Kesihatan

Senarai Ubat Penguat Ginekologi untuk Wanita Hamil

Selain pentingnya mengambil vitamin khas untuk wanita hamil, ada sebilangan orang yang juga disyorkan untuk mengambil ubat penguat kehamilan. Salah satu sebab anda perlu mengambil ubat penguat kehamilan adalah mempunyai sejarah keguguran berulang.

Secara amnya, ubat penambah kandungan mengandungi progesteron. Progesteron adalah salah satu hormon penting semasa kehamilan. Apa penggunaan progesteron dan ubat apa yang mengandungi hormon ini? Inilah penjelasannya.

Progesteron dapat menguatkan kandungan

Seperti yang telah disebutkan, ubat penambah kandungan umumnya mengandungi hormon progesteron. Di mana hormon ini dapat mencegah keguguran. Kerana hormon ini membantu membina dan menguatkan lapisan dalam rahim.

Lapisan rahim yang akan menjadi tempat telur disenyawakan, yang kemudian berkembang menjadi janin. Selain itu, progesteron juga akan membantu mengekalkan kehamilan dan mencegah kontraksi pada awal kehamilan.

Kontraksi pada awal kehamilan boleh menyebabkan keguguran. Itulah sebabnya kandungan progesteron disebut sebagai penggalak kandungan. Ubat ini juga membantu menjaga wanita hamil dari risiko melahirkan bayi pramatang.

Bayi dipanggil pramatang ketika mereka dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu. Kerana idealnya bayi dilahirkan ketika usia kehamilan mencapai 39 hingga 40 minggu.

Bukan hanya berfungsi untuk mengekalkan kehamilan, progesteron juga dapat membantu payudara menyiapkan susu. Ia juga dapat membantu paru-paru membekalkan oksigen kepada bayi di dalam kandungan.

Dadah yang menguatkan kandungan kandungan progesteron

Setelah mengetahui faedah progesteron, berikut adalah tiga jenis ubat yang biasanya dikenali sebagai ubat penambah kandungan.

Ubat penguat Utrogestan

Ini adalah salah satu ubat yang paling terkenal sebagai penggalak kandungan. Kerana ubat ini mengandungi hormon progesteron. Seperti yang telah dijelaskan, hormon progesteron membantu menguatkan lapisan dalam rahim.

Selain itu, ubat ini juga dapat digunakan untuk merawat masalah kesuburan, gangguan haid atau menopaus dan juga digunakan untuk menyokong program Persenyawaan Vitro (IVF).

Allylestrenol

Ubat ini juga mengandungi hormon progesteron buatan dan biasanya dikenali sebagai ubat penambah kehamilan. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan kehamilan, seperti mencegah kelahiran pramatang.

ubat penggalak dydrogesterone

Dydrogesterone juga mengandungi hormon progesteron yang menyokong pembentukan lapisan rahim. Selain itu, ubat ini juga digunakan untuk merawat gangguan kitaran haid atau sakit haid serta masalah kesuburan dan endometriosis.

Selain tiga jenis ubat yang telah disebutkan, wanita hamil juga dapat memperoleh manfaat menguatkan rahim dari sumber semula jadi, iaitu dari makanan.

Penguat bahan semula jadi

Tidak ada makanan yang langsung mengandungi progesteron. Tetapi makanan dengan vitamin B6 dan zink dapat membantu tubuh menghasilkan hormon ini. Makanan yang kaya dengan vitamin B6 dan zink termasuk:

 • Bayam
 • Pisang
 • Kentang
 • Tuna
 • Gajus dan kacang almond
 • kacang merah
 • Kacang

Di samping itu, ibu hamil juga sedap memakan makanan yang mengandungi asid folik. Di mana asid folik juga berperanan penting dalam mencegah kehamilan daripada keguguran. Asid folik juga berfungsi untuk mencegah kecacatan kelahiran pada bayi.

Berikut adalah beberapa makanan yang kaya dengan asid folik, yang baik untuk dimakan semasa mengandung:

 • Asparagus
 • Kacang
 • Sayuran hijau
 • bit
 • Brokoli
 • Gandum
 • Hati daging lembu
 • Pawpaw
 • Alpukat
 • Dan oren

Vitamin D

Selain penting untuk kesehatan tulang, vitamin D juga berperanan sebagai nutrien penguat rahim.

Vitamin D dapat mengubah hormon anti-mullerian yang merupakan salah satu hormon yang mempengaruhi kesuburan, merangsang kepekaan hormon perangsang folikel dan merangsang pengeluaran dan pembebasan progesteron.

Tubuh anda dapat menghasilkan vitamin D melalui paparan cahaya matahari atau anda boleh mendapatkannya dari makanan seperti salmon, kuning telur, cendawan dan susu yang diperkaya.

Asid lemak omega-3

Asid lemak omega-3 tidak hanya baik untuk kesihatan jantung, tetapi juga untuk kesihatan ovari dan rahim. Nutrien ini berperanan dalam kesihatan sel dan memberikan perlindungan terhadap kerosakan oksidatif.

Selain itu, omega-3 juga penting untuk kesihatan embrio anda, anda tahu!

Beberapa sumber omega-3 termasuk ikan berlemak seperti salmon dan makarel. Biji rami, kacang walnut, minyak kedelai dan biji labu juga merupakan makanan yang kaya dengan omega-3.

Kurangkan pengambilan ubat semasa mengandung

Walaupun dikatakan dapat membantu mengekalkan kehamilan dan mencegah keguguran, anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan semasa mengandung. Sebaiknya berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keadaan rahim anda.

Kerana ada beberapa keadaan yang memerlukan rawatan yang lebih intensif. Sebagai contoh, keadaan wanita hamil yang telah mengalami kelahiran pramatang, ada kemungkinan memerlukan progesteron melalui suntikan, bukan dengan minum.

Selain itu terdapat juga pemberian progesteron melalui faraj untuk mencegah kelahiran pramatang. Biasanya ini disyorkan untuk wanita hamil dengan serviks pendek.

senaman penguat rahim

Rahim yang kuat juga dipengaruhi oleh keadaan otot lantai pelvis. Sebabnya, otot ini akan menyokong bayi dan membantu anda dalam proses kelahiran, anda tahu!

Nah, untuk menguatkan otot ini, anda boleh melakukan beberapa teknik senaman khas. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Urogynecology Antarabangsa mengatakan latihan ini dapat mengelakkan organ pelvis, termasuk rahim, jatuh.

Anda boleh melakukan senaman seperti ini sebelum hamil. Dalam kalangan yang lain:

Latihan Kegel

Latihan ini untuk melatih otot pelvis juga dapat bertindak sebagai penguat rahim. Inti dari latihan Kegel adalah mengencangkan dan merehatkan otot-otot dasar pelvis.

Inilah cara melakukan latihan Kegel:

 • Kenali otot pelvis anda terlebih dahulu, caranya adalah dengan mencuba menghentikan kencing semasa membuang air kecil. Otot yang anda gunakan untuk menahan aliran air kencing adalah otot lantai pelvis
 • Lakukan latihan Kegel dengan mengetatkan otot-otot dasar pelvis dan tahan selama 5 saat, kemudian berehat selama 5 saat
 • Lakukan pergerakan ini 10 kali dan 3 kali sehari.

Mencangkung

Squats juga boleh menjadi latihan penguat rahim kerana pada dasarnya pergerakan ini melibatkan banyak otot di seluruh badan. Tujuan pergerakan senaman ini juga dikhaskan untuk menguatkan otot.

Cara melakukan langkah ini adalah:

 • Berdiri dalam kedudukan tegak, rentangkan kaki lebih lebar daripada bahu anda.
 • Bengkokkan lutut dan tolak pinggul dan punggung ke belakang seolah-olah anda akan duduk di bangku simpanan
 • Pastikan dagu dan leher dalam keadaan neutral
 • Turunkan badan anda sehingga paha anda selari dengan lantai, menjaga berat badan pada tumit dan lutut anda sedikit bengkok ke luar
 • Luruskan kaki anda dan kembali ke kedudukan tegak asal anda
 • Ulangi langkah ini sebanyak 15 kali

Pecah meja

Meja meja adalah gerak kaki yang menjadi asas bagi banyak pergerakan di Pilates.

Dengan menambahkan perpecahan pada gerakan meja, kombinasi ini dapat menjadi latihan penguat rahim. Sebabnya, pergerakan ini akan melibatkan otot dan pinggul dasar pelvis.

Untuk melakukan latihan ini, anda mesti berbaring terlebih dahulu dengan punggung di atas lantai dan lutut dibengkokkan sehingga paha anda tegak lurus ke lantai sementara tulang belakang anda selari dengan lantai.

Kemudian lakukan pergerakan berikut:

 • Pastikan perut dan paha dalaman anda ketat. Pada kedudukan permulaan, kaki akan saling bersentuhan
 • Dalam gerakan terkawal, mulailah membelah kaki sehingga setiap lutut bergerak ke arah yang berlawanan ke arah luar
 • Perlahan-lahan kembalikan kaki ke dalam
 • Lakukan pergerakan ini dengan 10-15 pengulangan selama 3 set

Itulah pelbagai penjelasan mengenai ubat penguat rahim dan pergerakan yang boleh anda amalkan sebelum dan semasa kehamilan. Sentiasa menjaga kesihatan organ pembiakan anda, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!