Kesihatan

Petua Kuat Mengetatkan Kulit kendur Kerana Berat Badan

Setelah berjaya menjalani program diet untuk menurunkan berat badan, banyak orang bimbang tentang perkara lain, iaitu kulit kendur di bahagian tertentu.

Tetapi jangan panik, ikuti beberapa petua ini untuk menegangkan kulit yang longgar setelah menurunkan berat badan!

Petua menegangkan kulit yang longgar akibat penurunan berat badan

Menurunkan berat badan adalah pencapaian yang mengagumkan yang dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit dengan ketara.

Walau bagaimanapun, orang yang telah kehilangan banyak berat badan sering mengalami kulit yang longgar. Keadaan ini bahkan boleh memberi kesan negatif terhadap penampilan dan kualiti hidup.

Lancarkan penjelasan halaman Garis KesihatanTerdapat dua cara untuk menegangkan kulit yang longgar akibat penurunan berat badan, iaitu cara semula jadi dan rawatan perubatan:

Cara semula jadi untuk menegangkan kulit yang longgar akibat penurunan berat badan

Apa cara semula jadi dan rumah yang boleh dilakukan untuk menegangkan kulit yang kendur?

Lakukan latihan rintangan

Latihan daya tahan ini adalah salah satu pergerakan yang bertujuan untuk meningkatkan kekuatan otot dengan bergerak melawan daya yang datang dari badan itu sendiri.

Melakukan senaman yang meningkatkan kekuatan otot adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk membina jisim otot pada orang dewasa muda dan tua.

Selain membantu anda membakar lebih banyak kalori, peningkatan jisim otot juga dapat membantu memperbaiki penampilan kulit yang kendur.

Pengambilan kolagen

Kolagen yang dihidrolisis sangat serupa dengan gelatin. Ia adalah bentuk kolagen yang diproses yang terdapat dalam tisu penghubung haiwan.

Walaupun belum diuji pada orang dengan kulit longgar yang berkaitan dengan penurunan berat badan, dalam satu kajian yang diterbitkan Garis Kesihatanmenunjukkan bahawa kolagen hidrolisat mempunyai kesan perlindungan terhadap kolagen kulit.

Pengambilan nutrien untuk menjaga kesihatan kulit

Nutrien tertentu yang penting untuk penghasilan kolagen dan komponen kulit sihat yang lain adalah:

  • Protein, penting untuk kulit yang sihat, dan asid amino lisin dan prolin berperanan langsung dalam penghasilan kolagen
  • Vitamin C, diperlukan untuk sintesis kolagen dan juga membantu melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari
  • Asid lemak omega-3, dapat membantu meningkatkan keanjalan kulit
  • Air, menjaga penghidratan dengan baik dapat memperbaiki penampilan kulit

Gunakan krim pengetatkan kulit

Banyak krim pengencang kulit dijual dengan bebas dan selamat digunakan, krim ini juga merupakan bahagian penting dalam rawatan kulit kendur kerana mengandungi kolagen dan elastin.

Rawatan perubatan untuk menegangkan kulit yang longgar

Selain rawatan di rumah, terdapat juga beberapa rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk menegangkan kulit yang kendur. Inilah ulasannya:

Melakukan operasi

Mereka yang telah kehilangan sejumlah besar berat badan, baik melalui pembedahan bariatrik atau kaedah penurunan berat badan yang lain, sering meminta pembedahan. Ini terutama untuk menghilangkan lebihan kulit yang membuatnya kelihatan kendur.

Dalam operasi kontur badan, sayatan besar dibuat, dan kelebihan kulit dan lemak dikeluarkan. Sayatan dijahit dengan jahitan halus untuk mengurangkan parut pada kulit.

Pembedahan pembentukan badan tertentu merangkumi:

  • Abdominoplasty (tummy tuck): Pembuangan kulit dari perut
  • Pengencangan badan yang lebih rendah: Pengangkat kulit dari perut, punggung, pinggul dan paha
  • Angkat badan atas: Angkat kulit dari payudara dan punggung
  • Angkat paha medial: Pengangkat kulit dari bahagian dalam dan luar paha
  • Brachioplasti (angkat lengan): Pengangkat kulit dari lengan atas

Beberapa pembedahan biasanya dilakukan pada bahagian tubuh yang berlainan dalam jangka masa satu hingga dua tahun selepas penurunan berat badan yang besar.

Pembedahan kontur badan biasanya memerlukan tinggal di hospital selama satu hingga empat hari, dengan tempoh pemulihan dua hingga empat minggu di rumah.

Walaupun begitu, kebanyakan kajian mendapati bahawa pembedahan kontur badan meningkatkan kualiti hidup pada orang yang sebelumnya gemuk.

Baca juga: Selalunya tumbuh di lipatan kulit, inilah sebab dan cara menghilangkan tanda kulit

Apa yang menyebabkan kulit kendur selepas penurunan berat badan?

Kulit adalah organ terbesar di dalam badan dan membentuk penghalang pelindung terhadap persekitaran. Lapisan paling dalam kulit terdiri daripada protein, termasuk kolagen dan elastin.

Kolagen, yang membentuk 80 peratus struktur kulit, memberikan keteguhan dan kekuatan. Walaupun elastin memberikan keanjalan dan membantu kulit kekal tegap.

Semasa kenaikan berat badan, kulit mengembang untuk memberi ruang untuk pertumbuhan yang meningkat di perut dan bahagian badan yang lain.

Apabila kulit meregang dengan ketara dan kekal dalam jangka masa yang lama, serat kolagen dan elastin menjadi rosak. Akibatnya, mereka kehilangan sebahagian kemampuannya untuk menarik diri.

Nah, apabila seseorang kehilangan banyak berat badan, kulit berlebihan tergantung dari badan. Secara amnya, semakin besar penurunan berat badan, kesan kulit yang kendur semakin ketara.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!