Kesihatan

Tidak boleh cuai, inilah cara membersihkan lidah bayi dengan selamat!

Penting untuk mengetahui cara membersihkan lidah bayi kerana jika dilakukan lebih awal ia dapat membantu mencegah bau mulut, anda tahu! Ya, membersihkan lidah pada bayi juga dapat mengelakkan pengumpulan bakteria yang berisiko menyebabkan jangkitan mulut pada penyakit gusi.

Ibu bapa harus kerap membersihkan dan mengurut mulut bayi sebelum gigi masuk untuk memastikan kebersihan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat beberapa cara membersihkan lidah bayi yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Penyakit Kwashiorkor: Ketahui Definisi, Gejala, dan Punca!

Bagaimana membersihkan lidah bayi dengan betul?

Tidak kira sama ada gigi bayi telah tumbuh atau tidak, anda perlu membersihkan mulut dan lidahnya agar kesihatannya terjaga dengan baik. Walau bagaimanapun, jika bayi belum makan pepejal, tidak mustahil untuk membersihkan lidah dengan kerap.

Dilaporkan dari Healthline, bayi mempunyai air liur yang lebih sedikit daripada orang dewasa, sehingga sukar bagi mulut kecil mereka untuk membersihkan sisa susu ibu. Kerana itu, pengumpulan dapat terjadi pada lidah, menyebabkan pembentukan lapisan putih.

Cara membersihkan lidah bayi mestilah betul kerana biasanya akan berbeza bergantung pada usianya. Baiklah, supaya pembersihan lidah pada bayi dapat dilakukan dengan optimum, berikut adalah beberapa cara yang perlu anda ketahui.

Teknik membersihkan lidah yang baru lahir

Membersihkan lidah dan gusi bayi anda adalah proses yang agak mudah dan tidak memerlukan banyak bekalan. Biasanya, yang perlu disediakan untuk pembersihan lidah bayi yang baru lahir adalah air suam dan kain lap atau kain kasa.

Langkah pertama yang perlu diambil sebelum membersihkan lidah bayi anda adalah mencuci tangan dengan sabun dan air bersih. Selepas itu, mulailah membersihkan mulut atau lidah dengan meletakkan bayi di pangkuan dengan kepalanya di tangannya.

Sekiranya kedudukannya selesa, segera celupkan jari yang telah ditutup dengan kain kasa di dalam air suam. Seterusnya, buka mulut bayi dengan lembut dan perlahan-lahan menjelirkan lidahnya menggunakan jari anda dalam gerakan bulat.

Gosokkan jari dengan lembut pada gusi bayi dan bahagian dalam pipi. Anda boleh melakukan ini sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk menjaga kebersihan lidah dan mulut anda.

Cara membersihkan lidah bayi ketika dia mengalami sariawan

Semasa mempunyai bayi, penting untuk memperhatikan lapisan putih di lidah tidak selalu disebabkan oleh susu ibu tetapi sariawan. Biasanya, sisa susu dan sariawan akan kelihatan serupa tetapi dapat dibezakan semasa membersihkan lidah.

Sisa susu dapat dikeluarkan dengan mudah sementara lapisan putih yang disebabkan oleh sariawan sukar dikeluarkan. Secara amnya, oral thrush adalah jangkitan kulat yang berkembang di mulut dan disebabkan oleh kandidiasis

Beberapa gejala yang akan dilihat termasuk bintik-bintik putih di lidah, gusi, di dalam pipi, dan atap mulut. Cara membersihkan lidah bayi ketika ada sariawan mesti berhati-hati kerana boleh memperburuk jangkitan.

Oleh itu, sariawan perlu dirawat terlebih dahulu dengan menggunakan ubat antijamur untuk menghentikan penyebaran jangkitan. Sekiranya salutan tidak hilang, segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Kaedah membersihkan lidah bayi setelah berumur 6 bulan

Setelah bayi berusia sekurang-kurangnya 6 bulan dan mempunyai gigi pertamanya, maka membersihkan lidah atau mulut dapat dimulakan dengan menggunakan sikat gigi yang lembut. Berus gigi ini bukan sahaja dapat digunakan untuk membersihkan gigi, tetapi juga lidah dan gusi.

Membersihkan kawasan mulut boleh ditambah dengan ubat gigi jika bayi berusia sekurang-kurangnya 6 bulan. Pemberian ubat gigi juga harus diperkirakan sesuai dengan usianya, yakni seberat sebiji beras untuk mengelakkan lebih banyak busa yang tertelan.

Sekiranya anda lebih matang atau berumur sekurang-kurangnya 3 tahun, pemberian ubat gigi boleh ditambah dengan ukuran kacang. Walau bagaimanapun, jika anda masih tidak yakin membersihkan lidah atau mulut dengan berus gigi, anda boleh terlebih dahulu berbincang dengan pakar.

Baca juga: Petua Mudah untuk Membuat Rumah Selamat untuk Kanak-kanak dan Kanak-kanak Bermain Sepanjang Hari

Perkara yang perlu diingat mengenai kebersihan mulut bayi

Sebaik sahaja gigi pertama bayi anda masuk, anda harus membawanya berjumpa doktor gigi dengan kerap. Lawatan gigi pertama bayi biasanya dilakukan 6 bulan selepas gigi pertama.

Selain menyikat dan membersihkan lidah, pemeriksaan berkala dengan doktor gigi sangat penting bagi bayi dan kanak-kanak.

Biasanya, doktor gigi akan memeriksa keseluruhan kesihatan gigi, rahang, dan gusi anda. Bukan hanya itu, doktor juga mungkin mencari masalah dengan perkembangan motor mulut dan kerosakan gigi yang mungkin muncul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!