Kesihatan

Mengenal Fetish dan Seberapa Banyak Keadaan Ini Boleh Mengganggu

Baru-baru ini, fetish menjadi topik perbualan hangat di media sosial. Semuanya bermula dengan kes Gilang, seorang pelajar yang disyaki terlibat dalam pelbagai kes gangguan seksual yang disebut 'kain jarik fetish' dengan kedok penyelidikan untuk tesis.

Semakin banyak mangsa fetish kain jarik diketahui. Perkara ini tentunya mendapat perhatian orang ramai dan cukup membimbangkan. Tetapi apa sebenarnya fetish? Bagaimana kacamata perubatan melihat fenomena ini? Inilah ulasan penuh.

Baca Juga: Ingin Tahu Apa itu Mitos vs Fakta mengenai Aseksual? Lihat Ulasan Penuh!

Kenali fetishisme

Menurut George Brown, profesor dari Jabatan Sains Psikiatri dan Tingkah Laku East Tenessee University, fetishism dapat didefinisikan sebagai penggunaan objek mati pilihan (fetish) untuk menghasilkan rangsangan seksual.

Fetish juga sering digambarkan sebagai tarikan seksual tertentu. Pada setiap orang, fetish boleh berbeza. Ada yang suka main peranan seksual (main peranan), bentuk fizikal tertentu, atau aktiviti tertentu.

Adakah fetishisme mengganggu?

George Brown juga menjelaskan bahawa fetishisme adalah bentuk gangguan paraphilic. Gangguan itu melibatkan khayalan, dorongan, atau tingkah laku berulang untuk membangkitkan gairah seksual yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada orang lain atau diri sendiri.

Ini bermaksud fetishisme boleh dikategorikan sebagai gangguan ketika gairah seksual berlaku berulang kali dan intensif. Ini disebabkan oleh penggunaan benda mati atau bahagian badan bukan seks, yang membahayakan atau mencederakan orang lain atau diri mereka sendiri.

Tetapi perlu diingat, berdasarkan kajian seseorang boleh mengalami fetish tanpa mengalami gangguan paraphilic. Selagi orang itu memenuhi jimatnya sepenuhnya persetujuan atau persetujuan orang lain dan tidak menyusahkan mana-mana pihak.

Apa simptom ketika fetish berubah menjadi gangguan?

Apabila fetish berubah menjadi gangguan, seseorang biasanya mengalami gejala atau kriteria berikut:

  • Mengalami rangsangan seksual berulang dan kuat dari fantasi seksual, dorongan atau tingkah laku kerana penggunaan benda mati atau fokus yang sangat spesifik pada bahagian badan yang tidak berjantina selama lebih dari 6 bulan.
  • Fantasi, dorongan dan tingkah laku seksual menimbulkan tekanan yang besar pada diri yang mengganggu fungsi sosial, pekerjaan, atau fungsi penting lain.
  • Memiliki objek fetish yang melibatkan tekanan psikologi, kecederaan, atau kematian orang lain, atau keinginan untuk melakukan tingkah laku seksual yang melibatkan orang lain tanpa persetujuan.

Bagaimana gangguan fetish didiagnosis?

Untuk mendiagnosis gangguan fetish pada seseorang, doktor memerlukan lebih banyak maklumat mengenai hubungan seseorang dengan persekitarannya, sejarah keluarga, dan penyalahgunaan bahan.

Di samping itu, doktor juga perlu memeriksa sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan fizikal. Penting untuk menentukan jenis rawatan yang akan berjaya.

Apa yang menyebabkan fetishes?

Punca sebenar gangguan ini tidak diketahui. Tetapi para pakar berpendapat fetishisme mungkin disebabkan oleh kelainan pada otak atau sistem saraf.

Otak membuat bahan kimia semula jadi yang mempengaruhi cara anda berfikir, merasakan, dan bertindak. Bahan kimia ini mesti seimbang agar otak dapat berfungsi dengan normal.

Orang yang mengalami gangguan ini mungkin mempunyai terlalu sedikit atau terlalu banyak bahan kimia di otak mereka sehingga ada perubahan fizikal pada otak mereka. Perubahan ini boleh bermaksud bahawa beberapa bahagian otak lebih kurang aktif daripada yang lain.

Keadaan ini boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara. Contohnya, penderaan kanak-kanak, konflik dengan keluarga, atau mempunyai sejarah penyakit mental keluarga. Fetishisme biasanya bermula pada masa kanak-kanak atau remaja. Sebilangan besar orang yang mengalami gangguan ini adalah lelaki.

Baca juga: Mengakui Gangguan Disfungsi Ereksi, mimpi buruk bagi lelaki

Lalu bagaimana mengatasi gangguan fetish?

Memiliki fetish sebenarnya agak biasa dan pada sesetengah orang tidak berbahaya. Namun, apabila ia menjadi kelainan dan mempengaruhi fungsi seseorang dalam kehidupan seharian, orang itu perlu menjalani rawatan.

Rawatan perubatan sangat penting kerana fetishisme boleh menjadi sebahagian daripada gangguan seksual yang lebih teruk. Beberapa ubat bebas boleh mengurangkan pemikiran kompulsif yang berkaitan dengan fetishisme dan keinginan seksual.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, terapi tingkah laku kognitif atau psikoterapi juga dapat menjadi pilihan untuk merawat gangguan fetishisme. Ahli terapi dapat membantu mencari penyebab berlakunya tingkah laku tersebut. Kemudian ahli terapi akan mengajar kemahiran menguruskan dorongan seks dengan cara yang lebih sihat.

Itulah maklumat mengenai fetish yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda atau seseorang yang dekat dengan anda merasakan bahawa anda mempunyai gangguan seksual yang mempengaruhi kehidupan seharian anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Ada pertanyaan atau aduan lebih lanjut mengenai gangguan seksual? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!