Kesihatan

Kebas dan Kesukaran Bercakap Kerap? Hati-hati dengan Gejala Strok Minor!

Strok kecil adalah keadaan apabila beberapa bahagian otak mengalami kekurangan darah kerana tersumbat. Mengetahui gejala strok ringan dapat membantu anda mengurangkan komplikasi penyakit yang lebih teruk.

Mengenali tanda-tanda keadaan ini juga penting, kerana hingga kini prevalensi penyakit ini di dunia masih cukup tinggi. Data dari Pusat Strok tunjuk, terdapat 15 juta kes baru strok ringan setiap tahun, dengan lima juta daripadanya mengakibatkan kematian.

Lalu, apakah gejala yang timbul dari gangguan kesihatan yang satu ini? Dan adakah strok kecil dapat disembuhkan sepenuhnya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Imbasan CT dengan PACS, Teknologi Terkini untuk Merawat Strok

Apakah strok kecil?

Strok ringan juga dikenali sebagai serangan iskemia sementara (TIA). Ini berlaku apabila bahagian otak mengalami kekurangan aliran darah sementara.

Orang yang mengalami strok ringan akan menunjukkan gejala yang serupa dengan strok, tetapi mereka tidak bertahan lama atau hilang dalam 24 jam.

Walaupun strok ringan tidak menyebabkan kecacatan kekal. Namun, kerana gejalanya hampir sama dengan strok biasa, maka anda harus segera mendapatkan pertolongan kecemasan sekiranya anda mengalami gejala tersebut.

Berapa lama pukulan ringan berlangsung?

Gejala strok ringan boleh bertahan sekejap seminit. Tetapi secara puratanya, gangguan ini dapat bertahan hingga kurang dari 24 jam.

Selalunya gejala hilang ketika anda berjumpa doktor, dan mengakibatkan kegagalan menilai aduan anda.

Untuk menjangka ini dan masih mendapat pemeriksaan yang optimum. Anda harus menerangkan gejala secara terperinci walaupun terasa seperti hilang sepenuhnya.

Apa yang menyebabkan pukulan ringan?

Pembekuan darah adalah penyebab utama strok ringan. Di samping itu, terdapat juga pelbagai faktor penyumbang lain termasuk:

 1. Hipertensi, atau tekanan darah tinggi
 2. Atherosclerosis, atau penyempitan arteri yang disebabkan oleh penumpukan plak, di dalam atau di sekitar otak
 3. Penyakit arteri karotid, yang berlaku apabila arteri karotid dalaman atau luaran otak tersumbat (biasanya disebabkan oleh aterosklerosis)
 4. Diabetes
 5. Kolesterol tinggi.

Apakah faktor risiko strok ringan?

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko utama TIA. Ini boleh merosakkan dinding dalam arteri, mengakibatkan aterosklerosis.

Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh pecah dan menyebabkan pembekuan darah di arteri dan seterusnya boleh menyebabkan strok ringan.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap tekanan darah tinggi, penting juga untuk memeriksa tekanan darah anda secara berkala untuk mengelakkan strok ringan. Jadi lebih baik jika anda melabur dengan membeli monitor tekanan darah di rumah.

Memantau tekanan darah secara berkala dapat membantu doktor memberikan penilaian yang lebih tepat, dan juga menetapkan ubat dengan tepat. Segera periksa tekanan darah kepada pegawai perubatan terdekat jika anda mengalami gejala berikut:

 1. Vertigo
 2. Pening
 3. Kekurangan koordinasi
 4. Gait Gait.

Faktor risiko lain

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, menurut kajian tahun 2014 lelaki lebih cenderung daripada wanita mempunyai TIA, orang yang lebih tua juga lebih berisiko daripada orang yang lebih muda.

Faktor risiko lain untuk strok ringan termasuk:

 1. Kolesterol tinggi
 2. Diabetes
 3. Asap
 4. Obesiti
 5. Fibrilasi atrium.

Terdapat fakta unik mengenai faktor risiko penyakit ini. Ternyata strok ringan paling sering dilaporkan pada hari Isnin. Ini disebabkan oleh pakar dengan besarnya beban kerja pada hari itu.

Bagaimana untuk mendiagnosis strok kecil?

Strok ringan tidak menyebabkan kerosakan otak kekal .. Tetapi anda masih perlu mendapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

Ini kerana simptomnya serupa dengan gejala strok dan anda tidak mungkin dapat mengetahui sama ada ia berkaitan dengan strok ringan atau strok. Perbezaan ini hanya dapat dikenali dengan bantuan penilaian perubatan.

Satu-satunya cara untuk mengetahui perbezaan antara strok ringan dan strok adalah dengan meminta doktor anda melihat gambar otak dengan imbasan CT atau imbasan MRI.

Tetapi jika anda pernah mengalami strok, kemungkinan tidak akan dilakukan imbasan CT otak selama 24 hingga 48 jam. Imbasan MRI biasanya menunjukkan strok yang lebih cepat.

Dalam menilai penyebab ministroke atau strok, doktor kemungkinan akan memerintahkan ultrasound untuk melihat apakah terdapat penyumbatan atau plak yang ketara pada arteri karotid. Anda juga memerlukan echocardiogram untuk mencari pembekuan darah di jantung.

Baca juga: Adakah benar bahawa tekanan boleh menyebabkan strok? Lihat 5 fakta menarik berikut

Rawatan strok kecil

Beberapa pilihan rawatan tersedia untuk membantu merawat gangguan kesihatan ini. Rawatan strok ringan akan menumpukan pada memulakan atau menyesuaikan ubat yang meningkatkan aliran darah ke otak.

Ia juga memerlukan mengenal pasti kelainan yang boleh diperbaiki oleh doktor untuk mengurangkan risiko strok pada masa akan datang. Pilihan rawatan termasuk ubat-ubatan, prosedur perubatan, dan perubahan gaya hidup.

Ubat antiplatelet

Ubat antiplatelet membuat platelet cenderung tidak melekat bersama untuk mengelakkan pembekuan darah. Ubat-ubatan ini termasuk:

 1. Aspirin
 2. Clopidogrel (Plavix)
 3. Prasugrel (Cekap)
 4. Aspirin-dipyridamole (Aggrenox).

Antikoagulan

Ubat ini mencegah pembekuan darah dengan mensasarkan protein yang menyebabkan pembekuan, dan bukannya menyasarkan platelet. Kategori ini merangkumi:

 1. Warfarin (Coumadin)
 2. Rivaroxaban (Xarelto)
 3. Apixaban (Eliquis).

Sekiranya anda mengambil warfarin, anda memerlukan pemantauan rapi dengan ujian darah untuk memastikan anda mendapat dos yang tepat. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil ubat seperti rivaroxaban dan apixaban, maka anda tidak memerlukan pemantauan khas.

Campur tangan karotid invasif minimum

Ini adalah prosedur pembedahan yang melibatkan memasuki arteri karotid dengan kateter.

Prosedur dimulakan dengan memasukkan kateter melalui arteri femoral di pangkal paha. Doktor kemudian akan menggunakan alat seperti belon untuk membuka arteri yang tersumbat.

Mereka akan memasang stent atau tiub wayar kecil di dalam arteri pada titik penyempitan untuk meningkatkan aliran darah ke otak.

Pembedahan

Anda mungkin memerlukan pembedahan untuk mengelakkan strok di masa hadapan.

Sekiranya anda mengalami penyempitan arteri karotid yang teruk di leher anda dan bukan calon angioplasti dan penempatan cincin karotid, doktor anda mungkin mengesyorkan operasi yang disebut karotid endarterektomi.

Dalam prosedur ini, doktor akan membersihkan arteri karotid dari simpanan lemak dan plak. Ini dapat mengurangkan risiko strok kecil atau lain.

Perubahan gaya hidup

Perubahan gaya hidup mungkin diperlukan untuk mengurangkan risiko strok di masa depan.

Terutama jika rawatan dan intervensi perubatan lain dirasakan lebih optimum jika dilengkapi dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat. Ini termasuk:

 1. Bersenam
 2. Hilang berat badan
 3. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran
 4. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng atau bergula
 5. Cukup tidur
 6. Kurangkan tekanan
 7. Mengawal pencetus keadaan perubatan lain, termasuk diabetes, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi.

Cegah pukulan ringan

Ministroke dan jenis strok lain kadang-kadang tidak dapat dielakkan, tetapi anda boleh mengambil tindakan untuk mencegahnya daripada berlaku dengan melakukan:

 1. Jangan merokok
 2. Elakkan asap rokok orang lain
 3. Makan makanan seimbang dengan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran
 4. Mengekalkan berat badan yang sihat
 5. Bersenam secara berkala
 6. Berhenti mengambil minuman beralkohol
 7. Jangan gunakan ubat haram
 8. Pengawalan diabetes
 9. Hadkan pengambilan kolesterol dan lemak, terutamanya lemak tepu dan trans
 10. Pastikan tekanan darah terkawal dengan baik
 11. Kurangkan tekanan.

Gejala strok kecil

Secara umum, strok ringan mempunyai simptom yang serupa dengan strok utama.

Walau bagaimanapun, tanda-tanda biasanya sembuh dalam masa kurang dari 24 jam. Namun, kemungkinan keadaannya akan bertambah buruk jika tidak mendapat rawatan yang sewajarnya.

Tanda-tanda yang paling biasa

Gejala strok ringan mungkin termasuk salah satu atau gabungan berikut:

1. Sukar bercakap

Gejala strok ringan yang paling ketara ialah kesukaran bercakap. Keadaan ini, juga dikenali sebagai dysarthria, boleh berlaku ketika otot-otot mulut dan rahang melemah, disebabkan oleh gangguan sistem saraf dan lumpuh separa.

Oleh itu, menyebabkan pertuturan menjadi lambat, tidak jelas, dan sukar difahami. Selain sukar bercakap, intonasi dan kelantangan suara yang dikeluarkan juga lebih tinggi daripada biasa.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Gaya Hidup Tidak Sihat Sebagai Faktor Yang Menyebabkan Strok

2. Gejala pada mata

Pesakit dengan strok ringan sering mengalami penglihatan yang berkurang. Buta ini biasanya tidak kekal, biasanya penglihatan menjadi kabur dan penglihatan menjadi kelabu.

Selain itu, gejala yang sering muncul dan mudah diperhatikan adalah:

 1. Keliru
 2. Kehilangan keseimbangan
 3. Kehilangan kesedaran
 4. Pening
 5. Sakit kepala yang teruk
 6. Deria rasa dan penyedutan terganggu
 7. Kelemahan atau kebas badan dan muka.

Cara mengesan simptom strok dengan cepat

Kaedah F.A.S.T. untuk mengenali simptom strok. Sumber gambar: www.aces.edu

mengikut Persatuan Strok Amerika, Gejala strok ringan tidak boleh diabaikan. Kerana, seseorang yang mengalami tanda-tanda ini berpotensi mengalami strok yang lebih kronik.

Oleh itu, kenali sama ada gejala yang muncul adalah tanda-tanda strok atau tidak. Untuk melakukan ini, gunakan kaedah F.A.S.T:

 • F untuk muka (muka): lumpuh separa wajah yang dicirikan oleh kesukaran untuk tersenyum.
 • A untuk lengan (lengan): seseorang yang mengalami strok akan mengalami kesukaran untuk mengangkat satu atau seluruh lengannya, yang dipengaruhi oleh mati rasa atau lumpuh.
 • S untuk ucapan (ucapan): orang yang mengalami strok menunjukkan tanda-tanda kesukaran untuk bercakap, atau ucapan yang tidak jelas.
 • T untuk masa (masa). Apabila ketiga-tiga tanda di atas telah muncul, jangan buang masa untuk segera berjumpa doktor.

Keadaan dengan gejala yang serupa

Gejala TIA dapat meniru keadaan lain, seperti meningitis, sklerosis berganda, stroke hemoragik atau iskemia, dan pingsan kerana tekanan darah rendah.

Mendapatkan diagnosis yang tepat dapat membantu seseorang mengakses rawatan yang sesuai untuk membantu menurunkan risiko strok di masa depan, walaupun gejala TIA telah berlalu.

Perbezaan antara strok ringan dan strok secara umum

Dilaporkan dari MayoklinikWalau bagaimanapun, strok ringan bersifat sementara dan tidak merosakkan sel otak atau menyebabkan kecacatan kekal.

TIA selalunya merupakan tanda amaran awal bahawa seseorang berisiko mengalami strok. Kira-kira 1 dari 3 orang yang menghidap TIA mengalami strok lain. Risiko strok sangat tinggi dalam masa 48 jam selepas TIA.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai gejala strok ringan yang perlu anda ketahui. Perhatikan sebarang tanda yang kelihatan dapat mengurangkan keadaan yang lebih serius. Kekal sihat, ya!

Adakah strok ringan dapat disembuhkan sepenuhnya?

Dilaporkan dari Medicinenet, strok ringan boleh sembuh secara spontan. Penderita dapat mengembalikan fungsi normal dengan cepat, biasanya dalam beberapa minit hingga sekitar 24 jam tanpa rawatan perubatan.

Prognosis untuk TIA sangat baik, tetapi seringkali (hingga 40 peratus) menunjukkan bahawa kemungkinan besar anda akan mengalami strok pada masa akan datang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!