Kesihatan

Mengenal Komplikasi Hydrops Fetalis, Keadaan Jarang yang Dialami oleh Wanita Hamil

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh berlaku semasa kehamilan. Sebilangan komplikasi ini boleh mempengaruhi keadaan kesihatan sehingga bayi dilahirkan, salah satunya adalah hydrops fetalis.

Hydrops fetalis adalah salah satu komplikasi jarang yang dialami oleh wanita hamil. Peratusannya adalah 1 dalam setiap 1000 kelahiran. Oleh itu, apa sebenarnya hydrops fetalis dan apa implikasi bagi wanita hamil? Inilah penjelasan penuh.

Apa itu hydrops fetalis?

Hydrops fetalis adalah keadaan di mana bayi baru lahir menumpuk cecair di tisu sekitar paru-paru, jantung, perut atau di bawah kulit.

Keadaan ini dapat dikesan sejak kehamilan melalui ujian ultrasound. Sekiranya pakar kebidanan mengesyaki seorang wanita hamil menghidap fetalis hidrops, secara amnya pemeriksaan lanjut seperti ujian diagnostik akan dilakukan.

Ujian diagnostik boleh menjadi pemeriksaan cecair amniotik yang disebut amniosentesis. Atau mengambil sampel darah janin untuk ujian lanjut di makmal.

Ketahui jenis hydrops fetalis

Setelah mengesahkan diagnosis hidrops fetalis, ia kemudian akan meneruskan untuk mengetahui apa penyebabnya. Jika dilihat dari penyebabnya, terdapat dua jenis hidrops fetalis, iaitu tidak tahan dan kebal.

Jenis tidak kebal

Fetalis hidrops tanpa imun adalah jenis yang lebih biasa. Jenis ini disebabkan oleh keadaan perubatan lain, yang berkaitan dengan pengurusan cecair di dalam badan. Beberapa keadaan perubatan yang berkaitan dengan fetalis hidrops yang tidak imun termasuk:

 • Kecacatan jantung atau paru-paru di Nayi
 • Pendarahan pada janin
 • Gangguan genetik dan metabolik seperti sindrom Turner dan penyakit Gaucher
 • Anemia yang teruk seperti talasemia
 • Serta beberapa keadaan lain seperti tumor, jangkitan virus dan bakteria.
 • malformasi vaskular

Jenis imun

Imuniti hidrops fetalis berlaku disebabkan oleh ketidaksesuaian darah ibu dan janin yang disebut ketidaksesuaian Rh. Ketidakcocokan ini menyebabkan sel darah merah bayi musnah.

Kes ketidaksesuaian rh yang teruk boleh menyebabkan hidrops fetalis.

Apakah rawatan untuk hydrops fetalis pada wanita hamil?

Walaupun dapat diketahui sejak kehamilan, sayangnya tidak ada rawatan yang dapat menyembuhkan keadaan ini. Doktor pada amnya melakukan tindakan yang membantu bayi bertahan sehingga lahir.

Berikut adalah beberapa rawatan yang dilalui oleh wanita hamil sekiranya didiagnosis mempunyai bayi dengan hidropis fetalis:

Mendapatkan perjalanan darah

Sekiranya hydrops fetalis adalah jenis kekebalan, pemindahan darah untuk janin dilakukan untuk membantu bayi bertahan. Transfusi ini dikenali sebagai transfusi darah janin intrauterin.

Pemantauan kesihatan oleh doktor

Wanita hamil dengan diagnosis hidrops fetalis biasanya akan dipantau oleh doktor secara lebih intensif. Kerana keadaan ini boleh berkembang menjadi sindrom "cermin". Yakni sindrom yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan sawan yang boleh membahayakan wanita hamil.

Bersalin lebih cepat

Hydrops fetalis juga berisiko membuat ibu hamil melahirkan lebih awal atau sebelum waktunya. Sekiranya keadaan bayi terlalu teruk, doktor boleh mengesyorkan ibu untuk melakukan kelahiran caesar.

Keadaan bayi hydrops fetalis selepas kelahiran

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, kira-kira 20 peratus bayi dengan hydrops fetalis bertahan sehingga waktu melahirkan. Tetapi hanya separuh yang terselamat selepas itu.

Bayi yang dapat bertahan hidup, cenderung mengalami masalah kesihatan lain seperti:

 • Kegagalan jantung
 • Kerosakan otak
 • Hipoglikemia atau gula darah rendah
 • Menghidap sawan

Sekiranya bayi disahkan selamat, doktor akan melakukan beberapa rawatan, seperti:

 • Lakukan perjalanan darah merah mengikut kumpulan darah bayi. Ini dapat dilakukan sekiranya bayi mempunyai imuniti hidrops fetalis.
 • Keluarkan cecair dari tisu di sekitar paru-paru bayi atau organ perut.
 • Bayi juga mungkin diberi sejumlah ubat yang dapat membantu buah pinggang mengeluarkan cecair tambahan dan mencegah kegagalan jantung.
 • Bayi diberi alat pernafasan menggunakan ventilator.

Bolehkah keadaan ini dicegah?

Tidak ada pencegahan yang boleh dilakukan. Sekiranya bayi mempunyai imuniti hidrops fetalis, doktor akan memberikan suntikan RhoGAM. Suntikan ini mencegah komplikasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!