Kesihatan

Lilin Aromaterapi Mempunyai Banyak Manfaat, Tetapi Juga Perhatikan Kesan Sampingan Berikut

Lilin aromaterapi semakin popular, kerana dapat menghilangkan tekanan dan meningkatkan mood. Walau bagaimanapun, selain faedahnya, lilin aromaterapi juga mempunyai kesan sampingan untuk kesihatan, anda tahu!

Oleh itu, agar anda lebih memahami tentang faedah dan bahaya lilin aromaterapi, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Ketahui faedah minyak pati dari setiap jenis, salah satunya menjadikan anda santai

Apa itu lilin aromaterapi?

Lilin aromaterapi adalah istilah umum untuk lilin yang mengandungi minyak pati. Minyak pati adalah cecair pekat yang berasal dari tumbuh-tumbuhan.

Sebilangan lilin aromaterapi hanya mengandungi minyak pati, yang lain adalah campuran minyak pati dan wangian buatan.

Kelebihan lilin aromaterapi

Pada dasarnya, penyelidikan mengenai manfaat lilin aromaterapi masih terhad. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa minyak pati tertentu dapat membantu menghilangkan tekanan.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2019 juga mendapati bahawa minyak pati lavender dapat mengurangkan kegelisahan. Minyak pati lain yang juga dapat menghilangkan tekanan adalah bijak pandai.

Menurut kajian wanita pascamenopause, bijak pandai dapat mengurangkan kadar kortisol. Anda perlu tahu, bahawa kortisol adalah salah satu hormon yang terlibat dalam tindak balas tekanan badan.

Nah, berikut adalah beberapa kelebihan lilin aromaterapi yang perlu anda ketahui.

Melegakan tekanan

Salah satu kelebihan lilin aromaterapi yang paling popular adalah menghilangkan tekanan. Lilin wangi lavender dapat membantu tubuh berehat.

Bukan hanya minyak pati lavender, minyak pati lain seperti rose, ylang, dan cendana juga dapat menghilangkan tekanan.

Atasi ketegangan otot

Dilaporkan dari Institut Penyelidikan Indonesia untuk Rempah-rempah dan Tanaman Ubat (Balittro), aroma pudina dapat membantu merawat sakit kepala, sakit otot, dan masalah pencernaan. Sebaliknya, penggunaan lilin wangi oren dan kayu manis dipercayai dapat meningkatkan tenaga.

Mengurangkan kegelisahan

Melancarkan dari halaman Direktori Kaunseling, sebuah kajian mendapati bahawa penggunaan lilin dan minyak pati dapat membantu menangani ketidakseimbangan kesejahteraan psikologi, seperti kemurungan.

Contohnya, lilin yang mempunyai aroma tertentu dapat mengurangkan ketakutan dan kegelisahan, tekanan, dan meningkatkan mood.

Meningkatkan mood

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, lilin aromaterapi juga dapat membantu meningkatkan mood. Lilin aromaterapi dapat membantu menenangkan fikiran dan menghilangkan tekanan.

Lilin aromaterapi tertentu juga dapat mengaktifkan bahan kimia di otak, seperti dopamin dan serotonin, yang dapat menyokong suasana hati yang positif.

Sejajar dengan ini, Chryssa Chalkia, ahli psikoterapi mengatakan bahawa kesan menenangkan lilin aromaterapi didasarkan pada bagaimana otak memproses aroma. Aroma lilin aromaterapi dapat merangsang sistem limbik.

Sistem limbik adalah bahagian otak di mana ingatan dan emosi disimpan. Hormon seperti serotonin dan dopamin dapat dihasilkan untuk mengatur mood.

Baca juga: Faedah Minyak Esensial: Adakah Mungkin Mengurangkan Keluhan pada Pesakit COVID-19?

Kesan sampingan lilin aromaterapi

Lilin aromaterapi mempunyai beberapa kebaikan. Walau bagaimanapun, lilin aromaterapi yang mengandungi wangian tiruan mempunyai kesan sampingan yang perlu anda perhatikan.

Kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa kira-kira 34.7 peratus orang mengalami kesan kesihatan yang buruk akibat pendedahan kepada wangian tiruan. Beberapa kesan sampingan ini termasuk:

  • Migrain
  • Sakit kepala
  • Serangan asma
  • Kesukaran bernafas
  • Hubungi dermatitis

Bukan itu sahaja, menurut Healthline, lilin wangi yang terbakar dapat mengeluarkan sebatian organik yang mudah menguap di udara, seperti formaldehid, yang dapat meningkatkan risiko barah.

Walaupun lilin wangi dapat melepaskan sebatian ini, tidak diketahui sama ada ia boleh mempengaruhi kesihatan anda atau tidak.

Bagaimana memilih lilin aromaterapi?

Menghirup terlalu banyak jenis asap boleh menjejaskan kesihatan.

Untuk mengelakkan ini, anda harus meminimumkan jumlah asap yang dihirup dengan menyalakan lilin di bilik yang berventilasi baik dan menjauhkannya dari aliran udara yang dapat meningkatkan jumlah asap yang dikeluarkan.

Bukan itu sahaja, jika anda juga ingin meminimumkan bilangan zarah yang dihirup, anda boleh memilih lilin yang terbuat dari bahan semula jadi.

Menurut kajian, lilin yang diperbuat daripada stearin sawit hanya mengeluarkan setengah jelaga (arang halus) berbanding lilin parafin.

Lilin dengan bahan asas kelapa, kedelai, sawit, dan lilin lebah adalah lilin aromaterapi yang terbuat dari bahan semula jadi yang boleh anda pilih.

Itulah beberapa maklumat mengenai faedah dan bahaya lilin aromaterapi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai faedah atau kesan sampingan lilin aromaterapi untuk kesihatan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!