Kesihatan

Apa yang Harus Disiapkan Sebelum Pembedahan Gigi Bijaksana?

Apabila terdapat lebih dari satu gigi dewasa yang kekal di sudut belakang mulut, anda biasanya perlu menjalani pembedahan gigi bijak untuk mencegah jangkitan.

Tindakan ini biasanya dilakukan berdasarkan aduan dan pemeriksaan khusus oleh doktor gigi. Lalu apa prosedur dan persiapan yang betul untuk pembedahan gigi kebijaksanaan?

Mengenai pembedahan gigi kebijaksanaan

Dilaporkan Klinik MayoSekiranya gigi kebijaksanaan tidak mempunyai ruang untuk tumbuh (gigi bijak terpengaruh) ia akan menyebabkan kesakitan, jangkitan dan masalah pergigian lain. Gigi bijak boleh diekstraksi oleh doktor gigi atau pakar bedah mulut.

Untuk mengelakkan masalah pergigian yang berpotensi, beberapa doktor gigi dan pakar bedah mulut akan mengesyorkan pengambilan gigi bijak.

Anda mungkin mengalami gigi kebijaksanaan tumbuh ke arah yang berbeza. Bukan hanya itu, gigi kebijaksanaan juga boleh tersekat di gusi.

Apabila gigi kebijaksanaan anda tumbuh tidak perlu dan menyebabkan kesakitan, ini dikenali sebagai pengecutan gigi. Prosedur pembedahan untuk gigi yang terkena kesan biasanya memerlukan teknik yang berbeza dan lebih rumit daripada pengambilan gigi biasa.

Baca juga: Mahu Dapatkan Ekstrak Gigi? Baca Penjelasan Ini Sebelum Berjumpa dengan Doktor

Persiapan sebelum pembedahan

Walaupun gigi bijak tumbuh serong tetapi tidak mengganggu, kemungkinan pembedahan tidak digalakkan. Tetapi akan melakukan pemeriksaan berkala untuk melihat perkembangan arah tumbuh gigi.

Biasanya, doktor akan mengesyorkan pembedahan pada gigi kebijaksanaan yang terkena jika anda mempunyai jangkitan atau penyakit gusi, gigi bijak mengalami karies, sehingga sista atau tumor muncul di sekitar gigi yang bermasalah.

Bukan hanya itu, persediaan lain sebelum pembedahan, ada beberapa soalan penting yang harus anda tanyakan terlebih dahulu kepada doktor anda, seperti:

 • Berapa banyak gigi kebijaksanaan yang harus diekstrak?
 • Apakah jenis anestesia yang akan diberikan?
 • Seperti apa prosedur pembedahan?
 • Apakah kesan sampingan selepas pembedahan?
 • Adakah pembedahan boleh dilakukan sekiranya anda mengambil ubat tertentu?

Sekiranya anda hamil, jangan lupa beritahu doktor gigi anda. Bincangkan terlebih dahulu mengenai apakah pembedahan boleh dilakukan untuk keselamatan janin.

Kos pembedahan gigi bijak

Kekebalan gigi yang bijaksana adalah kes yang agak rumit dan memerlukan prosedur pembedahan. Bukan hanya beberapa persediaan di atas, anda juga perlu menyediakan kos untuk pembedahan gigi bijak.

Secara amnya, kos untuk melakukan pembedahan pergigian ini bermula dari 2-4 juta rupiah. Semuanya bergantung pada lokasi operasi dan kerumitan operasi.

Tempoh pemulihan

Sebilangan besar orang akan pulih dari pembedahan dalam tiga hingga empat hari. Anda tidak perlu terlalu risau tentang kesakitan, kerana anda dapat meneruskan aktiviti harian anda sehari selepas pembedahan.

Sebilangan bengkak, sakit, dan pendarahan normal setelah pembedahan. Segera hubungi doktor gigi anda sekiranya kesakitan atau pendarahan berlebihan dan tidak dapat ditanggung.

Gejala anda akan bertambah baik pada hari ketiga selepas pembedahan. Semua kesakitan dan pendarahan harus hilang dalam seminggu selepas pembedahan.

Komplikasi selepas pembedahan

Dilaporkan Garis Kesihatan, beberapa komplikasi boleh menjadi tanda jangkitan atau kerosakan saraf. Anda harus segera mendapatkan pertolongan jika anda mengalami gejala berikut:

 • Kesukaran menelan atau bernafas
 • Demam
 • Ubat tidak berkesan untuk menghilangkan rasa sakit
 • Bengkak yang semakin teruk dari masa ke masa
 • Kebas
 • Darah atau nanah keluar dari hidung
 • Pendarahan yang tidak berhenti apabila anda cuba menutupnya dengan kain kasa

Demikianlah maklumat mengenai semua jenis pembedahan pergigian yang perlu anda ketahui. Segera periksa dengan doktor gigi sekiranya terdapat gigi yang sakit dan bengkak, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!