Kesihatan

Tidak mahu berkongsi tempat tidur anda dengan tungau tilam, kenali bahaya pada badan anda

Bahaya tungau tilam untuk kesihatan telah lama dikaji. Jabatan Kesihatan Awam Illinois mengatakan bahawa tungau tidur boleh menyebabkan ruam dan rasa tidak selesa pada kulit.

Selain kulit, bahaya tungau katil juga memberi kesan kepada pesakit asma. Keadaan ini berlaku kerana tungau tidur adalah salah satu pencetus alergi dan asma yang sering berlaku di rumah.

Baca juga: Wanita takut, memahami gejala dan penyebab kehamilan di luar rahim

Mengenal tungau katil

Tungau tilam juga dikenali sebagai tungau debu. Perosak mikroskopik ini tinggal di tilam, perabot berlapis, permaidani dan langsir. Seperti serangga yang biasanya tinggal di debu rumah, tungau tidur memakan serpihan kulit mati, atau bulu, yang dilepaskan oleh manusia.

Kehadiran tungau katil agak sukar dikesan kerana ukurannya yang kecil. Arthropoda mikroskopik ini dianggarkan berukuran hanya 1/4 hingga 1/3 milimeter. Tungau katil lelaki boleh hidup lebih dari sebulan, sementara tungau katil wanita dapat hidup hingga 90 hari.

Apakah bahaya tungau katil?

Tungau tilam adalah salah satu perosak mikroskopik yang boleh mencetuskan alahan dan asma di rumah. Tungau tilam tidak menggigit, tetapi menghasilkan reaksi alergi yang boleh menyebabkan gatal dan ruam kulit.

Bahaya hama tidur: menyebabkan reaksi alahan

Dalam keadaan yang melampau, reaksi alergi terhadap tungau tilam akan menyebabkan kudis (kudis) di kawasan kulit yang gatal. Sebenarnya, untuk menyebabkan demam.

Tungau tilam juga boleh menyebabkan kudis (kudis) di kawasan kulit yang gatal. Foto: Freepik.com

Reaksi alergi terhadap tungau tidur biasanya disebabkan oleh manusia yang menyedut kulit dan kotoran tungau.

Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap tungau tidur, anda akan mengalami simptom panjang yang akan memuncak pada bulan-bulan panas dan lembap.

Beberapa reaksi alergi yang biasa terhadap tungau tidur adalah:

 • Bersin
 • Batuk
 • Infusi postnasal
 • Hidung tersumbat
 • Kulit gatal
 • Mata berair
 • Gatal tekak

Bahaya hama tidur: menyebabkan reaksi asma

Satu lagi bahaya hama tidur adalah asma. Sekiranya anda telah mencapai tahap keparahan tertentu, tungau tidur boleh mencetuskan asma.

Tubuh anda akan mengalami mengi (suara bernada tinggi ketika bernafas), batuk dan sakit dada. Gejala ini akan bertambah teruk pada waktu malam ketika anda berbaring.

Menghalang kedatangan tungau katil

Mengambil langkah berjaga-jaga agar tungau katil tidak muncul adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan alahan.

Ramai orang percaya bahawa agak sukar untuk mencegah tungau katil muncul sama sekali. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengawal bilangan tungau katil.

Beberapa langkah yang disyorkan adalah:

 • Elakkan terlalu banyak menggunakan permaidani di dalam rumah
 • Sekiranya anda ingin menggunakan permaidani, pastikan anda sentiasa mengosongkan dan membersihkan semua permaidani sekerap mungkin
 • Bersihkan habuk secara berkala, beri perhatian kepada tirai, celah perabot dan kawasan kecil lain di mana tungau berkumpul
 • Jaga kelembapan di rumah di bawah 50 peratus untuk mengelakkan tungau berkembang
 • Gunakan penapis perangkap alergen yang diperakui di semua unit penyaman udara dan vakum
 • Basuh tilam setiap minggu menggunakan air panas
 • Gunakan cadar dan sarung bantal untuk mengelakkan tungau habuk memasuki tilam

Penting untuk diperhatikan bahawa racun perosak tidak menghilangkan tungau katil

Rawat alahan akibat hama tidur

Cara terbaik untuk merawat alahan adalah dengan menghilangkan penyebabnya. Oleh itu, untuk mengetahui betapa teruknya keadaan anda, sudah tentu anda harus berjumpa doktor.

Selepas itu, doktor boleh memberikan beberapa jenis ubat, seperti:

Antihistamin over-the-counter (OTC).

Ubat ini berfungsi dengan menyekat histamin yang dilepaskan ketika sistem kekebalan tubuh menghadapi alergen. Jenama antihistamin yang biasa adalah Zyrtec, Claritin, Allegra, dan Benadryl.

Dekongestan

Sekiranya alahan menyebabkan kesesakan hidung, titisan postnasal, dan sakit kepala sinus, anda boleh menggunakan dekongestan OTC atau preskripsi untuk memecah lendir.

Ubat dengan preskripsi doktor

Bergantung pada gejala dan keparahan anda, doktor anda mungkin menetapkan ubat seperti antagonis reseptor leukotriena oral dan kortikosteroid hidung

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai bahaya tungau katil, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!