Kesihatan

Penting, Ini 5 Kelebihan VCO untuk Lelaki yang Perlu Anda Ketahui!

Terdapat beberapa kebaikan minyak kelapa dara (VCO) untuk lelaki yang jarang diketahui. Sebenarnya, salah satunya sangat penting, iaitu meningkatkan kualiti sperma.

VCO sendiri adalah minyak kelapa yang dihasilkan tanpa proses pemanasan atau penambahan bahan kimia lain. Laman kesihatan MedicalNewsToday menyebutkan minyak kelapa menjadi popular, banyak produk yang menggunakan minyak ini dalam kandungannya.

Baca Juga: Penting untuk Lelaki! Inilah Cara Meningkatkan Kualiti Sperma Anda

Kandungan minyak kelapa

Dilaporkan oleh halaman yang sama, dalam 1 sudu minyak kelapa terdapat:

  • 121 kalori
  • 0 gram protein
  • 14.5 gram lemak, di mana 11.2 gram lemak tepu
  • 0 miligram kolesterol

Minyak kelapa juga mengandungi vitamin E, tetapi tidak ada serat dan sedikit atau tidak ada vitamin dan mineral.

Kelebihan VCO untuk lelaki

Dari meningkatkan kualiti sperma hingga mengekalkan berat badan yang sihat, berikut adalah kelebihan VCO untuk lelaki yang perlu anda fahami:

1. Menggalakkan pembakaran lemak

Setiap makanan yang anda makan akan menghasilkan kalori. Setiap makanan juga mempunyai kesan yang berbeza terhadap kemampuan tubuh dan hormon untuk memproses penggunaan kalori ini.

Satu kajian dalam Journal of Academy of Nutrition and Dietetics mengatakan bahawa kandungan trigliserida rantai sederhana (MCT) VCO dapat meningkatkan jumlah kalori yang dibakar oleh tubuh.

Kajian lain yang diterbitkan dalam European Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa memakan 15 gram hingga 30 gram MCT sehari dapat meningkatkan tenaga yang digunakan selama 24 jam hingga 5 persen.

2. Elakkan masalah kegemukan dan kesuburan

Dengan banyak kalori dan lemak yang dibakar, maka anda dapat mengelakkan kegemukan.

Satu kajian dalam jurnal Andrologia menyebut hubungan antara obesiti dan kemandulan pada lelaki. Kajian mengatakan masalah kesuburan ini boleh menjadi gangguan pada steroidogenesis testis dan metabolisme yang tidak normal pada testis.

3. Menjaga kualiti sperma

Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam jurnal Andrology mengatakan VCO dapat melindungi dan bahkan meningkatkan kualiti sperma.

Dalam kajian tersebut dikatakan bahawa penggunaan VCO sebagai rawatan tambahan untuk kesan terapi antiretroviral menghasilkan hasil yang efektif.

Para penyelidik mengatakan bahawa terapi antiretroviral yang dilakukan oleh orang dengan HIV / AIDS dan pengambilan alkohol dapat mengganggu fungsi testis. Nasib baik, melalui rawatan tambahan menggunakan VCO, kesan ini dapat dicegah.

4. Menjaga kesihatan jantung

Berdasarkan data dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), penyakit jantung adalah penyebab kematian nombor 1 pada lelaki di Amerika Syarikat. Pada tahun 2017 sahaja 347,879 lelaki meninggal dunia akibat penyakit ini.

Walaupun dilaporkan oleh Healthline, salah satu kelebihan VCO untuk lelaki adalah meningkatkan kesihatan jantung. Kelapa secara umum, adalah makanan yang tinggi protein yang telah dimakan turun temurun.

Satu kajian yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition menyatakan bagaimana orang di Tokelau, sebuah pulau di Pasifik Selatan mendapat 60 peratus keperluan kalori mereka dari kelapa.

Para penyelidik menulis tidak hanya kesihatan keseluruhan mereka, orang-orang di pulau-pulau itu juga mempunyai penyakit jantung yang sangat sedikit.

Baca juga:

5. Menjaga kualiti kulit

Secara amnya, VCO dapat menjaga kualiti kulit, rambut dan gigi. Manfaat yang satu ini dapat diperoleh bukan dengan memakannya. Anda boleh menggunakannya secara langsung ke badan untuk merasakan faedah ini.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2004 menyatakan bahawa VCO dapat digunakan sebagai pelembap kulit. Sementara kajian lain menyebutkan bagaimana VCO dapat mengurangkan simptom eksim.

Ini adalah berita baik, memandangkan eksim juga boleh terjadi pada zakar. Laman web kesihatan Healthline mengatakan keadaan ini boleh berlaku kerana adanya gen, persekitaran dan syampu atau sabun yang anda gunakan.

Demikianlah pelbagai penjelasan mengenai kelebihan VCO untuk lelaki yang boleh menjadi pengetahuan baru. Jangan ragu untuk selalu makan makanan sihat, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022