Kesihatan

Memahami Trypophobia, Punca dan Cara Mengatasi Ketakutan Lubang

Trypophobia adalah ketakutan terhadap lubang. Umumnya, orang yang mengalami trypophobia merasa tidak selesa apabila melihat permukaan yang mempunyai lubang kecil berkumpul atau corak lubang tertentu.

Baca juga: Mengetahui Vaginismus: Punca, Gejala, dan Rawatan

Ketahui trypophobia

Istilah trypophobia berasal dari kata Yunani "trypta," yang bermaksud lubang, dan "fobos," yang bermaksud ketakutan. Trypophobia pertama kali dilaporkan di forum web pada tahun 2005.

Walaupun begitu, jenis fobia ini masih belum dikenali secara rasmi kerana penyelidikan mengenai trypophobia sangat terhad.

Orang yang mengalami trypophobia mempunyai reaksi fizikal atau emosi yang kuat setiap kali mereka melihat corak yang terdiri daripada lubang atau bintik. Semakin banyak kelompok lubang yang mereka lihat, semakin tidak selesa.

Baca juga: Penyakit Aterosklerosis: Ketahui Gejala, Sebab, dan Rawatan

Gejala trypophobia

Semasa melihat sekumpulan lubang, seseorang yang mengalami trypophobia mungkin mengalami reaksi seperti yang berikut:

 • Menggigil
 • Rasa jijik
 • Ketidakselesaan visual seperti keletihan mata, herotan, atau ilusi
 • Serangan panik
 • Berpeluh
 • Pening dan muntah
 • Gegaran badan
 • Susah bernafas
 • Degupan jantung pantas
 • Berpeluh
 • Gatal atau kulit seperti disentuh

Orang dengan trypophobia mungkin mengalami gejala ini beberapa kali seminggu atau setiap hari. Kadang-kadang, rasa takut akan lubang yang mereka rasa tidak pernah hilang.

Bukan hanya itu, penghidap trypophobia akan sering mengalami perubahan tingkah laku untuk mengelakkan objek pencetus.

Contohnya, penghidap trypophobia mungkin mengelakkan makan strawberi kerana jijik atau mengelakkan pergi ke tempat-tempat dengan dinding bertitik.

Objek pencetus

Tidak banyak yang diketahui mengenai trypophobia. Walau bagaimanapun, beberapa pencetus biasa untuk trypophobia adalah seperti berikut:

 • Batu karang
 • Biji buah
 • Lubang pada daging yang tidak segar atau busuk
 • Lubang atau tonjolan pada daging
 • Sarang lebah
 • Mata serangga
 • Gelembung
 • kepala bunga teratai
 • Buah delima
 • span laut
 • Strawberi
 • Plastik gelembung
 • Buih logam
 • Masalah kulit seperti luka, parut dan jeragat
 • Foto yang diedit, mengandungi lubang yang ditampal di lengan, bahu atau muka.

Haiwan seperti serangga, amfibia, mamalia, dan makhluk lain yang mempunyai corak kulit tertentu juga boleh mencetuskan gejala trypophobia.

Seberapa biasa trypophobia?

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa trypophobia adalah keadaan yang mungkin sangat biasa. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psychological Science mendapati 16 peratus peserta mengalami perasaan jijik atau tidak selesa ketika melihat gambar kepala bunga teratai.

Punca trypophobia

Perbahasan mengenai trypophobia penyakit juga masih berterusan, beberapa penyelidik mengatakan bahawa ini hanyalah ketakutan yang tidak rasional terhadap lubang yang mungkin bukan fobia.

Penyelidikan mengenai trypophobia masih sangat terhad. Tetapi untuk menjawab punca ketakutan ini, terdapat beberapa teori yang membincangkan trypophobia. Inilah penjelasannya.

Sebab evolusi

Menurut salah satu teori yang paling popular, trypophobia adalah tindak balas evolusi terhadap perkara yang berkaitan dengan penyakit atau bahaya. Potongan, parasit, dan keadaan berjangkit lain, misalnya, boleh ditandakan dengan lubang atau lebam.

Teori ini menunjukkan bahawa fobia ini mempunyai asas evolusi. Mereka yang mengalami trypophobia cenderung merasa jijik daripada takut ketika melihat objek pencetus.

Berkaitan dengan haiwan berbahaya

Lubang yang lebat mempunyai penampilan yang serupa dengan corak kulit dan bulu pada beberapa haiwan berbisa. Orang mungkin takut akan corak itu kerana secara tidak sedar mereka mengaitkannya dengan haiwan berbahaya. Penyelidikan yang berkaitan dengan ini juga telah dijalankan.

Pada tahun 2013, satu kajian melihat bagaimana orang dengan trypophobia bertindak balas terhadap rangsangan tertentu berbanding dengan orang tanpa trypophobia.

Akibatnya, apabila mereka melihat sarang lebah, orang yang tidak mengalami trypophobia segera memikirkan perkara seperti madu atau lebah.

Sementara itu, penyelidik percaya bahawa mereka yang mengalami trypophobia secara tidak sedar mengaitkan penampilan sarang lebah dengan organisma berbahaya yang mempunyai ciri-ciri visual asas yang sama, seperti ular berbisa.

Walaupun mereka tidak sedar akan hubungan ini, mungkin itulah yang menyebabkan mereka merasakan perasaan jijik atau takut.

Pautan ke patogen berjangkit

Kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa peserta lebih cenderung mengaitkan corak lubang dengan patogen yang dibawa kulit. Peserta kajian melaporkan kulit gatal dan menyengat ketika melihat coraknya.

Rasa jijik atau takut akan ancaman yang ada di hadapan adalah tindak balas adaptif. Dalam banyak kes, perasaan jijik dan ketakutan dapat membantu menjaga keselamatan seseorang dari bahaya.

Dalam kes trypophobia, para penyelidik percaya bahawa rasa takut dan jijik mungkin merupakan bentuk tindak balas yang biasanya dapat disesuaikan.

Pautan ke gangguan lain

Para penyelidik juga mendapati bahawa orang dengan trypophobia lebih cenderung mengalami gejala kegelisahan dan kemurungan. Gejala trypophobia juga sering menyebabkan gangguan fungsi dalam kehidupan seharian.

Baca juga:Mengenal Emfisema, Penyakit Maut yang Menyerang Paru-paru

Diagnosis trypophobia

Untuk mendiagnosis fobia, doktor anda akan menanyakan beberapa soalan mengenai gejala yang anda alami. Doktor juga akan memeriksa sejarah perubatan, psikiatri dan sosial anda.

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa trypophobia adalah keadaan yang tidak dapat didiagnosis oleh doktor kerana fobia ini tidak dikenali secara rasmi oleh persatuan kesihatan perubatan dan mental.

Faktor risiko untuk trypophobia

Tidak banyak yang diketahui mengenai faktor risiko yang berkaitan dengan trypophobia. Walau bagaimanapun, satu kajian mendapati kemungkinan adanya hubungan antara trypophobia dan gangguan kemurungan utama dan gangguan kecemasan umum.

Menurut para penyelidik, orang dengan rypophobia lebih cenderung untuk mengalami gangguan kemurungan utama.

Sebilangan orang yang takut pada corak lubang juga mengalami gangguan mental yang lain, seperti kegelisahan sosial, gangguan panik, gangguan obsesif kompulsif atau OCD, dan gangguan bipolar.

Rawatan trypophobia

Tidak ada rawatan khusus yang terbukti berkesan dalam merawat keadaan ini. Walau bagaimanapun, beberapa rawatan yang digunakan untuk merawat fobia tertentu dapat membantu mengurangkan gejala.

Terapi pendedahan

Terapi ini dilakukan dengan mendedahkan orang kepada objek ketakutan mereka. Terapi ini bertujuan untuk mengubah tindak balas seseorang terhadap objek atau situasi yang membuatnya merasa takut.

Dengan melakukan terapi ini, diharapkan penghidap fobia dapat mengurangkan ketakutan mereka dari masa ke masa.

Proses ini biasanya dilakukan secara berperingkat. Seseorang boleh memulakan dengan membayangkan apa yang mereka takuti, kemudian melihat gambar objek ketakutan, dan akhirnya mendekati atau bahkan menyentuh objek atau sumber ketakutan mereka.

Dalam kes ini, seseorang yang mengalami gejala trypophobia dapat memulakan terapi pendedahan dengan membayangkan sesuatu seperti sarang lebah atau biji sambil menutup mata mereka. Biasanya terapi ini akan terus dilakukan sehingga gejalanya mulai mereda.

Apabila orang itu dapat membayangkan objek tersebut tanpa tindak balas, dia akan memasuki tahap terapi seterusnya. Tahap ini biasanya melibatkan banyak aktiviti untuk melihat gambar objek yang biasanya mencetuskan gejala.

Proses terapi pendedahan akan berterusan sehingga pesakit dapat melihat objek ketakutan tanpa merasa jijik, ketakutan, atau kegelisahan yang berlebihan.

Teknik relaksasi

Teknik relaksasi yang sesuai juga berguna untuk mengurangkan perasaan jijik, ketakutan, atau kegelisahan yang disebabkan oleh objek ketakutan. Biasanya teknik ini akan melibatkan beberapa perkara seperti visualisasi, latihan pernafasan dalam, dan relaksasi otot.

Terapi tingkah laku kognitif (CBT)

Terapi tingkah laku kognitif melibatkan bekerja dengan ahli terapi untuk mengubah pemikiran dan tingkah laku seseorang yang mendasari ketakutannya.

Ahli terapi akan melakukan beberapa perkara untuk mengubah tingkah laku orang dengan fobia dalam beberapa peringkat. Bermula dari membincangkan pemikiran yang tidak realistik, kemudian berusaha menggantinya dengan pemikiran yang lebih realistik, kemudian membuat perubahan tingkah laku.

Salah satu sebab orang mengalami gejala fobia adalah kerana mereka sering percaya bahawa objek ketakutan mereka mempunyai sesuatu yang membuat mereka merasa terancam atau berada dalam bahaya. Ini secara automatik memberikan persepsi negatif ketika mereka melihat objek ketakutan.

Melalui terapi CBT, orang akan diminta untuk mengganti kepercayaan tidak rasional dan pemikiran negatif yang tidak rasional dengan pemikiran yang lebih positif dan realistik.

Dadah

Ubat antidepresan atau anti-kegelisahan boleh menjadi pilihan untuk mengatasi fobia jika orang itu juga mengalami kemurungan atau kegelisahan. Sebagai contoh, sekumpulan perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI), benzodiazepin, atau beta-blocker.

Penggunaan ubat ini juga dapat digabungkan dengan pendekatan rawatan lain seperti CBT, terapi pendedahan, atau jenis psikoterapi lain. Tetapi ubat-ubatan ini pastinya menumpukan pada menangani kemurungan atau kegelisahan, bukan secara khusus mengatasi trypophobia.

Selain ubat dan terapi, beberapa perkara di bawah ini juga berguna untuk mengatasi gejala trypophobia yang menjengkelkan:

 • Rehat yang mencukupi
 • Makan makanan yang sihat dan seimbang
 • Melakukan aktiviti fizikal dan bersenam untuk menguruskan kegelisahan
 • Minta pertolongan atau sokongan daripada mereka yang terdekat dengan anda
 • Mengelakkan kafein dan bahan lain yang boleh membuat kegelisahan semakin teruk
 • Belajar untuk menghadapi objek ketakutan secara langsung
 • Teknik belajar bernafas bernafas atau pemerhatian yang bernas untuk membantu mengatasi tekanan.

Baca juga: Mengatasi Kemurungan dan Ketagihan Alkohol dengan Berkesan, Apa Itu Hipnoterapi?

Cara mengatasi tindak balas dalam pengumpulan lubang

Sekiranya anda mengalami simptom trypophobia akut, lakukan teknik pernafasan dalam. Langkah ini dapat memendekkan jangka masa gejala yang muncul, menenangkan kegelisahan dan ketakutan.

Selain itu, pernafasan dalam juga akan membantu melambatkan degupan jantung dan mendorong tindak balas relaksasi dalam badan. Satu teknik pernafasan dalam yang sederhana dipanggil pernafasan kotak. Inilah caranya untuk melakukannya

 • Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda dengan jumlah empat
 • Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda dengan jumlah empat
 • Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda dengan jumlah empat
 • Terus bernafas dengan cara ini selama satu hingga lima minit.

Itulah beberapa maklumat mengenai trypophobia yang perlu anda ketahui. Walaupun fobia jenis ini tidak dikenali, sebilangan penyelidik bersetuju bahawa penghidap trypophobia mempunyai simptom sebenar yang boleh mempengaruhi kehidupan seharian.

Sekiranya anda atau saudara terdekat anda mempunyai gejala trypophobia, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor dapat mencari punca ketakutan dan menguruskan gejala yang timbul dan mengganggu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!