Kesihatan

Lelaki Perlu Tahu, Ini Menyebabkan Sperma Cair Yang Mempengaruhi Keupayaan Anda Membaja!

Sebenarnya, ciri simen adalah bahawa ia sedikit likat dan dengan cecair putih. Sekiranya keadaan ini tidak berlaku semasa anda ejakulasi, maka anda mesti mengetahui kemungkinan penyebab sperma berair ini.

Beberapa penyebab sperma cair adalah jumlah sperma yang terlalu sedikit, faktor gaya hidup kekurangan nutrien. Mari kenali senarai lengkap di bawah.

Baca Juga: Berhati-hati, Kebiasaan Ini Dapat Membuat Sperma Tidak Lagi Berlimpah!

Kiraan sperma yang rendah

Secara amnya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendefinisikan jumlah sperma atau oligospermia yang rendah sebagai keadaan apabila anda menghasilkan kurang daripada 15 juta sperma per mililiter air mani. Keadaan ini adalah salah satu penyebab sperma cair.

Walaupun jumlah sperma yang rendah menyukarkan anda membuahi, keadaan ini tidak bermaksud anda mengalami kemandulan.

Tidak ada sebab yang jelas untuk keadaan ini, tetapi satu gangguan genetik seperti sindrom Klinefelter dapat mempengaruhi jumlah sperma anda, anda tahu. Kemungkinan lain yang boleh menyebabkan pengeluaran sperma rendah adalah:

 • Gangguan hormon seperti hipertiroidisme dan hipogonadisme
 • Jangkitan
 • Pendedahan kepada radiasi atau racun seperti bahan kimia kilang, racun herba dan plumbum
 • Penggunaan dadah
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan
 • Asap
 • Berat badan berlebihan
 • Ubat-ubatan tertentu.

Varicocele, penyakit yang menyebabkan sperma berair

Penyebab sperma berair pada yang satu ini adalah keadaan di mana terdapat pembengkakan pada saluran darah di skrotum. Varicoceles biasanya tidak menunjukkan gejala tertentu, tetapi penyakit ini dapat mengurangkan pengeluaran sperma.

Selain itu, varicoceles juga dapat mengurangkan kualiti air mani pada sesetengah orang. Varicoceles boleh berlaku di satu atau kedua-dua buah zakar.

Varicocele adalah penyakit biasa. Yayasan Penjagaan Urologi menyatakan bahawa kira-kira 4 daripada 10 lelaki yang mempunyai masalah kesuburan juga menderita penyakit ini.

Namun, tidak semua orang yang menderita varicocele mempunyai masalah kesuburan.

Ejakulasi yang kerap

Ejakulasi yang kerap adalah salah satu penyebab sperma cair. Sekiranya anda melancap atau melakukan hubungan seksual beberapa kali sehari, badan anda tidak cukup rehat untuk menghasilkan jumlah dan kualiti yang sama seperti sebelumnya.

Kajian yang diterbitkan oleh Translational Andrology and Urology menyimpulkan perkara yang sama. Dalam kajian itu, 20 lelaki mengikuti jadual ejakulasi selama 14 hari berturut-turut, setelah tidak melakukan ejakulasi selama 3-5 hari.

Para penyelidik mengumpulkan data air mani pada hari pertama, ketiga dan ke-14, kemudian menganalisisnya. Mereka mendapati bahawa terdapat penurunan jumlah dan jumlah sperma.

Ejakulasi terbalik

Punca sperma cair ini adalah keadaan ketika air mani kembali ke pundi kencing. Ini disebabkan oleh kelainan pada sfingter atau otot pada pundi kencing.

Kekurangan zink juga merupakan penyebab sperma nipis

Zink adalah nutrien penting yang diperlukan untuk menyokong fungsi penting badan seperti sintesis DNA, memerangi jangkitan, penyembuhan luka dan pembiakan. Kekurangan zink dalam badan boleh menjadi penyebab sperma cair, anda tahu.

Zink memainkan peranan penting dalam pengeluaran sperma yang sihat. Sebuah artikel dalam Journal of Reproduction and Infertility mengatakan bahawa kekurangan zink dapat mempengaruhi kualiti air mani dan menyebabkan kemandulan.

Namun, penulis jurnal itu juga memberi amaran bahawa zink berlebihan juga dapat menurunkan kualiti sperma. Apa yang perlu anda ingat, tubuh tidak dapat menghasilkan sebatian ini, jadi anda hanya dapat memenuhi keperluannya melalui pengambilan makanan.

Beberapa sumber makanan yang mengandungi zat besi termasuk:

 • Tiram
 • Daging merah, ayam dan kerang
 • Kacang, biji-bijian dan biji-bijian
 • Kacang polong
 • Yogurt dan produk tenusu lain.

Kesan sampingan yang disebabkan oleh sperma cair

Air mani berair dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai jumlah sperma yang rendah. Kesannya adalah bahawa anda akan sukar untuk membaja, walaupun itu tidak bermakna anda menderita kemandulan.

Baca juga: Mampu Meningkatkan Kualiti Sperma, Inilah Khasiat Asid Folik untuk Lelaki

Cara mengatasi sperma berair

Mengatasi sperma cair bergantung kepada penyebabnya. Doktor anda mungkin akan memberi anda antibiotik jika mereka menganggap masalahnya adalah jangkitan bakteria, sementara jika disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi hormon.

Sekiranya varikokel adalah penyebab sperma berair yang anda alami, maka penyelesaiannya adalah seperti berikut:

 • Pembedahan laparoskopi
 • Embolisasi (urat bengkak di blok)

Perubahan gaya hidup sihat juga dapat menjadi kunci untuk menjaga kualiti air mani, termasuk:

 • Cuba berat badan ideal anda
 • Kurangkan tekanan
 • Cukup tidur
 • Elakkan produk yang mengandungi tembakau
 • Kurangkan pengambilan alkohol.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!