Kesihatan

3 Perkara mengenai Kesan Halo dan Kesannya terhadap Kehidupan

Anda mungkin pernah mendengar berkali-kali bahawa kesan pertama sangat penting. Dalam dunia psikologi, ini juga boleh mempengaruhi penilaian kita terhadap seseorang di masa hadapan.

hello kesan itu sendiri berkait rapat dengan kesan pertama. Ini adalah jenis bias kognitif, di mana kesan keseluruhan kita terhadap seseorang mempengaruhi bagaimana perasaan dan pemikiran kita mengenai wataknya.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hello kesan atau kesan halo, dan kesannya terhadap kehidupan seseorang melalui tinjauan berikut.

Baca juga: Kenali Konsep Ikigai Jepun untuk Hidup Bahagia dan Sihat

Tahu hello kesan

Dilaporkan dari Fikiran Sangat Baik, hello kesan juga dikenali sebagai prinsip "apa yang indah itu juga baik". Di dalamnya, penampilan fizikal sering menjadi bahagian utama dalam penilaian watak. Orang yang dianggap menarik cenderung dinilai lebih tinggi dengan sifat positif lain juga.

Tetapi kesan ini tidak hanya mempengaruhi persepsi orang terhadap daya tarikan. Ia juga boleh merangkumi sifat-sifat lain. Orang yang bergaul atau baik, misalnya, mungkin juga dianggap lebih disukai dan pintar.

Mengapa disebut hello kesan? Pada masa lalu, istilah "halo" digunakan dalam konsep keagamaan dengan gambar lingkaran bercahaya yang dilihat melayang di atas kepala orang suci.

Lingkaran sering dianggap menggambarkan watak orang yang baik dan sempurna. Ini adalah permulaan sejarah kemunculan istilah hello kesan.

Situasi dalam kehidupan seharian yang biasanya terjejas hello kesan

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, sudah pasti bahawa kesan halo sering terjadi dalam setiap aspek kehidupan seharian. Ini merangkumi situasi di tempat-tempat berikut:

1. Tempat kerja

Kesan halo berlaku secara berkala di tempat kerja. Anda mungkin menganggap bahawa rakan sekerja yang berpakaian secara formal mempunyai etika kerja yang baik. Sebaliknya, rakan sekerja lain dengan pakaian kasual boleh dinilai tidak mempunyai etika kerja yang sama. Walaupun ini mungkin tidak benar.

Kesan yang sama dapat diperhatikan oleh tahap pendidikan. Satu kajian peringkat universiti klasik meneliti persepsi pelajar terhadap profesor peringkat tinggi dan profesor pelawat.

Berdasarkan ijazah ini, pelajar membuat pergaulan positif dengan akademik berpangkat lebih tinggi.

2. Sekolah

Konsep kesan pertama, identiti, dan keakraban juga dapat mencetuskan kesan halo di sekolah. Sebagai contoh, terdapat beberapa bukti bahawa daya tarikan yang dirasakan dapat menghasilkan nilai yang lebih tinggi di sekolah. Walau bagaimanapun, kajian lain tidak menunjukkan korelasi ini.

3. Pemasaran

Bukan rahsia lagi bahawa pemasar menggunakan kaedah yang luas untuk memanipulasi kita sebagai pengguna untuk membeli produk atau perkhidmatan mereka. Mereka bahkan boleh menggunakan kesan halo untuk mewujudkannya.

Sebagai contoh, adakah anda pernah lebih tertarik dengan produk atau perkhidmatan kerana selebriti kegemaran anda "menyokongnya"? Perasaan positif terhadap selebriti ini dapat menyebabkan anda menganggap bahawa semua yang berkaitan dengan selebriti juga positif.

4. Rawatan

Kesan halo juga boleh berlaku dalam perubatan. Seorang doktor, misalnya, mungkin menilai pesakit berdasarkan penampilannya tanpa melakukan ujian terlebih dahulu.

Doktor juga boleh menilai kesihatan seseorang berdasarkan kesan pertama yang dia dapat. Contohnya, kaitkan pesakit kurus dengan kesihatan yang sempurna, atau sebaliknya.

Kesan hello kesan mengenai kesihatan mental

Menurut Yayasan Pulih, hello kesan biasanya sangat dipengaruhi oleh andaian atau apa yang dilihat oleh mata. Ini akan mempengaruhi pandangan kita tentang seseorang secara keseluruhan. Namun penilaian sedemikian boleh sangat tidak tepat dan benar.

Sekiranya berterusan, ini akan mempengaruhi kesihatan mental pelaku. Anggapan yang dibina tanpa dilengkapi dengan interaksi sosial yang mendalam akan melahirkan pertimbangan 'instan', yang seterusnya membina mentaliti yang mudah dinilai tanpa mengetahui terlebih dahulu.

sedih lagi, hello kesan mereka yang terus diasuh juga boleh menjadi benih corak pemikiran atau corak pemikiran yang salah dan tidak terbuka. Jadi anda bukan sahaja dapat membiasakan diri dengan membuat andaian sewenang-wenangnya mengenai orang lain. Tetapi juga melatih diri kita untuk bertindak seolah-olah pemikiran kita adalah yang paling tepat atau sesuai dengan kenyataan.

Adakah gejala dapat dikenali?

Kesan halo sukar dilihat kerana membezakan bias dengan fakta juga tidak mudah dilakukan.

Tetapi anda boleh berusaha secara aktif untuk mengurangkan pendapat subjektif seperti itu, dengan mengambil langkah positif ke arah pemikiran yang lebih objektif mengenai orang lain.

Sekiranya kesan halo berteori bahawa penilaian watak sangat bergantung pada kesan pertama, adalah idea yang baik untuk melambatkan proses pemikiran yang anda lalui ketika anda menilai seseorang.

Daripada tergesa-gesa untuk menilai, luangkan sedikit masa untuk membuat penilaian yang lebih objektif. Melambatkan dan mengumpulkan semua fakta dapat membantu anda mencegah kemungkinan kesan negatif dari kesan halo.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!