Kesihatan

Makan Organ Vital, Kenali Faktor Risiko Awal dan Punca Kanser Hati

Hati adalah salah satu organ penting untuk tubuh. Hati mempunyai fungsi untuk menyaring toksin dan berperanan dalam metabolisme tubuh. Tetapi apa yang berlaku jika seseorang menghidap barah hati?

Sudah pasti bahawa barah akan mengganggu fungsi hati dan juga menyebabkan pelbagai gejala yang menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, mari kita lihat penjelasan berikut, mulai dari memahami barah hati hingga rawatannya.

Baca juga: Waspadalah terhadap 7 Punca Libido Rendah pada Lelaki: Tekanan terhadap Krisis Keyakinan!

Apa itu barah hati?

Kanser hati adalah kemunculan sel yang tidak sihat di hati yang kemudian merebak. Kanser hati menjadikan fungsi organ yang terletak di bawah tulang rusuk terganggu. Sedangkan hati adalah organ penting, salah satunya adalah melindungi tubuh daripada racun dan bahan berbahaya.

Kanser hati biasanya terbahagi kepada dua jenis, iaitu barah hati primer dan sekunder. Kanser hati primer adalah barah yang bermula di sel-sel hati. Sementara barah hati sekunder adalah penyebaran barah dari organ lain atau disebut metastasis.

Kanser hati primer

Sementara itu, jenis barah hati primer masih terbahagi kepada empat jenis. Berikut adalah penjelasan mengenai empat jenis:

Jenis karsinoma hepatoselular

Karsinoma hepatoselular atau karsinoma hepatoselular adalah jenis barah hati yang paling biasa. Jenis barah ini juga dikenali sebagai hepatoma. Dianggarkan bahawa 75 peratus pesakit dengan barah hati mempunyai hepatoma jenis ini dan umumnya sel-sel barah dijumpai pada hepatosit.

Hepatosit adalah sel yang memainkan peranan penting dalam menjalankan sebahagian besar fungsi hati. Kanser hati hepatoma boleh merebak ke bahagian lain, seperti pankreas, usus dan perut. Penghidap alkohol dengan hati yang rosak mempunyai risiko tinggi untuk menghidap jenis barah ini.

Kanser hati primer jenis Cholangiocarcinoma

Kanser hati jenis ini lebih dikenali sebagai barah saluran empedu. Kerana sel barah didapati tumbuh dan berkembang di saluran empedu. Saluran ini adalah cara hempedu menuju ke pundi hempedu, sebelum digunakan dalam proses pencernaan.

Kanser jenis ini masih lagi terbahagi kepada dua, iaitu barah saluran empedu intrahepatik, yang merupakan sel barah yang muncul di bahagian dalam hati. Yang lain disebut sebagai kanser saluran empedu intrahepatik, iaitu ketika sel barah tumbuh di bahagian luar hati. Kanser ini menyerang 10 hingga 20 peratus pesakit.

Jenis-jenis angiosarcoma hati

Pesakit dengan jenis barah ini tidak sebanyak dua jenis sebelumnya. Secara amnya, barah bermula dari saluran darah hati. Kanser jenis ini mempunyai perkembangan yang sangat cepat. Biasanya didiagnosis pada peringkat lanjut.

Kanser hati primer Hepatoblastoma

Kanser hati jenis ini sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, ia hampir selalu dijumpai pada pesakit yang masih kanak-kanak. Terutama kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

Sekiranya diagnosis dibuat pada peringkat awal, pembedahan dan kemoterapi dapat berjalan lancar dengan jenis ini. Sekiranya dikesan pada peringkat awal, kadar kelangsungan hidup penderita lebih dari 90 peratus.

Kanser hati sekunder

Sementara itu, pada barah hati sekunder, terdapat beberapa barah primer yang biasanya merebak ke hati. Jenis barah ini merangkumi:

 • Payudara
 • Kolon
 • rektum
 • Buah pinggang
 • Esofagus
 • Paru-paru
 • Kulit
 • Ovari
 • Womb
 • Pankreas
 • Perut

Apakah simptom barah hati?

Keadaan normal hati dan hati yang diserang barah. Foto: //www.zcancerfoundation.org

Pada peringkat awal, pesakit dengan barah hati primer biasanya tidak menunjukkan gejala tertentu. Tetapi apabila ia muncul, pesakit akan menunjukkan gejala seperti:

 • Sakit di perut
 • Menguning kulit dan mata, juga dikenal sebagai penyakit kuning
 • Mual
 • Gag
 • Lebam atau pendarahan yang mudah
 • Lemah
 • Letih dengan mudah
 • Sakit dekat bahu kanan
 • Bengkak di perut
 • Sakit belakang
 • Rasa sesak perut setelah makan walaupun sedikit
 • Pengurangan berat.

Sebagai tambahan kepada gejala ini, barah hati juga boleh menyebabkan pembuluh darah yang bengkak dan kelihatan di bawah kulit perut. Kanser hati juga boleh menyebabkan kadar kalsium dan kolesterol yang tinggi. Ia juga boleh mempengaruhi penurunan kadar gula dalam darah.

Apa yang menyebabkan seseorang menghidap barah hati?

Secara amnya, barah berlaku apabila sel-sel dalam tubuh mengalami perubahan atau mutasi yang tidak normal. Kemudian sel-sel ini tumbuh di luar kawalan dan menjadi barah.

Walau bagaimanapun, dalam kanser hati, tidak diketahui pasti penyebab utama seseorang menderita penyakit ini. Walaupun begitu, terdapat beberapa keadaan yang dianggap sebagai faktor risiko barah hati.

Faktor risiko berikut boleh menyebabkan barah hati primer:

 • Jangkitan virus. Secara amnya, jangkitan kronik dengan virus hepatitis B dan hepatitis C meningkatkan risiko barah hati
 • Sirosis. Ini adalah keadaan berlakunya kerosakan pada hati. Umumnya berlaku kerana pendedahan jangka panjang terhadap bahan toksik atau mungkin disebabkan oleh ketagihan alkohol
 • Pendedahan Aflatoxin. Aflatoksin adalah racun yang dihasilkan oleh kulat yang tumbuh pada tanaman seperti biji-bijian dan kekacang dalam keadaan penyimpanan yang buruk
 • Diabetes. Orang yang menghidap diabetes, terutama jika mereka menderita hepatitis, dan suka mengonsumsi minuman beralkohol, mempunyai risiko terkena barah hati
 • Obesiti. Orang yang mempunyai berat badan berlebihan boleh berisiko terkena barah hati, sejenis karsinoma hepatoselular
 • JantinaLelaki. Lelaki diketahui mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit ini daripada wanita
 • Penyakit metabolik yang diwarisi. Penyakit yang berkaitan dengan metabolisme badan akan dikaitkan dengan berlakunya barah hati
 • Sejarah penyakit hati keturunan. Penyakit hati yang diwarisi seperti hemochromatosis dan penyakit Wilson meningkatkan kemungkinan barah hati
 • Asap. Perokok jangka panjang mempunyai risiko barah hati yang lebih tinggi. Begitu juga, orang yang berhenti merokok, akan lebih berisiko daripada orang yang tidak pernah merokok
 • Terakhir adalah faktor usia. Kanser hati lebih kerap berlaku pada orang berusia lebih dari 50 tahun.

Bagaimana untuk mendiagnosis barah hati?

Secara amnya, peringkat awal pemeriksaan akan dimulakan dengan mengetahui sejarah perubatan pesakit. Doktor melakukan ini untuk menolak kemungkinan penyakit lain. Kemudian lakukan pemeriksaan fizikal awal yang difokuskan pada pembengkakan perut.

Terus buat penilaian sekiranya berlakunya kekuningan pada kulit dan mata. Sekiranya doktor mengesyaki barah hati, pemeriksaan akan dilakukan dengan beberapa peringkat seperti:

ujian darah

Ini dilakukan untuk memeriksa tahap zat dalam darah dan menentukan bahagian sel darah putih dan platelet. Dalam ujian ini, ujian pembekuan darah juga akan dilakukan.

Ujian hepatitis

Doktor akan memeriksa sama ada pesakit mempunyai virus hepatitis B dan C. Kedua-dua virus ini adalah faktor risiko yang paling biasa untuk munculnya sel barah di hati.

Imbasan CT atau MRI

Tomografi berkomputer (CT) imbas atau pengimejan resonans magnetik (MRI) dilakukan untuk memberi gambaran yang jelas mengenai keadaan hati. Sekiranya barah berlaku, pemeriksaan ini juga dilakukan untuk melihat ukuran dan penyebarannya.

Biopsi

Pada peringkat ini doktor akan mengambil sampel atau sampel tisu untuk dianalisis. Pemeriksaan ini menentukan sama ada pesakit benar-benar menghidap barah atau tidak.

Laparoskopi

Sebelum melakukan rawatan, doktor secara amnya akan melakukan laparoskopi. Iaitu memasukkan alat seperti tiub dengan kamera ke dalam badan, untuk melihat betapa teruknya keadaan hati pesakit.

Secara amnya, laparoskopi dilakukan dengan membuat sayatan kecil di perut untuk memasukkan alat tersebut. Walau bagaimanapun, jika sampel tisu dari organ lain diperlukan, doktor mungkin membuat sayatan yang lebih besar, yang dikenali sebagai laparotomi.

Seperti apakah rawatan untuk barah hati?

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh pesakit. Sebelum menjalani rawatan, doktor terlebih dahulu akan menentukan tahap barah hati yang dialami oleh pesakit.

Dilaporkan dari perubatannewstodayTelah diketahui bahawa terdapat empat tahap barah hati, yaitu:

 • Tahap 1: belum merebak ke kelenjar getah bening dan tidak merebak ke organ lain
 • Tahap 2: Telah tumbuh hingga mencapai saluran darah
 • Tahap 3: Telah berkembang dan mencapai saluran darah utama
 • Tahap 4: Sel barah telah merebak ke organ tubuh yang lain.

Dari peringkat ini, doktor baru akan menentukan rawatannya. Jenis rawatan yang biasanya dilakukan untuk barah hati termasuk:

Hepatektomi

Hepatektomi adalah penyingkiran sebahagian atau seluruh hati. Ini dilakukan semasa barah belum merebak. Dan jika bahagian hati dikeluarkan maka lama-kelamaan, sisa tisu sihat akan kembali membentuk bahagian yang hilang.

Pemindahan hati

Sekiranya doktor memutuskan untuk membuang keseluruhan hati maka diperlukan pemindahan hati atau penggantian seluruh hati dengan hati yang sihat, dari penderma. Penderma hati tidak boleh sewenang-wenangnya kerana perlu melakukan ujian keserasian sebelum transplantasi hati dilakukan.

Selepas pemindahan hati, pesakit juga mesti menjalani rawatan untuk mengelakkan penolakan organ. Pesakit akan diminta untuk mengambil sejumlah ubat pada tahap ini. Pemindahan mungkin dilakukan sekiranya barah tidak merebak ke organ lain.

Pengaburan

Ablasi adalah suntikan etanol atau ubat untuk memusnahkan sel barah. Ini dilakukan di bawah anestesia tempatan. Prosedur ini dapat dilakukan jika pesakit tidak memerlukan hepatektomi atau transplantasi.

Kemoterapi

Rawatan ini juga biasa terjadi pada jenis kanser lain, selain barah hati. Prosesnya menggunakan ubat untuk memusnahkan sel barah. Ubat itu disuntik melalui urat.

Rawatan dengan kemoterapi dapat berjalan dengan baik, tetapi rawatan ini mempunyai pelbagai kesan. Beberapa kesannya termasuk muntah, selera makan berkurang, dan menggigil. Kemoterapi juga meningkatkan risiko jangkitan pesakit.

Terapi radiasi

Penggunaan sinar radiasi diharapkan dapat membunuh sel barah. Pada barah hati, prosesnya melibatkan penyinaran dada dan perut.

Terapi ubat

Pesakit akan diberi ubat yang telah dibuat untuk menyerang sel barah. Ubat ini juga dibuat untuk menghalang pertumbuhan sel barah.

Imunoterapi

Rawatan ini biasanya disediakan untuk pesakit dengan barah hati lanjut. Di mana dalam rawatan ini imuniti dibuat terhadap barah. Kerana sebelumnya sistem kekebalan tubuh dibuat tidak dapat mengesan bahaya barah dan tidak menyerang kehadiran sel barah.

Kemoembolisasi

Merupakan prosedur pembedahan untuk barah hati. Prosedurnya adalah dalam bentuk suntikan ubat kemoterapi dan diikuti dengan penyumbatan aliran darah ke sel barah. Penyumbatan yang dibuat untuk menyimpan ubat kemoterapi dapat bertahan lebih lama.

Baca juga: Ayo, kenali perbezaan antara apendisitis dan batu ginjal di bawah

Bolehkah barah hati dicegah?

Tidak ada pencegahan yang dapat dilakukan, tetapi anda dapat mengurangkan risiko terkena penyakit hati. Beberapa kaedah yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Dapatkan vaksin hepatitis B. Vaksin ini biasanya diberikan dalam tiga suntikan selama enam bulan
 • Mengelakkan diri anda dari perkara-perkara yang boleh menyebabkan jangkitan hepatitis C. Seperti menjauhi penyalahgunaan dadah, melakukan hubungan seks dengan selamat kerana dapat menular melalui hubungan seksual dan berhati-hati dengan tatu atau tindikan
 • Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah mengurangkan minuman beralkohol. Minum secara sederhana dan jangan ketagihan kerana boleh menyebabkan sirosis
 • Pastikan berat badan anda tidak gemuk. Latihan yang rajin dan diet yang sihat dapat membantu anda mengekalkan berat badan yang ideal.

Sekiranya anda merasakan anda mempunyai faktor risiko barah hati, anda boleh berjumpa doktor. Anda boleh mempertimbangkan untuk melakukan pemeriksaan barah hati. Kerana pengesanan awal akan menjadikan rawatan lebih berkesan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!