Kesihatan

Penggunaan Susu Formula untuk Bayi, Ketahui Kelebihan dan Kekurangan

Ramai pakar kesihatan percaya susu ibu (ASI) adalah pilihan pemakanan terbaik untuk bayi. Walau bagaimanapun, penyusuan susu ibu tidak semestinya dapat dilakukan oleh semua ibu, dan susu formula untuk bayi juga menjadi pilihan.

Bagi kebanyakan ibu, keputusan untuk menyusui atau memberi susu formula biasanya berdasarkan tahap keselesaan, gaya hidup, dan keadaan perubatan tertentu.

Contohnya, jadual kerja yang tidak membenarkan pengambilan susu ibu, bayi tidak dapat menyusu dengan berkesan, masalah seperti kelewatan bekalan susu, puting susu yang bermasalah, bekalan susu yang tidak mencukupi, dan beberapa sebab lain.

Sebab penggunaan susu formula untuk bayi. Sumber gambar: www.momjunction.com

Jadi, bagi ibu yang tidak dapat menyusui dengan susu ibu, dan memutuskan untuk menggunakan susu formula, ketahui bahawa formula juga merupakan alternatif yang sihat untuk bayi. Formula juga memberi bayi nutrien yang mereka perlukan untuk membesar dan berkembang.

Susu formula untuk bayi

Susu formula biasanya dibuat dari susu lembu, yang telah diproses khas untuk menjadikannya lebih sesuai untuk bayi.

Terdapat pelbagai jenama dan jenis susu formula yang terdapat di pasaran. Sentiasa pastikan untuk memeriksa label dengan teliti untuk memastikan anda membeli susu yang sesuai untuk bayi anda.

Susu formula biasanya terdapat dalam 2 bentuk yang berbeza, iaitu serbuk kering yang dibuat dengan air dan formula cair yang siap dimakan. Walaupun formula siap makan boleh digunakan, ia cenderung lebih mahal, dan ketika dibuka, perlu digunakan lebih cepat.

Walaupun begitu, susu formula tidak dapat melindungi bayi anda dari jangkitan, namun, susu formula tetap menyediakan nutrien yang diperlukan untuk bayi tumbuh dan berkembang.

Susu formula untuk bayi. Sumber gambar: www.happyfamilyorganics.com

Susu formula komersial biasanya cuba menduplikasi susu ibu dengan menggunakan kombinasi protein, gula, lemak, dan vitamin yang kompleks, yang mustahil dibuat di rumah.

Oleh itu, jika anda tidak menyusukan bayi anda dengan susu ibu, adalah mustahak untuk menggunakan formula yang disediakan khas, dan bukan membuatnya sendiri.

Ramai ibu menyusu juga menggunakan formula. Malah, 42.6 peratus kanak-kanak berumur 6 bulan yang diberi susu ibu juga dilengkapi dengan susu formula.

Kelebihan menggunakan susu formula untuk bayi

Selain masalah perubatan, ada juga perkara yang tidak membenarkan anda menyusui dengan susu ibu, dan berikut adalah sebab atau kelebihan yang boleh anda pilih untuk memberi susu formula:

Kemudahan

Kelebihan susu formula untuk bayi Sumber gambar: www.healthline.com

Pemberian susu formula kepada bayi cenderung dilakukan oleh sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Suami anda dapat membantu anda memberi makan pada waktu malam, dan berkongsi pengalaman dengan bayi anda.

Begitu juga dengan ibu atau bapa anda, penjaga, kepada sahabat anda. Sebotol formula kadang-kadang boleh menjadi tiket untuk anda berehat dan pulih.

Kelenturan

Mengepam susu ibu boleh dilakukan oleh beberapa ibu, tetapi bagi yang lain, ia juga dapat menambahkan tekanan, terutama bagi ibu baru, atau mereka yang perlu memulakan kerja.

Dalam kes ini, susu formula dapat meringankan beban, kerana anda tidak perlu memasukkan jadual pam ke dalam jadual kerja anda. Sebagai gantinya, anda boleh meninggalkan susu formula kepada pengasuh bayi.

Susu formula tidak mencerna secepat susu ibu

Dari segi masa dan kekerapan penyusuan susu ibu, susu formula boleh dikatakan tidak dicerna secepat susu ibu. Oleh itu, bayi yang diberi susu formula tidak perlu makan sesering mungkin, terutama pada beberapa bulan pertama.

Tidak perlu risau tentang apa yang hendak dimakan

Kopi, makanan pedas, susu, anda boleh makan semasa anda tidak menyusu. Kerana makanan yang anda makan tidak akan memasuki sistem bayi, jadi anda tidak perlu risau.

Menjaga kesihatan fizikal dan mental

Penyusuan susu ibu boleh meletihkan dan memberi tekanan. Ia boleh menyakitkan, dan juga mengecewakan.

Keputusan untuk tidak menyusui dengan susu ibu perlu mempertimbangkan dan menyesuaikan diri dengan kesihatan fizikal dan mental anda. Kerana anda tidak boleh menjadi ibu yang terbaik untuk bayi anda, sekiranya anda mengalami tekanan dan tidak sihat.

Kelemahan penggunaan susu formula untuk bayi

Terdapat juga beberapa kelemahan atau cabaran yang harus dipertimbangkan ketika memutuskan untuk memberi makan formula:

Pengambilan antibodi tidak mencukupi

Kekurangan susu formula untuk bayi. Sumber gambar: www.babygooroo.com

Tidak ada antibodi yang biasanya terdapat dalam susu ibu, dalam susu formula yang umumnya dihasilkan. Jadi formula tidak dapat memberi bayi perlindungan tambahan terhadap jangkitan dan penyakit, seperti susu ibu.

Tidak dapat menandingi kerumitan ASI

Kandungan susu formula yang dihasilkan belum dapat meniru kerumitan susu ibu, yang berubah dengan perubahan keperluan bayi.

Perancangan dan organisasi bekalan

Tidak seperti susu ibu, yang selalu tersedia, tidak terhad, dan disajikan pada suhu yang tepat, formula bayi memerlukan perancangan dan peraturan dari anda.

Anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai apa yang anda perlukan semasa anda memerlukannya, misalnya memastikan bekalan formula sentiasa tersedia.

Pastikan alat sokongan susu formula tersedia

Peranti sokongan, seperti botol dan lain-lain, perlu dijaga kebersihan, mudah diakses, dan siap apabila diperlukan.

Jika tidak, ketika bayi lapar, bayi boleh menjadi rewel. Dengan pemberian 8-10 kali makan dalam setiap 24 jam, anda dapat dengan cepat mengelakkan anak kecil anda terganggu.

Kekurangan susu formula untuk bayi. Sumber gambar: www.parenting.firstcry.com

Kos susu formula boleh mahal

Formula serbuk pada umumnya adalah yang paling murah, diikuti dengan pekat, kemudian susu siap dimakan, menjadi yang paling mahal. Dan formula khas (seperti soya dan hypoallergenic), kadangkala jauh lebih mahal.

Susu formula menghasilkan gas dan sembelit

Bayi yang diberi susu formula mungkin mempunyai lebih banyak gas, dan pergerakan usus yang lebih kuat daripada bayi yang disusui.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!