Kesihatan

Tahi lalat yang tidak normal? Hati-hati dengan Tanda-Tanda Kanser

Tahi lalat adalah jeragat kecil yang dimiliki oleh semua orang. Tahi lalat tidak berbahaya. Namun, jika tahi lalat mempunyai bentuk yang tidak wajar anda harus berhati-hati, kerana ia boleh menjadi tanda barah. Lalu bagaimana mengenali tahi lalat sebagai tanda barah?

Sebilangan besar tahi lalat tidak berbahaya dan ada yang hilang. Walau bagaimanapun, tahi lalat juga boleh tumbuh secara tidak normal. Untuk mengetahui sama ada tahi lalat yang anda miliki normal atau tidak normal, anda boleh mendengar ulasan di bawah.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Punca dan Gejala Kanser Kulit yang Jarang Disedari

Kenali ciri-ciri tahi lalat, tanda-tanda barah

Tahi lalat adalah pertumbuhan pada kulit yang biasanya berwarna coklat atau hitam. Tahi lalat boleh muncul di mana sahaja dan boleh muncul sendiri atau dalam kumpulan. Secara amnya, orang dewasa mempunyai antara 10 hingga 45 tahi lalat di badan mereka.

Untuk mengetahui tahi lalat atau tahi lalat normal, tanda barah sebenarnya tidak mudah. Walau bagaimanapun, anda dapat mengetahui dengan beberapa tanda.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah tanda-tanda tahi lalat barah yang perlu anda perhatikan.

1. Bentuk

Mol normal, secara umum, akan berbentuk bulat dan jika anda melihat dengan teliti, lingkaran pada tahi lalat normal hampir sempurna dan simetri. Walaupun tahi lalat tidak normal bentuknya tidak teratur atau tidak simetris.

2. Warna

Tahi lalat normal biasanya mempunyai satu warna, iaitu coklat muda atau coklat tua. Sekiranya tahi lalat yang muncul memiliki lebih dari satu warna, anda harus mengetahui hal ini kerana ia mungkin merupakan tanda barah.

Kanser melanoma boleh muncul dalam beberapa variasi warna, termasuk coklat, hitam, merah, biru, atau ungu. Tahi lalat ini boleh rata atau dibesarkan dan berdarah dengan mudah.

3. Diameter

Tahi lalat normal biasanya kecil, 1 hingga 2 mm. sedangkan pada tahi lalat yang tidak normal ukurannya lebih besar dari 6 mm (ukuran pemadam pensil) atau ukurannya juga dapat diperbesar. Walau bagaimanapun, barah boleh tumbuh dalam pelbagai ukuran.

4. Sempadan

Secara umum, tahi lalat normal mempunyai sempadan halus yang jelas yang memisahkan dari kulit sekitarnya. Manakala pada tahi lalat sebagai tanda barah melanoma, batasnya tidak jelas yang dapat melebar dan membesar dari masa ke masa.

Sekiranya anda melihat ada luka kulit yang mencurigakan, atau tahi lalat yang berubah saiznya, anda harus segera menghubungi doktor anda.

5. Mengenali tahi lalat, tanda barah dari perkembangannya

Tanda paling penting yang harus anda perhatikan adalah pengembangan tahi lalat. Tahi lalat normal biasanya tidak banyak berubah. Walaupun tahi lalat yang tidak normal mengalami banyak perubahan.

Perubahan ini dapat berupa ukuran, bentuk, penampilan warna, atau bahkan dapat tumbuh di daerah kulit yang sebelumnya normal. Sekiranya tahi lalat tumbuh di tempat di mana tahi lalat tumbuh, ia boleh menjadi tekstur yang keras, kental, atau bersisik.

Kulit mungkin gatal, cairan mengalir, atau bahkan berdarah. Kanser melanoma biasanya tidak menimbulkan rasa sakit, tetapi anda tidak boleh menganggapnya sebagai perkara biasa.

Diagnosis tahi lalat adalah tanda barah

Untuk mendiagnosis adakah tahi lalat anda adalah tanda barah atau tidak, doktor anda mungkin mengemukakan beberapa soalan kepada anda.

Sebagai contoh, riwayat keluarga kanser atau tahi lalat yang tidak normal, perubahan tahi lalat, dan sama ada tahi lalat itu baru muncul atau sudah lama wujud.

Kemudian, doktor juga akan melihat tahi lalat dengan lebih dekat dan memutuskan sama ada ia perlu dikeluarkan atau tidak.

Sekiranya doktor mengesyorkan membuang sebahagian atau keseluruhan tahi lalat, doktor akan menghantar hasil pemeriksaan ke makmal untuk ujian kanser.

Sekiranya biopsi menunjukkan bahawa ia adalah barah, doktor akan membuang semua tahi lalat dan sedikit kulit di sekitarnya untuk memastikan barah itu hilang.

Rawatan tahi lalat barah dapat dilakukan secepat mungkin. Sebaiknya jika anda menyedari tahi lalat anda tidak tumbuh dengan normal, anda harus segera berjumpa doktor sebelum terlambat.

Anda juga boleh berjumpa dengan doktor kami mengenai perkara ini melalui perkhidmatan Doktor Baik 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!