Kesihatan

Selain menyingkirkan toksin badan, ini adalah 7 fungsi buah pinggang yang mesti anda ketahui!

Ginjal adalah organ penting dalam badan berukuran kira-kira 10 cm atau kira-kira ukuran kepalan tangan. Adakah anda tahu fungsi buah pinggang lain selain membuang toksin badan?

Ginjal dilengkapi dengan tisu yang sangat kecil dan disebut sebagai nefron. Fungsi ginjal selain membuang toksin melalui air kencing, ia juga mengawal keseimbangan komposisi darah.

Fungsi buah pinggang

Walaupun kecil, buah pinggang memainkan peranan penting dalam badan. Ginjal mempunyai sekitar satu juta nefron yang berfungsi menyaring sekitar 200 liter darah sehari.

Selain menyaring toksin yang memasuki badan melalui makanan dan minuman, terdapat banyak fungsi ginjal yang juga penting untuk kesihatan tubuh.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, berikut adalah fungsi buah pinggang lain yang sangat penting untuk kesihatan tubuh manusia:

1. Buang toksin dari badan

Ginjal mempunyai peranan penting yang berfungsi membuang beberapa bahan asing dari luar yang memasuki badan, dan berpotensi membahayakan. Antara yang berbahaya termasuk ubat-ubatan, racun perosak, atau pengawet makanan.

Baca juga: Mengetahui Keracunan Makanan | Dari Sebab hingga Rawatan

2. Mengekalkan keseimbangan air dalam badan

Fungsi buah pinggang adalah untuk menjaga keseimbangan air di dalam badan

Sumber Foto: lifelinescreening.com

Ginjal adalah fungsi yang sangat penting untuk menjaga keseimbangan air di dalam badan. Kerana salah satu fungsi ginjal adalah untuk memastikan bahawa tisu badan mendapat air yang cukup agar dapat berfungsi dengan baik.

Ginjal akan bertindak balas terhadap perubahan kadar air di dalam badan, apabila pengambilan air di dalam badan menurun atau menjadi dehidrasi, organ-organ ini kemudian menahan agar air tidak terbuang.

Anda boleh minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi dan menjaga ginjal berfungsi dengan baik.

3. Mengawal dan mengawal tekanan darah

Ginjal menghasilkan dua hormon, iaitu renin dan angiotensin, yang berfungsi mengatur tahap regangan dan pengecutan saluran darah di dalam badan.

Kedua-dua hormon kerja yang dihasilkan oleh buah pinggang mempunyai peranan dalam tahap peregangan saluran darah dan keseimbangan garam sehingga air dalam darah dapat dikendalikan. Semua mekanisme ini sangat mempengaruhi tekanan darah.

Hal ini dapat dipastikan kemudian, jika seseorang mengalami masalah ginjal atau mengalami penyakit ginjal, maka tekanan darahnya menjadi tinggi.

4. Merangsang pengeluaran sel darah merah

Fungsi ginjal merangsang pengeluaran sel darah merah. Sumber Foto: 1mg.com

Fungsi ginjal lain adalah berperanan dalam merangsang pengeluaran sel darah merah, kerana ia menghasilkan hormon eritropoietin.

Cara penghasilan hormon ini berfungsi akan dipengaruhi oleh tahap oksigen darah ke buah pinggang. Apabila hanya terdapat sedikit sel darah merah, oksigen dalam darah secara automatik akan rendah.

Apabila dalam keadaan ini, buah pinggang akan bertindak balas dengan meningkatkan pengeluaran eritropoietin. Selanjutnya, ia merangsang sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah merah baru.

Sebagai contoh, pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang, hormon eritropoietin tidak dapat dihasilkan dengan baik, mengakibatkan kekurangan sel darah merah atau anemia.

5. Mengatur kadar asid dan alkali dalam badan

Fungsi lain adalah mengatur keseimbangan jumlah asid dan basa di dalam badan. Apabila jumlah asid dan basa dalam tubuh dianggap melebihi had normal, maka kerja ginjal akan mengeluarkannya bersama-sama ketika anda mengeluarkan air kencing.

Apabila ginjal tidak berfungsi dengan baik, tubuh akan mudah terkena penyakit yang berkait rapat dengan kelebihan atau kekurangan jumlah asid dan basa di dalam badan.

6. Tapis dan buangkan sisa di dalam badan

Selebihnya metabolisme dalam badan akan menjadi sisa seperti urea dan asid urik. Sekiranya tidak dibazirkan, sebahagian besar sampah akan memberi kesan buruk kepada organ tubuh yang lain.

Kemudian fungsi ginjal adalah menyaring dan membuang sisa-sisa ini. Urea yang terbentuk di dalam badan dan berubah menjadi sampah diangkut melalui darah ke buah pinggang untuk dibuang.

Tanpa buah pinggang, sisa dan toksin akan terkumpul di dalam darah. Sekiranya kerja ginjal terganggu, ia akan memburukkan lagi kesihatan badan.

7. Mengawal kalium dalam darah

Fungsi buah pinggang mengawal kalium dalam darah. Sumber Foto: sciencebeta.com

Fungsi buah pinggang seterusnya yang juga penting adalah mengawal jumlah kalium dalam darah. Mempunyai jumlah kalium yang terlalu tinggi atau terlalu rendah tidak baik untuk kesihatan.

Apabila jumlah kalium terlalu banyak maka anda akan mengalami keadaan yang sering disebut hiperkalemia. Keadaan ini menyebabkan kerja otot jantung menjadi perlahan, malah boleh membawa maut sehingga boleh mengakibatkan kematian.

Sementara itu, jika jumlah kalium terlalu rendah, otot badan akan lemah sehingga anda akan lebih mudah mengalami keletihan. Dalam kes ini, fungsi penting buah pinggang adalah mengekalkan jumlah kalium yang ideal agar tubuh dapat berfungsi dengan optimum.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!