Kesihatan

Apakah Gejala Strok di Wajah yang Perlu Anda Kenali?

Strok adalah salah satu penyakit yang ditakuti kerana kadang kala simptomnya sering berlaku dengan cepat dan tidak disedari. Anda boleh mengenali gejala strok pada wajah dengan mudah.

Bermula dari ketidakmampuan tersenyum atau mata yang tidak dapat berkedip, itu adalah beberapa gejala. Terdapat beberapa yang lain yang harus anda ketahui. Mari lihat ulasan di bawah!

Baca juga: Fisioterapi untuk Strok, Bolehkah Memulihkan Fungsi Badan?

Apa itu strok

Strok adalah akibat bekalan darah ke bahagian otak yang tiba-tiba terputus. Sel-sel otak memerlukan bekalan oksigen yang berterusan dari darah. Sekiranya bekalan darah dibatasi cukup lama, sel-sel di kawasan otak yang terjejas menjadi rosak dan mati. Strok kadang-kadang disebut serangan otak.

Sekiranya bekalan darah dapat dipulihkan sebelum kerusakan kekal terjadi, ia disebut serangan iskemik sementara (TIA), atau stroke ringan.

Jenis strok

Terdapat dua jenis strok, iaitu iskemik dan hemoragik. Strok iskemia berlaku apabila penyumbatan pada saluran darah menghalang darah mengalir ke bahagian otak. Strok hemoragik berlaku apabila saluran darah pecah atau bocor dan mencegah darah mengalir ke otak.

Gejala strok pada wajah

Apabila seseorang mengalami strok, gejala juga dapat dikenali di wajah. Gejala strok pada wajah biasanya menyebabkan wajah tidak simetri atau mengalami lumpuh muka.

Anda akan mengalami kebas pada bahagian wajah anda, menjadikan bahagian kanan wajah anda tidak dapat tersenyum dan mengalami kesukaran untuk menutup mata kanan anda. Lumpuh muka berlaku semasa strok ketika saraf yang mengawal otot-otot wajah rosak di otak.

Ia disebabkan oleh strok di pelbagai lokasi di otak dan batang otak. Strok yang melibatkan otak biasanya menyebabkan kelemahan muka pusat yang melibatkan mulut dan menyumbat mata dan dahi.

Strok yang melibatkan batang otak kadang-kadang boleh menyebabkan kelemahan pada mulut, mata, dan dahi. Ini biasanya berlaku pada pesakit dengan strok iskemia akut.

Untuk mengetahui simptom strok pada wajah, anda boleh melakukan pemeriksaan neurologi, terdapat beberapa perkara yang dapat anda kenali, seperti berikut:

1. Lipatan nasolabial yang hilang

Anda juga dapat melihat gejala strok pada wajah dari lipatan nasolabial yang hilang. Lipatan nasolabial, yang merupakan kerutan di antara sudut hidung dan sudut mulut, akan hilang kerana wajahnya lemah sehingga wajah ditarik oleh graviti.

2. Kedutan dahi yang tidak simetri

Pada lesi pusat, anda mengalami lumpuh muka hanya pada bahagian bawah. Sementara kerutan di dahi anda dinaikkan secara simetri. Walau bagaimanapun, pada lesi periferal, di mana anda mengalami lumpuh di semua sisi wajah anda, dahi anda mungkin hanya berkerut pada satu sisi.

Atau mempunyai lebih sedikit kedutan di bahagian itu. Asimetri pada kerutan dahi adalah tanda kelumpuhan saraf muka periferal.

3. Gejala strok pada wajah, iaitu mulut

Apabila strok, penyakit ini akan mempengaruhi kemampuan penghidapnya untuk tersenyum, mereka akan sukar tersenyum. Senyuman menjadi tidak simetris. Walaupun gejala bertambah buruk, mangsa strok tidak dapat tersenyum.

Ini juga memberi kesan pada lidah, di mana lidah mengalami kesukaran untuk bergerak sehingga anda sukar bercakap dan anda juga dapat mengalami masalah ketika menelan makanan.

4. Mata

Biasanya gejala strok akan menyukarkan mata untuk berkelip dan menutup. Anda memerlukan usaha yang kuat untuk menutup mata anda. Ia juga mempengaruhi alis, di mana anda tidak dapat menaikkan alis anda.

5. Gejala strok pada wajah, iaitu hidung

Di hidung, anda merasa tidak dapat mengembang lubang hidung dan mengencangkan hidung. Biasanya kerana ini anda akan merasa tersumbat.

Baca Juga: Selalunya Kebas dan Kesukaran Bercakap? Hati-hati dengan Gejala Strok Minor!

6. Kehilangan sensasi

Beberapa gejala yang berlaku akan mempengaruhi sensasi termasuk rasa sakit, dan juga pergerakan wajah. Ini mungkin bermaksud bahawa saraf yang bertanggungjawab untuk sensasi (saraf trigeminal) telah rosak. Saraf muka mengawal pergerakan, pengeluaran air mata, pengeluaran air liur dan rasa.

Kehilangan sensasi boleh menyebabkan anda tidak dapat merasakan wajah anda ketika anda menyentuhnya.

Semua simptom strok adalah keadaan darurat yang harus segera dinilai oleh doktor. Sekiranya anda atau keluarga mengalaminya, segera lawati hospital untuk mendapatkan rawatan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai gejala strok pada wajah? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!