Kesihatan

Berhati-hati! Jenis ketuat berbahaya ini boleh mencetuskan komplikasi

Mengalami ketuat pasti membuat anda merasa tidak selesa. Ketuat sendiri mempunyai beberapa jenis dan ada juga jenis ketuat yang berbahaya, malah boleh menyebabkan komplikasi penyakit yang serius.

Agar anda lebih berwaspada, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu ketuat?

Ketuat adalah lebam pada kulit yang disebabkan oleh papillomavirus manusia (HPV). Virus ini menjangkiti kulit yang menyebabkan benjolan dan dapat tumbuh dengan cepat. Apabila anda mempunyai ketuat, lapisan luar kulit anda menebal.

Anda boleh terkena ketuat ketika kulit anda cedera atau kerana dijangkiti oleh seseorang yang mempunyai virus HPV. Ketuat umumnya tumbuh di tangan, lengan, dan kaki.

Jenis ketuat yang biasa

Terdapat lima jenis ketuat yang sangat biasa bagi banyak orang, termasuk:

1. Ketuat biasa

Ketuat biasa biasanya tumbuh di jari dan jari kaki, tetapi boleh muncul di tempat lain. Baka ini mempunyai penampilan kasar dan bahagian atas bulat.

2. Ketuat Plantar

Ketuat plantar tumbuh di telapak kaki. Tidak seperti ketuat lain, ketuat plantar tumbuh di dalam kulit anda, bukan di luar. Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai ketuat plantar, anda dapat melihat apakah terdapat lubang kecil yang dikelilingi oleh kulit yang mengeras.

Ketuat ini akan membuat anda berasa sakit ketika berjalan.

3. Ketuat rata

Ketuat ini biasanya muncul di wajah, paha, atau lengan. Mereka kecil dan tidak dapat dilihat dengan segera. Ketuat rata mempunyai bahagian atas yang rata, seolah-olah telah dikikis. Ketuat ini boleh berwarna merah jambu, coklat, atau sedikit kuning.

4. Ketuat Filiform

Ketuat Filiform tumbuh di sekitar mulut atau hidung dan kadang-kadang di leher atau di bawah dagu. Mereka kecil dan berbentuk seperti lipatan kecil pada kulit. Ketuat Filiform hampir sama warna dengan kulit.

5. Ketuat periungual

Ketuat periungual tumbuh di bawah dan di sekitar kuku kaki dan kuku jari kaki. Sekiranya anda mempunyai ketuat, mereka boleh menyakitkan dan mempengaruhi pertumbuhan kuku.

Jenis ketuat yang berbahaya dan boleh menyebabkan komplikasi

Terdapat lebih daripada 100 jenis HPV yang merupakan virus yang menyebabkan ketuat. Hampir semua jenis HPV menyebabkan ketuat yang agak tidak berbahaya yang muncul di tangan atau kaki. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis HPV yang menyebabkan ketuat berbahaya.

1. Ketuat genital

Jenis ketuat yang paling berbahaya adalah ketuat genital. Ketuat genital adalah sejenis jangkitan kelamin. Ketuat ini biasanya dialami oleh orang yang aktif secara seksual dan mempengaruhi tisu lembap di kawasan kemaluan.

Ketuat boleh kelihatan seperti benjolan kecil yang berwarna daging atau mempunyai penampilan seperti kembang kol. Ketuat genital tidak selalu dapat dilihat oleh mata, kerana sangat kecil dan menyerupai warna kulit.

Pada lelaki, ketuat ini boleh muncul di beberapa lokasi, seperti zakar, skrotum, paha atau sekitar dubur. Sementara untuk wanita, ketuat ini boleh muncul di dalam atau di luar vagina, di sekitar dubur dan di sekitar serviks.

Selain itu, ketuat jenis berbahaya ini juga boleh muncul di bibir, mulut, lidah, atau tekak seseorang yang pernah melakukan hubungan seksual oral dengan seseorang yang menghidap HPV.

Penyebab ketuat kelamin

Sebilangan besar kes ketuat genital disebabkan oleh HPV. Terdapat 30 hingga 40 jenis HPV yang secara khusus menyerang alat kelamin, tetapi hanya sebilangan kecil jenis ini yang menyebabkan ketuat kelamin.

Virus HPV sangat mudah disebarkan melalui sentuhan kulit ke kulit. Itulah sebabnya ketuat genital disebut jangkitan kelamin.

Faktor risiko ketuat genital

Setiap orang yang aktif secara seksual berisiko mendapat HPV. Walau bagaimanapun, ketuat genital lebih kerap berlaku pada orang yang:

  • Perokok
  • Bawah 30 tahun
  • Mempunyai sistem imun yang lemah
  • Melakukan hubungan seks dengan lebih daripada satu pasangan

Gejala ketuat genital

Sekiranya anda mempunyai ketuat kelamin, terdapat beberapa gejala yang mungkin anda alami, termasuk:

  • Bengkak kecil, kecoklatan atau merah jambu di kawasan kemaluan
  • Gatal atau tidak selesa di kawasan kemaluan
  • Pendarahan semasa persetubuhan

Diagnosis ketuat genital

Untuk mendiagnosis keadaan ini, doktor anda akan mengemukakan soalan mengenai kesihatan dan sejarah seksual anda. Ini termasuk gejala yang anda alami dan sama ada anda pernah melakukan hubungan seks, termasuk seks oral, tanpa kondom.

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal terhadap kawasan yang anda disyaki mengalami ketuat.

Bagi wanita, kerana ketuat dapat terjadi jauh di dalam badan wanita, doktor mungkin perlu melakukan pemeriksaan pelvis. Doktor boleh menggunakan larutan asid ringan, yang membantu menjadikan ketuat lebih kelihatan.

Doktor juga boleh melakukan pap smear, yang melibatkan pengambilan sampel kawasan untuk mendapatkan sel dari serviks anda. Sel-sel ini kemudian dapat diuji keberadaan HPV.

Rawatan ketuat genital

Jenis ketuat yang berbahaya seperti ketuat alat kelamin hilang dengan sendirinya, tetapi HPV boleh terkena sel kulit. Ini bermaksud bahawa anda mungkin mempunyai masalah ketuat lain atau ketuat kelamin mungkin kembali dan menjadi lebih teruk.

Terdapat beberapa cara untuk merawat ketuat kelamin yang akan diberikan oleh doktor seperti:

  • Imiquimod (Aldara)
  • Podophyllin dan podofilox (Condylox)
  • Asid trikloroasetik, atau TCA.

Sekiranya ketuat jenis berbahaya ini tidak hilang dari masa ke masa, anda mungkin memerlukan pembedahan kecil untuk menghilangkannya. Yang paling penting, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, OK!

2. Ketuat di leher

Ketuat di leher adalah jenis ketuat berbahaya yang boleh berjangkit. Secara amnya, penghantaran berlaku apabila terdapat sentuhan langsung yang menyapu kutil. Selain itu, penularan juga boleh berlaku jika anda menggunakan alat yang sama dengan orang yang mempunyai ketuat, seperti tuala, pakaian, dan lain-lain.

Anda boleh merawat ketuat ini dengan menggunakan ubat ketuat yang mengandungi asid salisilat dan asid glikolik yang membantu dalam proses pengelupasan. Sekiranya tidak hilang, anda mungkin boleh menjalani prosedur perubatan seperti pembedahan atau terapi laser.

Itu jenis ketuat yang berbahaya, jadi anda tidak mempunyai ketuat yang berbahaya, selalu perhatikan kebersihan dan elakkan melakukan seks bebas. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami beberapa gejala aneh di kawasan kulit anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found