Kesihatan

Berhati-hati! 6 Gejala Vertigo Ini Boleh Mengganggu Kegiatan Anda

Vertigo adalah keadaan ketika badan kehilangan keseimbangan, yang dicirikan oleh sakit kepala yang tidak biasa. Gejala vertigo yang paling biasa adalah sensasi seolah-olah anda berputar dan melayang, sehingga sukar berjalan, berdiri, atau melakukan aktiviti berat.

Ketidakseimbangan ini boleh menyebabkan gangguan lain, seperti pening, pendengaran berkurang, dan penglihatan kabur. Mari lihat enam gejala vertigo berikut.

1. Pening sebagai gejala vertigo

Gejala vertigo yang paling biasa adalah sakit kepala. Keadaan ini boleh dipicu oleh banyak perkara, seperti gangguan telinga, gangguan keseimbangan, ke mata yang bergerak dengan tidak terkawal.

Ketidakseimbangan badan memaksa otot leher menstabilkannya. Pening di kepala adalah reaksi otak sebagai tindak balas terhadap impuls yang dihantar dari saraf ke organ yang terkena.

Sakit kepala di vertigo tidak boleh dipandang ringan. Kerana, jika tidak diperiksa, keadaan ini dapat mencetuskan gejala lain yang lebih serius, seperti kekejangan, kekejangan, dan kekejangan otot di sekitar kawasan tengkorak atas ke leher.

2. Berkurangnya pendengaran sebagai gejala vertigo

Gejala vertigo seterusnya adalah penurunan kemampuan pendengaran di telinga. Keadaan ini umumnya berlaku pada vertigo periferal, yang disebabkan oleh gangguan pada organ tersebut.

Gangguan ini timbul kerana tekanan pada labirin, bahagian telinga yang bertugas menghantar isyarat bunyi ke otak. Keadaan ini secara amnya berlaku secara beransur-ansur, dari kepala terasa kenyang, hingga penurunan frekuensi suara yang didengar.

Baca juga: Kenali Punca Vertigo yang Boleh Memudaratkan Kesihatan Tubuh

3. Deringan di telinga sebagai gejala vertigo

Telinga berdering. Sumber gambar: theconversation.com

Selain kehilangan pendengaran, seseorang yang mengalami vertigo juga sering merasakan bunyi dering di telinga. Keadaan ini dikenali sebagai tinnitus. Bunyi berdengung boleh menjadi lebih teruk apabila vertigo semakin teruk.

Gejala ini biasanya muncul pada vertigo periferal, disebabkan oleh gangguan pada telinga dalam yang bertugas menjaga keseimbangan badan. Tinnitus dapat diperburuk oleh faktor lain, seperti gangguan tidur, kemurungan, kegelisahan yang berlebihan, dan migrain.

4. Gejala vertigo pada mata

Gejala vertigo seterusnya adalah gangguan mata. Deria penglihatan akan sukar difokuskan pada satu titik, sehingga dapat memicu sakit kepala. Ia dicirikan oleh pergerakan mata yang lebih pantas daripada biasa.

Dalam beberapa kes, orang dengan vertigo juga dapat mengalami penglihatan kabur. Oleh itu, perkara terbaik yang dapat dilakukan ketika vertigo menyerang adalah dengan mengambil kedudukan yang selesa. Ini dapat menjadikan keseimbangan kawalan badan, yang juga memberi kesan pada mata.

Keseimbangan itu sendiri sangat mempengaruhi kawalan pergerakan mata. Apabila pening atau sakit kepala bertambah teruk, bola mata dapat bergerak dengan cepat dari sisi ke sisi.

Keadaan ini dikenali sebagai nystagmus. Ini boleh berakhir di badan merasakan sensasi berputar dan berayun tidak terkawal.

5. Sensasi berputar

Sensasi berputar adalah gejala vertigo yang dialami oleh hampir semua penderita. Keadaan ini boleh timbul apabila keempat-empat faktor di atas telah berlaku. Sensasi berputar disebabkan oleh serpihan kristal karbonat yang melarikan diri dari dinding telinga tengah, ke telinga dalam.

Apabila serpihan memasuki keseimbangan bendalir, di sinilah sensasi terapung mula berlaku.

Gejala ini biasanya berlaku secara berperingkat-peringkat yang tidak ringan, terutama bagi seseorang yang mengalami jenis vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV). Apabila keadaan ini berlaku, cari kedudukan yang selesa untuk melegakannya.

Sekiranya anda memandu, segera tarik kenderaan, kemudian bersandar pada kepala sehingga keadaan bertambah baik. Anda sangat tidak digalakkan melakukan aktiviti berat semasa keadaan ini berlaku. Kerana simptom boleh muncul secara tiba-tiba.

Baca juga: Vertigo: Punca, Rawatan, dan Cara Mencegahnya

6. Mual dan muntah

Mual dan muntah adalah gejala vertigo yang menunjukkan bahawa lima keadaan di atas telah berlaku pada tahap yang teruk. Mual adalah reaksi badan apabila terdapat ketidakstabilan terhadap sesuatu. Dalam kes ini, ia adalah soal keseimbangan.

Sebilangan orang mungkin menahan loya, tetapi tidak sedikit yang menyebabkan muntah. Biasanya, apabila keadaan ini berlaku, badan akan merasa lemah dan disertai dengan peluh sejuk.

Itulah enam gejala vertigo yang perlu anda ketahui. Salah satu cara termudah yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan gejala ini adalah dengan mencari posisi yang paling selesa untuk badan anda. Tetapi sekiranya keadaan tidak bertambah baik, segera hubungi doktor anda!