Kesihatan

Kenali Spooning: Posisi Tidur Yang Dapat Meningkatkan Keintiman Suami dan Isteri

Keharmonian rumah tangga mesti dijaga setelah berkahwin. Salah satunya adalah untuk mengeratkan hubungan emosi. Terdapat banyak cara yang boleh anda dan pasangan anda lakukan, misalnya sudu.

Apa sebenarnya sudu itu? Bagaimana melakukannya dengan pasangan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu sudu?

Sudu. sumber gambar: Garis Kesihatan.

Sudu adalah aktiviti memeluk yang melibatkan dua orang, tetapi menghadapi arah yang sama.

Berlainan daripada berpelukan yang membolehkan pasangan lelaki dan wanita saling berhadapan, sudu Ini dilakukan oleh seseorang yang memeluk pasangannya dari belakang dalam keadaan berbaring.

Dipetik dari WebMD, orang yang memeluk dipanggil sudu besar, sedangkan yang dipeluk adalah sudu kecil.

Baca juga: 6 Variasi dan Posisi Seks untuk Hamil Dengan Cepat, Mana Yang Kegemaran Anda?

adalah sudu bahagian seks?

Ramai orang salah faham mengenai aktiviti sudu atau berpelukan. Tidak sedikit yang sering mengaitkannya dengan seks. Sudu atau berpelukan mungkin merupakan langkah pertama sebelum memulakan hubungan seks.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukannya sudu walaupun tanpa berakhir dengan seks. Walaupun, sering sudu boleh membangkitkan gairah seksual yang boleh berterusan dalam aktiviti lain. Pada asasnya, sudu itu sendiri hanyalah bentuk atau variasi dalam posisi tidur.

Sudu Ini boleh menjadi masa terbaik bagi anda dan pasangan anda untuk memulakan komunikasi yang mendalam dan intim. Dengan cara itu, ikatan emosi dan kedekatan dapat dibina dan dijaga.

Faedah melakukan sudu

Terdapat banyak faedah yang dapat anda dan pasangan dapatkan dari melakukan secara rutin sudu, antara lain adalah:

Mengeratkan keakraban

Baiklah berpelukan tidak juga sudu bersama dapat mengeratkan ikatan emosi. Ini tentunya sangat berguna untuk kelangsungan hidup isi rumah.

Petikan dari garis kesihatan, ketika berpelukan dengan pasangan, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak oksitosin, bahan kimia yang sering disebut sebagai hormon cinta atau hormon kasih sayang.

Melegakan tekanan

Bukan hanya mengeratkan hubungan secara emosi, sudu anda juga boleh merangsang pembebasan dopamin dan serotonin. Dua bahan kimia yang dihasilkan oleh otak berperanan dalam mewujudkan keseronokan.

Gabungan oxytocin, dopamine, dan serotonin dapat membantu menekan tahap hormon stres seperti kortisol. Ini dapat menjadikan anda lebih tenang, selesa, dan bebas dari tekanan, walaupun hanya untuk sementara waktu.

Meningkatkan kualiti tidur

Sekiranya anda seorang yang sering mengalami gangguan tidur, tidak ada salahnya melakukan ini sudu dengan suami atau isteri.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, oxytocin dapat membantu meningkatkan tidur seseorang. Namun, belum diketahui bagaimana mekanisme ini berfungsi sudu telah terbukti memberi kesan positif kepada orang dengan apnea tidur.

Baca juga: 7 Kelebihan Tidur Bersama Pasangan Anda, Anda mesti Tahu!

Bagaimana hendak melakukannya?

Terdapat banyak variasi yang boleh anda cuba sudu. Walau bagaimanapun, teknik paling asas yang sering dipraktikkan oleh banyak pasangan adalah berbaring di sisi anda dan memeluk pasangan anda dengan erat, kemudian letakkan lengan anda di pinggang. sudu kecil oleh sudu besar.

Anda dan pasangan anda akan menghadap ke arah yang sama, sehingga wajah masing-masing tidak saling memandang. Anda dan pasangan boleh bergilir-gilir sudu besar atau sudu kecil.

Namun, untuk lebih selesa melakukannya, orang yang mempunyai postur yang lebih tinggi biasanya bertindak sebagai sudu besar. Tidak ada peraturan yang mengikat, siapa pun boleh berada dalam peranan apa pun, tanpa mengira jantina.

Apakah jangka masa yang sesuai untuk sudu?

Sudu adalah mengenai keutamaan. Maksudnya, apa yang dilakukan bergantung pada suami dan isteri. Adakah sudu sepanjang malam sehingga matahari terbit mungkin terdengar romantis. Namun, ia boleh membuatkan anda dan pasangan tidak selesa.

Leher dan lengan mungkin terasa sakit, kesemutan, atau kebas sementara. Tidak ketinggalan, haba yang dihasilkan dari dua badan boleh menjadikan anda dan pasangan anda lebih panas.

Bercakap tentang tidur di sebelah pasangan, sentuhan kulit atau sentuhan fizikal dengan cara apa pun dipercayai dapat mengeratkan hubungan dan keakraban. Walaupun sudu dianggap sebagai cara untuk menjaga keharmonian, sebenarnya tidak semua orang menyukainya.

Nah, itu adalah ulasan penuh mengenai sudu yang boleh anda pakai dengan pasangan anda sebelum atau semasa tidur pada waktu malam. Untuk mendapatkan pelbagai kesan positif, tidak ada salahnya melakukannya sekerap mungkin, ya. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!