Kesihatan

Famotidine

Famotidine (famotidine) adalah kelas ubat untuk asid perut.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat famotidine, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa famotidine?

Famotidine adalah ubat gastrik untuk merawat dan mencegah ulser, ulser perut atau ulser usus.

Ubat ini juga diberikan untuk merawat keadaan asid perut yang berlebihan, seperti sindrom Zollinger-Ellison. Selain itu, famotidine juga berkesan dalam merawat pedih ulu hati akibat penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Ubat ini telah beredar dalam beberapa bentuk dos ubat generik. Umumnya, ubat ini boleh didapati dalam bentuk dos oral yang diambil melalui mulut. Walau bagaimanapun, beberapa sediaan ubat juga tersedia sebagai ubat parenteral yang disuntik ke dalam vena.

Apakah fungsi dan faedah ubat famotidine?

Famotidine berfungsi sebagai agen untuk menyekat rembesan asid gastrik yang berlebihan oleh reseptor histamin H2. Oleh itu, ubat ini termasuk dalam kelas ubat antagonis reseptor H2.

Biasanya ubat akan berfungsi selepas penggunaan selama 1 jam untuk persediaan oral. Kesan ubat, oral dan parenteral, boleh bertahan 10 hingga 12 jam setelah diminum.

Dalam dunia kesihatan, famotidine mempunyai faedah untuk mengatasi masalah kesihatan berikut:

Ulser duodenum

Ulser atau luka duodenum yang muncul di dinding usus boleh disebabkan oleh kerengsaan asid yang berlebihan.

Untuk mengelakkan ini, diperlukan rawatan yang dapat menekan rembesan asid gastrik yang berlebihan.

Famotidine boleh diberikan untuk mencegah dan merawat ulser duodenum, atau dikenal sebagai penyakit ulser peptik.

Sindrom Zollinger-Ellison

Sindrom Zollinger-Ellison adalah di mana tumor terbentuk di pankreas atau bahagian atas usus kecil (duodenum), yang disebut gastrinoma. Akibatnya, hormon gastrin dirembeskan dalam jumlah besar dan menyebabkan perut menghasilkan terlalu banyak asid.

Lebihan asid kemudian menyebabkan ulser peptik, cirit-birit, dan gejala lain. Ubat untuk mengurangkan asid perut biasanya disyorkan untuk mengurangkan gejala dan kemungkinan penyakit perut dan usus lain.

Ulser perut

Ulser gastrik, juga dikenali sebagai ulser peptik, adalah keadaan di mana luka muncul di lapisan perut. Luka ini boleh muncul kerana kerengsaan oleh rembesan asid gastrik yang berlebihan.

Rawatan yang diberikan merangkumi ubat-ubatan untuk menekan hipersekresi asid gastrik. Ubat yang disyorkan termasuk famotidine dan kumpulan ubat lain yang menyekat rembesan asid gastrik.

Refluks gastroesophageal (GERD)

Famotidine juga boleh diberikan sebagai rawatan jangka pendek untuk merawat gejala pedih ulu hati kerana asid perut naik ke kerongkongan. Gejala ini dikenali sebagai Gastroesophageal Reflux Disease (GERD).

Dadah boleh diberikan sebagai terapi awal tanpa kombinasi untuk gejala GERD yang kurang teruk. Famotidine juga boleh diberikan sebagai rawatan jangka pendek untuk melegakan gejala pedih ulu hati pada orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun.

Jenama dan harga Famotidine

Ubat ini telah diedarkan di Indonesia dan anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama ubat famotidine yang telah beredar adalah Antidine, Dulcer, Gaster, Neosanmag, Rafico, Nulcefam, Ulcerid, dan lain-lain.

Bagaimana anda mengambil famotidine?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos ubat yang tertera pada label pembungkusan ubat atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak, kurang, atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Anda boleh mengambil tablet oral atau penggantungan dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda merasa mual semasa mengambil ubat, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Persediaan untuk suntikan atau suntikan diberikan sebagai infus ke dalam urat. Penyedia penjagaan kesihatan anda akan memberi anda suntikan ini sekiranya anda tidak dapat minum ubat tersebut dari mulut ke mulut.

Untuk penyediaan tablet bersalut filem, anda boleh meminumnya bersamaan dengan air. Jangan mengunyah, menghancurkan, atau larut dalam air kerana tablet ini bertujuan untuk pembebasan berterusan.

Anda harus mengunyah tablet kunyah sebelum menelannya. Anda boleh minum air setelah tablet hancur sepenuhnya di mulut anda.

Goncangkan botol ampaian hingga 5 hingga 10 saat sebelum digunakan. Ukur ubat dengan sudu pengukur atau alat pengukur dos lain yang disertakan bersama ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda tentang cara mengambil dos yang tepat.

Sebilangan besar ulser gastrik atau usus sembuh dalam masa 4 minggu selepas rawatan, tetapi mungkin diperlukan hingga 8 minggu untuk ulser sembuh sepenuhnya. Terus minum ubat seperti yang diarahkan walaupun anda merasa sihat.

Minum ubat secara berkala pada waktu yang sama setiap hari. Sekiranya anda lupa minum, segera minum jika masa minum seterusnya masih lama. Lewati dosnya apabila tiba masanya untuk mengambil ubat seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat pada satu masa.

Hubungi doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik, atau jika keadaan menjadi lebih teruk semasa menggunakan ubat ini.

Setelah digunakan, simpan famotidine pada suhu bilik dari kelembapan, panas dan sinar matahari. Suspensi cecair tidak boleh dibekukan dan buangkan persediaan sirap yang sudah tidak digunakan lebih dari 30 hari.

Berapakah dos famotidine?

Dos dewasa

Dos untuk ulser gastrik dan duodenum, dan keadaan hipersekresi asid gastrik

 • Dos biasa dengan suntikan: 20mg setiap 12 jam dengan suntikan selama 2 minit atau dengan infusi selama 15-30 minit.
 • Dos biasa sebagai persediaan oral: 20 mg diambil setiap 6 jam. Dos dapat ditingkatkan hingga 800mg sehari jika diperlukan.

Penyakit refluks gastroesophageal

 • Dos biasa: 20mg diambil dua kali sehari selama 6-12 minggu atau hingga 40 mg diambil dua kali sehari jika berlaku hakisan esofagus.

Dispepsia bukan ulser

Dos biasa: 10mg atau 20mg diambil dua kali sehari.

Ulserasi gastrik atau duodenum jinak

 • Dos biasa: 40mg setiap hari diambil pada waktu malam selama 4-8 minggu.
 • Dos penyelenggaraan: 20mg setiap hari diambil pada waktu malam.

Dos anak

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

 • Dos biasa diberikan secara parenteral (suntikan): 0.25mg per kilogram berat badan bertahan 12 jam dengan suntikan selama 2 minit atau dengan infusi selama 15 minit. Dos boleh dinaikkan hingga 40mg sehari.
 • Sebagai penyelesaian oral:
  • Umur kurang dari 3 bulan boleh diberi dos 0.5 mg per kg berat badan yang diambil sekali sehari
  • Berumur 3 bulan hingga 1 tahun boleh diberi dos 0.5 mg per kg berat badan yang diambil dua kali sehari.
  • Umur 1 hingga 16 tahun boleh diberi dos 0.5 mg per kg berat badan hingga 40 mg diambil dua kali sehari.

Ulserasi gastrik atau duodenum jinak

 • Dos biasa sebagai sediaan oral: 0,5 mg per kg berat badan diambil pada waktu tidur atau dalam 2 dos terbahagi.
 • Dos boleh dinaikkan hingga 40mg setiap hari.

Adakah famotidine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan famotidine dalam kategori kehamilan ubat-ubatan B.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini tidak menunjukkan kesan buruk pada janin haiwan eksperimen. Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi.

Ubat ini diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk digunakan oleh ibu yang menyusu. Dikhuatiri kesan ubat tersebut dapat mempengaruhi bayi yang disusui.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil famotidine, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan famotidine?

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda jika kesan sampingan berikut berlaku selepas anda mengambil famotidine:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap famotidine, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Kekeliruan, halusinasi, pergolakan, dan rasa rendah tenaga
 • Kejang
 • Denyutan jantung cepat atau berdebar
 • Pening tiba-tiba dan terasa seperti saya akan pingsan
 • Kesakitan, kelembutan, atau kelemahan otot yang tidak dapat dijelaskan terutamanya jika anda juga mengalami demam, keletihan yang tidak biasa, dan kencing gelap.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan famotidine termasuk:

 • Sakit kepala
 • Pening
 • Sembelit atau cirit-birit

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap famotidine atau ubat serupa.

Untuk memastikan bahawa ubat ini selamat untuk anda ambil, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Penyakit buah pinggang
 • penyakit hati
 • Kanser perut atau penyakit perut serius yang lain
 • Sindrom Long QT (anda atau ahli keluarga)
 • Penyakit paru paru
 • Diabetes
 • Sistem imun yang lemah kerana penyakit

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil famotidine jika anda hamil atau menyusu. Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin memberikan ubat ini kepada anak-anak.

Semasa mengambil ubat ini, anda mungkin perlu menjalani ujian darah untuk memeriksa tindak balas badan anda terhadap famotidine. Doktor anda akan memberitahu anda seberapa kerap anda perlu menjalani ujian ini.

Elakkan alkohol semasa mengambil ubat ini. Kesan sampingan yang berbahaya boleh meningkat semasa anda mengambil ubat bersama dengan alkohol.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil atau mengambil ubat lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!