Kesihatan

Bantu Memulihkan Mood untuk Mencegah Kanser, Inilah Siri Fungsi Vitamin B6 untuk Tubuh

Kebanyakan orang pasti mengalami perubahan mood yang tidak menentu. Tetapi jangan terlalu risau, kerana anda boleh mengatasinya dengan mengekalkan pengambilan vitamin B6 anda. Ini berkesan kerana salah satu fungsi vitamin B6 adalah untuk mengatur mood.

Ingin tahu, apakah faedah lain dari vitamin jenis ini? Mari kita perhatikan maklumat berikut.

Baca Juga: Berita Baik! Minyak kelapa boleh digunakan untuk rawatan kecantikan, anda tahu, manfaatnya

Fungsi vitamin B6 dalam badan

Juga dikenali sebagai piridoksinVitamin B6 adalah vitamin larut air dan diperlukan oleh badan. Penting untuk anda ketahui, tubuh tidak dapat menghasilkan vitamin B6, jadi anda perlu mendapatkannya dari makanan atau makanan tambahan.

Oleh itu, disarankan agar pengambilan makanan seimbang, sehingga anda mendapat pelbagai faedah seperti berikut:

1. Meningkatkan mood

Tahukah anda bahawa salah satu fungsi vitamin B6 yang paling penting adalah dapat membantu meningkatkan mood?

Vitamin B6 diperlukan untuk membuat neurotransmitter yang mengatur emosi. Selain itu, vitamin B6 juga berperanan dalam pembuatan hormon dalam badan seperti serotonin, dopamin dan asid gamma-aminobutyric yang mempunyai pengaruh terhadap mood.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Fungsi lain vitamin B6 adalah untuk mencegah arteri tersumbat dan meminimumkan risiko penyakit jantung.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang dengan kadar vitamin B6 yang rendah dalam darah mereka mempunyai risiko hampir dua kali ganda terkena penyakit jantung berbanding mereka yang mempunyai tahap vitamin B6 yang lebih tinggi.

Ini disebabkan kemampuan vitamin B6 untuk mengurangkan homosistein atau asid amino yang terdapat dalam darah. Apabila tahap homosistein tinggi, pembekuan darah akan berlaku dan menyebabkan penyakit jantung.

Baca juga: Berhati-hati! Inilah kesannya sekiranya tubuh kekurangan vitamin B12

3. Meningkatkan kesihatan otak dan mengurangkan risiko Alzheimer

Vitamin B6 juga diketahui berperanan dalam meningkatkan fungsi otak dan mencegah penyakit Alzheimer. Ini dikaitkan dengan penurunan homosistein di beberapa kawasan otak yang terdedah kepada Alzheimer.

Walau bagaimanapun, ini masih menjadi perdebatan di kalangan penyelidik kerana beberapa kajian tidak dapat menunjukkan hubungan antara fungsi otak dan vitamin B6.

Lebih banyak penyelidikan yang melihat kesan vitamin B6 pada tahap homosistein dan fungsi otak diperlukan untuk lebih memahami peranan vitamin ini dalam meningkatkan kesihatan otak.

4. Mencegah barah

Mengambil cukup vitamin B6 setiap hari dapat menurunkan risiko beberapa jenis barah.

Punca sebenarnya tidak diketahui. Tetapi sebilangan penyelidik percaya bahawa vitamin B6 memiliki kemampuan untuk melawan keradangan di dalam badan yang boleh menyebabkan barah.

Di samping itu, para penyelidik mendapati bahawa pengambilan makanan dan vitamin B6 yang mencukupi dapat mengurangkan risiko barah kolorektal atau barah usus besar. Bahkan risiko ini dapat dikurangkan hingga 50 peratus.

Pengurangan risiko barah payudara juga telah diuji. Para penyelidik mendapati bahawa vitamin B6 dikaitkan dengan penurunan risiko barah payudara, terutama pada wanita yang telah mengalami menopaus.

5. Mengurangkan loya semasa hamil

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Obstetrics and Gynecology, diketahui bahawa pyridoxine atau vitamin B6 dapat mengurangkan rasa mual pada awal kehamilan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai perkara ini.

Walaupun didapati mengubati loya semasa mengandung, anda tidak boleh menggunakan lebih dari dos yang disyorkan.

6. Mengurangkan gejala sindrom pra-haid

Fungsi vitamin B6 yang satu ini sememangnya sangat berguna untuk wanita. Vitamin B6 telah digunakan untuk merawat gejala sindrom pramenstruasi atau PMS yang merangkumi kegelisahan, kemurungan, dan perasaan mudah marah.

Vitamin B6 dapat membantu melegakan simptom PMS kerana kemampuannya membuat neurotransmitter. Jadi ini dapat membantu wanita dalam mengatur mood mereka.

7. Perlindungan dari pencemaran udara

Vitamin B6 dapat membantu melindungi dari pencemaran udara, dengan mengurangkan kesan pencemaran terhadap bahan kimia dalam tubuh yang disebut epigenome. Penyelidikan mengenai perkara ini juga telah diterbitkan oleh Prosiding Akademi Sains Nasional.

Ini boleh menjadi penemuan penting untuk mengendalikan penyakit yang disebabkan oleh alam sekitar. Kerana pada masa ini sekurang-kurangnya 92 persen populasi dunia dianggarkan tinggal di tempat-tempat yang mempunyai tahap pencemaran yang tinggi.

8. Fungsi vitamin B6 mencegah penyakit mata

Tambahan pula, fungsi vitamin B6 adalah untuk mencegah anda dari penyakit mata. Ini sangat penting, terutama pada orang tua yang berkisar dari kehilangan penglihatan kerana usia atau biasanya dikenali sebagai degenerasi makula.

Penyelidikan mengenai perkara ini juga telah dijalankan. Hasil kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil suplemen vitamin B6 secara signifikan mengurangkan risiko degenerasi makula sebanyak 35-40 peratus.