung selama 1 minggu atau lebih, dan merangkumi:

 • Murid yang dilebihkan
 • Muntah dan cirit-birit
 • Menggigil
 • Selsema
 • Kepekaan terhadap cahaya
 • Keresahan
 • Badan sejuk panas
 • Pergolakan
 • Insomnia
 • Kesakitan umum yang teruk.

Penggunaan opioid berulang kali mengakibatkan ketagihan. Oleh itu, penggunaan ubat yang lebih selamat harus dipertimbangkan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!