Kesihatan

Kelebihan Minyak Kelapa Dara: Menjaga Kesihatan Jantung hingga Rambut

Minyak kelapa dara (VCO) adalah minyak kelapa dara berkualiti tinggi. Dikenali dengan aroma yang menenangkan dan sifat antioksidan yang tinggi, minyak ini biasanya digunakan untuk memasak dan merawat kulit.

Baca juga: Bukan hanya untuk bayi, terdapat banyak kelebihan minyak bayi untuk wajah anda!

Kebaikan minyak kelapa dara

Meningkatkan kolesterol baik

Minyak kelapa dara berguna untuk meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Apabila HDL meningkat, kesihatan jantung juga akan terjaga.

Kajian pada pesakit dengan penyakit jantung koronari juga berjaya menunjukkan kebaikan minyak kelapa dara. Kumpulan pesakit dengan penyakit koronari yang mengikuti diet dengan minyak kelapa dara berjaya meningkatkan kadar kolesterol baik mereka.

Mencegah penyakit hati

Kandungan dalam minyak kelapa dara juga dipercayai dapat mencegah penyakit hati. Ini disimpulkan berdasarkan kajian yang dilakukan pada tikus pada tahun 2017.

Tikus dengan penyakit hati dibahagikan kepada dua kumpulan yang makan diet tinggi glukosa dengan minyak kelapa dara dan tanpa minyak kelapa dara.

Selepas empat minggu, kumpulan tikus yang menggunakan minyak kelapa dara mempunyai kesihatan hati yang lebih baik daripada kumpulan yang tidak.

Menyokong sistem pencernaan

Kelebihan minyak kelapa dara yang tidak kurang pentingnya adalah menjaga sistem pencernaan yang sihat. Kandungan asid lemak di dalamnya, iaitu asid laurik dan monolaurin, mempunyai sifat antimikroba, antibakteria dan antivirus.

Kandungannya berkesan dalam membantu tubuh melawan pelbagai bakteria, kulat dan parasit yang sering menyebabkan masalah usus.

Meningkatkan rasa kenyang

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda mungkin ingin mencuba minyak kelapa ini. Minyak kelapa dara dapat membantu anda merasa kenyang setelah makan sehingga anda tidak makan terlalu banyak.

Kurangkan tekanan

Manfaat lain dari minyak kelapa dara adalah untuk mengurangkan tekanan dari senaman dan selesema kronik. Penyelidikan mengenai perkara ini telah dilakukan terhadap tikus.

Selain itu, minyak kelapa dara juga dipercayai berguna untuk merawat beberapa jenis kemurungan kerana kandungan antioksidannya yang tinggi.

Memelihara gigi, kulit dan rambut yang sihat

Selain diminum, minyak kelapa dara juga sering digunakan sebagai bahan kosmetik untuk penjagaan kulit dan rambut. Berdasarkan kajian, minyak kelapa berkualiti tinggi dapat meningkatkan kadar kelembapan kulit kering dan mengurangkan gejala eksim.

Minyak kelapa juga berguna untuk melindungi rambut dari sinar matahari. Penyelidikan mengatakan bahawa minyak kelapa dara dapat menyekat sekitar 20% sinar ultraviolet (UV).

Sementara itu, pada gigi dan mulut, kelebihan minyak kelapa dara adalah membunuh beberapa bakteria berbahaya di dalam mulut.

Meningkatkan fungsi otak pada pesakit Alzheimer

Alzheimer adalah penyakit yang merosakkan sel otak. Walau bagaimanapun, para penyelidik mendapati bahawa asid lemak dalam minyak kelapa dara dapat memberikan sumber tenaga alternatif untuk sel-sel otak yang rosak, sehingga dapat mengurangkan gejala penyakit Alzheimer.

Kurangkan lemak perut

Kandungan asid lemak dalam minyak kelapa dapat mengurangkan selera makan dan meningkatkan pembakaran lemak, jadi lebih mudah bagi anda untuk menurunkan berat badan. Berbanding dengan minyak sayuran lain, minyak kelapa lebih mudah dicerna oleh badan.

Bagaimana, sudah tahu banyak faedah minyak kelapa dara? Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, pastikan anda memilih produk dengan kualiti yang terjamin.

Ada soalan mengenai maklumat kesihatan yang lain? Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor profesional di perkhidmatan perundingan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!