Kesihatan

Mengalami Kontraksi Setelah Berhubungan Seks Semasa Kehamilan, Adakah Itu Biasa?

Ibu, melakukan hubungan seks pada pertengahan kehamilan adalah perkara yang selamat dan wajar dilakukan oleh pasangan suami isteri. Malah beberapa pasangan melakukan hubungan seks sehingga hari kelahiran.

Tetapi semasa mengandung, seks tidak akan terasa sama seperti sebelum kehamilan. Tubuh wanita boleh bertindak balas secara berbeza ketika melakukan hubungan seks semasa kehamilan. Salah satunya ialah kontraksi.

Jadi adakah kontraksi selepas hubungan seks normal? Bagaimana dengan bayi di dalam? Ketahui sebab dan cara menangani kontraksi selepas melakukan hubungan seks melalui ulasan di bawah.

Adakah kontraksi selepas hubungan seks normal?

Kemunculan kontraksi selepas hubungan seks adalah perkara biasa. Kontraksi boleh muncul dengan kekejangan di bahagian perut dan pangkal paha.

Tetapi perlu diingat, yang dilaporkan oleh WebMD, kontraksi selepas hubungan seks tidak akan terasa sama dengan kontraksi buruh. Walaupun begitu, kedua-duanya akan menyakitkan.

Pengecutan selepas orgasme akan terasa lebih ringan dan tidak teratur. Walaupun kontraksi semasa bersalin akan lebih kuat, lebih lama dan lebih kuat.

Pengecutan dan kekejangan ini juga boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan. Tetapi pada trimester kedua dan ketiga mungkin terasa lebih tidak selesa kerana rahim semakin membesar.

Baca juga: Bimbang untuk melakukan hubungan seks semasa hamil? Ini adalah kedudukan seks yang selamat dan apa yang harus dielakkan

Apa yang menyebabkan kontraksi selepas hubungan seks?

Semasa melakukan hubungan seks pada pertengahan kehamilan, anda mungkin mengalami kontraksi semasa dan selepas hubungan seks. Kontraksi bahkan boleh berlaku semasa orgasme.

Keadaan ini normal dan boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, seperti:

 • Orgasme. Tubuh melepaskan oksitosin (hormon perangsang kontraksi) sehingga otot berkontrak
 • Pendedahan sperma. Sperma boleh mengandungi prostaglandin, yang merupakan sebatian yang boleh mencetuskan kontraksi rahim
 • Rangsangan puting. Semasa kehamilan, puting akan lebih sensitif, jadi memberi rangsangan pada payudara boleh mencetuskan kontraksi
 • Badan yang banyak bergerak. Pergerakan atau kedudukan seks juga boleh mencetuskan kontraksi kerana melibatkan aktiviti fizikal

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Berhubungan Seks Semasa Hamil

Bagaimana menangani kontraksi selepas hubungan seks?

Selepas orgasme, badan akan menghantar aliran darah ke rahim yang boleh menyebabkan kekejangan dan kontraksi dan pelbagai perasaan tidak selesa di kawasan pangkal paha. Walaupun begitu, kontraksi selepas hubungan seks biasanya ringan dan akan hilang dalam beberapa jam.

Untuk mengatasinya, Moms boleh melakukan beberapa cara. Bermula dari berbaring, tidur siang, berehat, mandi air hangat, atau minum segelas air. Biasanya pengecutan akan hilang setelah badan terasa lebih santai.

Jangan terlalu risau, pengecutan ini pada amnya tidak berbahaya dan biasanya tidak menyebabkan kelahiran prematur.

Tetapi, sekiranya kontraksi terus berlaku dan bertambah buruk, segera hubungi doktor.

Adakah terdapat cara untuk mencegah kontraksi selepas hubungan seks?

Untuk mengelakkan ini, anda perlu mengenali badan anda sendiri. Sekiranya orgasme menyebabkan kekejangan dan kontraksi yang sangat menjengkelkan, anda boleh melakukan aktiviti seksual lain tanpa penembusan.

Seperti memeluk atau mencium. Kemesraan fizikal seperti itu lebih bermakna daripada seks.

Bila hendak ke hospital?

Pada dasarnya, kekejangan atau kontraksi selepas hubungan seks semasa kehamilan adalah perkara biasa. Walaupun anda tidak pernah mengalami kekejangan selepas hubungan seks sebelum ini.

Tetapi sebaliknya, kontraksi selepas hubungan seks juga boleh menjadi isyarat bahawa ada sesuatu yang tidak betul. Segera lawati hospital atau hubungi doktor sekiranya gejala berikut muncul:

 • Demam atau menggigil
 • Berdarah atau pendarahan berat, terutama pendarahan yang tidak hilang
 • Sakit kepala yang menyakitkan
 • Sakit atau terbakar ketika membuang air kecil
 • Penglihatan kabur
 • Pening
 • Pengsan
 • Lebih daripada empat kontraksi dalam satu jam dan kekejangan yang menyakitkan, ini boleh menjadi tanda-tanda persalinan

Pada dasarnya melakukan hubungan seks pada pertengahan kehamilan adalah sesuatu yang boleh dilakukan. Penembusan atau seks juga tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan kerana dilindungi oleh perut, dinding otot rahim, dan cairan ketuban.

Sekiranya anda mengalami kontraksi selepas hubungan seks, perhatikan gejala-gejala lain. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya simptomnya teruk atau membimbangkan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kehamilan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Untuk melakukan ini, buka aplikasi Grab kemudian pilih ciri Kesihatan, atauterus klik di sini.