Kesihatan

Kunyit sebagai Pengawal Kelahiran Semula Jadi, Adakah Selamat?

Kunyit adalah rempah kuning, yang biasa digunakan untuk menambahkan rasa dan warna pada hidangan.

Sejak yang pertama, tanaman ini juga diketahui mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan. Tetapi nampaknya tidak banyak orang tahu bahawa kunyit juga dapat digunakan sebagai kontraseptif semula jadi.

Kunyit sebagai kontraseptif

Dilaporkan dari Macleans, pakar obstetrik bernama Dr. Rajesh Naz, berusaha untuk mengetahui sama ada kunyit mempunyai pengaruh terhadap fungsi dan kesuburan sperma.

Keinginan ini timbul kerana dia tahu bahawa kunyit dapat digunakan untuk merawat pelbagai penyakit.

Rasa penasarannya menjadi semakin hebat, apabila eksperimen saintifik menunjukkan bahawa kunyit dapat meneutralkan banyak reaksi kimia kecil di dalam badan.

Juga disebutkan bahawa kunyit dapat menghambat pertumbuhan sel yang tumbuh dengan cepat. Maklumat ini kemudian memberi inspirasi kepadanya untuk menguji kunyit sebagai ubat pembunuh sperma atau sperma.

"Saya membaca penyelidikan yang menunjukkan bahawa kunyit dapat bekerja dengan baik dalam menghalang sel barah, yang tumbuh dengan cepat. Sel lain yang tumbuh dengan cepat adalah sperma. Mereka bergerak pantas dan sangat bertenaga. Saya mempunyai idea ini empat atau lima tahun yang lalu. "

Dr. Rajesh Naz, ke Macleans.

Baca juga: 18 Manfaat Kesihatan Kunyit yang Tidak Diketahui

Kajian kunyit sebagai kawalan kelahiran semula jadi

Dilaporkan dari Researchgate, terdapat sejumlah besar literatur ilmiah yang menyokong konsep bahawa kunyit dapat mempengaruhi fungsi pembiakan secara negatif.

Dr. Rajesh Naz dan pasukannya, juga berusaha membuktikan ini. Salah satunya adalah dengan melakukan percubaan pada sperma manusia dan tikus.

Kajian dimulakan dengan mengumpulkan sperma untuk diinkubasi dengan kunyit untuk waktu tertentu. Para penyelidik juga meletakkan campuran kunyit di saluran vagina tikus betina sebelum mengawan.

Tujuannya adalah untuk mengetahui pengaruhnya terhadap pergerakan sperma (motilitas), kesediaan sperma untuk membuahi telur (kapasitasi), dan proses persenyawaan telur oleh sel sperma in vitro.

Kajian ini juga menambahkan andrographolide, atau sebatian aktif yang dapat menghambat pengembangan berbagai sel, seperti sel barah, sel sperma, atau sel telur.

Kesan kunyit pada sperma dan telur yang diuji

Tidak lama setelah sperma dari dua objek penelitian itu terkena kunyit, terlihat bahwa kunyit mempunyai kesan melumpuhkan sperma, dan membuat sel sperma tidak dapat berenang.

Malah, gabungan kunyit dan andrografolida juga mampu menyekat kemampuan sperma untuk menyuburkan telur.

Ini menyebabkan para penyelidik memberikan penilaian awal bahawa kunyit dapat mempengaruhi kesuburan, dan mengurangkan potensi menghasilkan keturunan yang dimiliki oleh seseorang.

Baca juga: Berkesan dalam Mencegah Kanser, Inilah Manfaat Kunyit Putih yang Jarang Diketahui

Hasil kajian

Dari hasil eksperimen yang dilakukan, baik telur manusia maupun tikus berjaya disenyawakan oleh sperma yang diinkubasi dengan kunyit. Sementara di sisi lain, sperma tanpa kunyit terbukti dapat menyuburkan sekitar 75 peratus telur.

Dilaporkan dari Arah SainsIni boleh berlaku kerana kunyit dianggap mempunyai kesan antiovulasi. Ini bererti bahawa kunyit mempunyai kemampuan untuk menghambat tubuh menghasilkan hormon estrogen.

Hasil percubaan pada tikus betina juga menunjukkan perkara yang sama. Menemui penurunan kesuburan pada tikus yang diuji sebanyak 65 hingga 70 peratus.

Selain itu, tikus betina juga tidak dapat menentukan lokasi implantasi di rahim, yang dianggap dapat mengurangi jumlah kelahiran secara umum.

Kesimpulan yang dapat diambil

Setelah melalui pelbagai penilaian keadaan sperma, telur, dan proses persenyawaan itu sendiri. Para penyelidik menyimpulkan bahawa gabungan kunyit dan andrographolide dapat mengurangkan potensi kelahiran secara signifikan.

Kajian ini juga mengesahkan bahawa gabungan kedua-duanya memainkan peranan penting dalam kawalan kesuburan pada tikus betina, dan mempunyai kesan sinergis dalam mencegah persenyawaan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!